Ce a învățat Kim din Ucraina: Acum e momentul perfect pentru un avânt nuclear

Ce a învățat Kim din Ucraina: Acum e momentul perfect pentru un avânt nuclear
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Kim Jong-un nu a avut niciodată nevoie de o scuză pentru înarmarea nucleară. Dar dacă ar căuta una, Kremlinul tocmai i-a oferit-o „pe tavă”. Cu toate consecințele grave care rezultă din asta.

Pentru Phenian nu există în prezent o justificare mai bună ca să-și continue dezvoltarea programului nuclear: aceea că o țară care a renunțat la arsenalul său este acum atacată chiar de către statul căruia i-a predat focoasele, se arată într-o analiză publicată de CNN.

Analiștii susțin că acțiunile Moscovei i-au asigurat Coreei de Nord condițiile ideale pentru a-și intensifica înarmarea nucleară. Nu doar că această țară va folosi exemplul invadării Ucrainei pentru a-și susține ideea garanției de securitate pe care o oferă armele nucleare, dar Kim Jong-un poate obține acum mai multe avantaje ca oricând.

În cel mai rău scenariu, experții se tem că acesta ar putea fi începutul unui lanț de evenimente de necontrolat care ar putea duce chiar la un conflict în peninsula coreeană, cu Nordul invadând Sudul, deși mulți experți nu văd posibil acest scenariu.

ADVERTISING

Pentru profesorul Andrei Lankov, de la Universitatea Kookmin, lecția pe care Coreea de Nord a învățat-o din războiul Rusiei în Ucraina este simplă: "Niciodată, dar niciodată, să nu-ți predai armele nucleare."

Exemplele lui Saddam și Gaddafi

Invazia Rusiei în Ucraina reîntărește ideea fixă de care Phenianul s-a agățat decenii la rând, crede Lankov. Ucraina deținea mii de focoase nucleare când făcea parte din URSS și le-a cedat în mod voluntar Rusiei, în 1991, după prăbușirea Uniunii Sovietice, ca parte a unui acord care îi garanta securitatea - memorandumul de la Budapesta, încheiat cu Statele Unite, Marea Britanie și Rusia.

Ucraina se confruntă acum cu atacul brutal al aceluiași stat care a semnat documentul ce îi protejează suveranitatea, stat care își etalează arsenalul nuclear pentru a descuraja intervenția armată a Vestului.

Ar fi mai intrat trupele ruse în Ucraina, dacă Kievul își păstra armele nucleare? Cei mai mulți experți, si posibil și Phenianul, consideră că nu. "Acum nord-coreenii au încă o confirmare (a acestei lecții - n.red.) după Irak, după Libia", spune Lankov.

ADVERTISING

Coreea de Nord s-a folosit tot timpul de pățaniile lui Saddam Hussein și Moammar al-Gaddafi pentru a-și fundamenta necesitatea arsenalului său nuclear. Cei doi dictatori au pierdut puterea, ba chiar și-au pierdut și viața, după ce au renunțat la ambițiile lor nucleare.

Invazia Rusiei va întări această teorie a Phenianului, dar va avea și un impact negativ în mintea lui Kim, consideră Lee Sang-hyun, președintele Institutului Sejong, adăugând că liderul nord-coreean poate răspunde într-un singur mod: "devenind și mai obsedat de armele lui nucleare și de rachete."

O țară care nu mai poate fi trasă la răspundere

Coreea de Nord a dat semne că își intensifică programul nuclear și înaintea invadării Ucrainei - de la doar patru teste în 2020, a ajuns la opt în 2021. Una dintre rachetele testate pare să fi fost balistică intercontinentală, având capacitatea de a lovi Statele Unite.

ADVERTISING

A fost primul test al unei rachete de acest tip din 2017 încoace și există indicii că vor urma și altele. La o paradă militară organizată pe 25 aprilie, Kim și-a exprimat clar intenția de a-și continua programul nuclear.

Potrivit oficialilor sud-coreeni și unor grupuri de analiză, Phenianul încearcă să-și redeschidă baza de teste subterane din provincia Punggye. Oficialii americani au declarat pentru CNN că această țară ar putea fi gata să-și reia în această lună testele nucleare.

Analiștii consideră că invazia Rusiei a creat "o furtună" de condiții perfecte pentru intențiile Phenianului. Fractura clară dintre membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, cu Rusia și China de o parte și Marea Britanie, SUA și Franța de cealaltă, arată că o decizie unanimă împotriva Coreei de Nord este imposibilă.

"E destul de clar că China și Rusia vor bloca sancțiuni suplimentare și sincer nici nu e clar ce mai poți să sancționezi", arată Andrei Lankov.

Prietenul la nevoie se cunoaște

Ca și cum nu ar fi de ajuns, Coreea de Nord poate beneficia financiar de pe urma boicotului impus de Occident asupra petrolului și gazelor rusești. Phenianul ar fi fericit să primească un ajutor în resurse, eventual cu o reducere bună.

"Cred că Rusia va oferi mai mult sprijin economic și energetic Coreei de Nord. Petrol și gaze, dar asta poate include și hrană… îngrășăminte, poate fi orice fel de ajutor economic vrea Coreea de Nord", arată Ramon Pacheco Pardo, de la Institutul pentru studii europene de la Universitatea Vrije din Bruxelles.

Poziția Phenianului în privința invadării Ucrainei favorizează un parteneriat cu Rusia. "Cauza principală a crizei din Ucraina rezidă în totalitate în politica de hegemonie a Statelor Unite și a Vestului care se complac în aroganță și samavolnicie față de alte țări", a declarat ministrul de Externe nord-coreean.

Va invada Phenianul Coreea de Sud?

De la începutul invaziei Rusiei, se observă o schimbare în retorica Phenianului față de Coreea de Sud. Luna trecută, sora lui Kim, Kim Yo-jong, a avertizat că, dacă Coreea de Sud va intra într-o confruntare militară cu Nordul, "armata sa va avea o soarta mizerabilă a distrugerii totale și a ruinării".

Limbajul belicos nu este ceva nou pentru Phenian. Noutatea o reprezintă faptul că după invadarea Ucrainei experți precum Lankov se tot întreabă dacă statul nord-coreean ia în calcul o nouă invadare a Coreei de Sud, la peste șapte decenii de la războiul din 1950.

Ani la rând, această perspectivă a fost scoasă din cărți. Cei mai mulți experți o consideră și acum neglijabilă, însă faptul că se discută despre ea arată că riscul e în creștere. "Probabil că nord-coreenii visează din nou la ceva ce obișnuiau să ia în serios, însă în ultimele decenii, aproape că au uitat de asta. Adică cucerirea Sudului", spune Lankov.

În prezent, această idee pare fantezistă. Însă viitorul e alteva. "Poate, doar poate, președintele american din 2045 sau 2055 nu va risca San Francisco ca să salveze Seulul. Atunci nord-coreenii vor putea folosi rachete intercontinentale, poate submarine nucleare pentru a-i îngrozi pe americani, pentru a-i șantaja ca să nu se amestece în conflict", este scenariul pe care îl schițează Andrei Lankov.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇