Reuniune de urgență a statelor UE pentru o reacție comună la noua tulpină a coronavirusului din Marea Britanie

Reuniune de urgență a statelor UE pentru o reacție comună la noua tulpină a coronavirusului din Marea Britanie

Preşedinţia germană a Consiliului UE a convocat pentru luni dimineaţă o reuniune de urgenţă a statelor membre, în baza mecanismului integrat al UE pentru un răspuns politic la crize (IPCR).

În cadrul acestei reuniuni se vor decide măsurile comune ce vor fi luate ca răspuns la noua tulpină a coronavirusului apărută în Marea Britanie.

Acest mecanism are ca scop luarea unor decizii rapide şi coordonate la nivelul UE în cazul unor crize importante şi complexe.

Pentru pregătirea acestei reuniuni, cabinetul preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, a convocat duminică o videoconferinţă pe teme tehnice.

ADVERTISING

La această reuniune reprezentanţii ''statelor membre au făcut schimb de informaţii despre măsurile pe care intenţionează să le adopte în orele următoare'', cum ar fi interzicerea zborurilor din Regatul Unit sau noi măsuri privind testarea, a precizat un purtător de cuvânt comunitar.

Mai multe state membre ale UE, printre care Belgia, Olanda, Italia, Austria, Irlanda, Germania, Bulgaria, Franța şi România, au anunţat deja suspendarea legăturilor aeriene din şi către Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Belgia a suspendat de asemenea legăturile feroviare cu teritoriul britanic.

ADVERTISING

Europa e îngrijorată de noua tulpină a coronavirusului, cu 70% mai virală

Israelul interzice intrarea vizitatorilor din Marea Britanie, Danemarca şi Africa de Sud, de teama noii tulpini de coronavirus

Nu există indicii că noua tulpină a coronavirusului SARS-CoV-2 ar fi mai letală decât cele precedente, însă ea este mai contagioasă.

Potrivit consilierului ştiinţific al guvernului britanic, Patrick Vallance, ea a apărut la jumătatea lunii septembrie la Londra sau în comitatul Kent, iar în prezent tinde să devină forma ''dominantă'' în Marea Britanie şi a provocat o creştere puternică a spitalizărilor în decembrie, astfel că la Londra şi într-o parte a Angliei a fost instituit nivelul maxim de restricţii antiepidemice.

ADVERTISING

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) nu a exclus duminică posibilitatea ca această nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2 să circule deja în afara Marii Britanii şi a cerut autorităţilor statelor membre ale UE să ia măsuri prompte, în special să identifice rapid şi să izoleze persoanele venite din zonele afectate şi contacţii lor şi să intensifice testarea.

Experții UE: Vaccinurile dezvoltate până acum sunt eficace și pentru noua tulpină a SARS-CoV-2 descoperită în UK


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇