Comisia Europeană le recomandă statelor membre să permită călătoriile esenţiale cu Marea Britanie

Comisia Europeană le recomandă statelor membre să permită călătoriile esenţiale cu Marea Britanie

Comisia Europeană le-a recomandat, marţi, ţărilor Uniunii Europene să aibă o abordare coordonată în privinţa măsurilor aplicate în relaţia cu Marea Britanie şi să permită deplasările esenţiale, în pofida mutaţiei coronavirusului.

Virusologi: Noua tulpină de coronavirus depistată în Anglia îi afectează în mai mare măsură pe copii

„În contextul amplificării rapide a cazurilor de Covid-19 în zone din Anglia, din care o pondere mare o reprezintă o mutaţie a virusului, Comisia Europeană a adoptat astăzi o Recomandare privind o abordare coordonată în privinţa măsurilor de călătorie şi transporturi”, anunţă marţi Executivul Uniunii Europene, într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

"Deşi este important să fie aplicate măsuri rapide de precauţie pentru limitarea răspândirii noii tulpini a coronavirusului şi să fie descurajate toate deplasările nonesenţiale spre şi dinspre Marea Britanie, călătoriile esenţiale şi tranzitul pasagerilor trebuie facilitate. Interdicţiile care afectează traficul aerian şi feroviar trebuie suspendate, dat fiind că este necesar să se asigure călătoriile esenţiale şi să fie evitate perturbările reţelelor de aprovizionare", precizează Comisia Europeană.

ADVERTISING

Noua tulpină de Covid îi poate lăsa pe britanici fără alimente: UK riscă să se confrunte cu o penurie de produse proaspete de Crăciun

"Pentru a fi eficiente, acţiunile noastre trebuie să fie coordonate, iar astăzi facilităm acţiunile rapide pentru abordarea noii tulpini a coronavirusului, asigurându-ne însă că deplasările esenţiale sunt permise", a declarat Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne.

"Prin decizia de astăzi, le oferim claritate statelor membre asupra modului în care să menţină legăturile şi să asigure serviciile de transport după descoperirea unei noi tulpini a coronavirusului. La nivelul UE, este esenţial ca angajaţii din transporturi să fie exceptaţi de la orice măsuri restrictive, precum carantina şi testarea. Trebuie să continuăm să menţinem intacte reţelele de aprovizionare, în conformitate cu prevederile Comunicării privind Culoarele Verzi", a afirmat, la rândul său, comisarul UE pentru Transporturi, Adina Vălean.

ADVERTISING

Arafat, despre noua tulpină de coronavirus: Cei care se îmbolnăvesc nu înseamnă că va creşte şansa ca ei să aibă o boală mai gravă

Recomandările

Comisia Europeană le recomandă statelor membre, printre altele, următoarele măsuri:

- Trebuie să implementeze principiile Recomandării Consiliului UE din octombrie, privind coordonarea restricţiilor asupra libertăţii de circulaţie; în conformitate cu principiul precauţiei, toate deplasările nonesenţiale spre şi dinspre Marea Britanie trebuie descurajate, până la noi decizii.

- Cu toate acestea, cetăţenii UE şi cei britanici care se deplasează spre ţara de reşedinţă, precum şi cetăţenii statelor terţe care au dreptul la libera circulaţie în spaţiul UE trebuie să fie exceptaţi de la noile restricţii temporare dacă se supun testelor epidemice sau carantinei.

- Persoanele care au funcţii esenţiale, precum personalul medical, trebuie să fie supuse unui test (test RT-PCR rapid sau test antigen rapid într-un interval de 72 de ore înaintea deplasării), dar nu trebuie obligate să intre în carantină dacă sunt în exerciţiul funcţiei esenţiale.

ADVERTISING

- Personalul din transporturi, din cadrul UE, trebuie exceptat de la interdicţiile de călătorie şi de la obligaţiile de testare şi carantină atunci când traversează frontiera la bordul unui vas, vehicul ori aeronavă. În situaţia în care un stat membru UE, în actuala situaţie, solicită teste antigen rapide pentru angajaţii din transporturi, acest lucru nu trebuie să genereze perturbări în transporturi.

- Tranzitul pasagerilor, în special pentru călătorii esenţiale, trebuie facilitat fără carantină. Poate fi solicitat un test, dar autorităţile trebuie să informeze în prealabil despre această solicitare sau să ofere testarea pe durata călătoriei.

Citește mai multe despre noua tulpină a SARs-CoV-2 descoperită în UK:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇