Kim Jong-Un a fost grav bolnav de Covid

Kim Jong-Un a fost grav bolnav de Covid

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un s-a îmbolnăvit grav de Covid în timpul pandemiei, a anunțat sora acestuia, Kim Yo-jong.

„Chiar dacă era grav bolnav, cu febră mare, nu putea să nu se gândească măcar o clipă la oamenii de care trebuia să aibă grijă până la final, în fața războiului antiepidemic”, a spus ea, citată de The Guardian.

Coreea de Nord a învins în lupta cu Covid-19, a declarat joi Kim Jong-Un, cerând ridicarea tuturor restricțiilor. El a spus că numărul oficial al morților este 74 și este un „miracol fără precedent în istoria comunității mondiale din domeniul sănătății”.

ADVERTISING

Kim a subliniat că „victoria obținută de poporul nostru este un eveniment istoric, care a arătat încă o dată lumii măreția statului nostru, tenacitatea poporului nostru și frumoasele obiceiuri naționale de care suntem mândri”.

Influenta sa soră, Kim Yo-jong, a dat vina pentru izbucnirea pandemiei pe pliantele de propagandă care au fost lansate cu ajutorul baloanelor, peste graniță, din Coreea de Sud.

„Sud-coreenii încă mai aruncă pliante și obiecte murdare pe teritoriul nostru”, a spus ea.

Experții au oferit o explicație mai credibilă pentru focar: virusul a intrat în Coreea de Nord, după ce și-a redeschis pentru scurt timp granița cu China pentru traficul de marfă în ianuarie și s-a răspândit după o paradă militară și alte adunări mari în aprilie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Coreea de Nord, a cărei infrastructură sanitară precară era prost pregătită pentru a face față unui focar major, a insistat că nu a înregistrat niciun caz de Covid-19 în primii doi ani de pandemie.

Din luna mai a acestui an, a raportat însă aproximativ 4,8 milioane de cazuri de „febră” în rândul populației sale de 26 de milioane, dar a identificat doar o parte dintre acestea drept cazuri de Covid, posibil pentru a evita panica în rândul populației.

Experții au pus la îndoială numărul scăzut de morți din Coreea de Nord. Țara are unul dintre cele mai proaste sisteme de asistență medicală din lume, cu spitale slab echipate, puține unități de terapie intensivă și fără medicamente sau vaccinuri pentru tratamentul împotriva Covid-19.

ADVERTISING

Coreea de Nord a respins ofertele internaționale de a furniza vaccinuri, deși nu este clar dacă Kim și alte personalități importante din partidul de guvernământ au fost vaccinate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇