Ciolacu anunță sesiune extraordinară a Parlamentului pentru legea care va permite împușcarea urșilor

Ciolacu anunță sesiune extraordinară a Parlamentului pentru legea care va permite împușcarea urșilor

Premierul Marcel Ciolacu anunţă sesiune extraordinară a Parlamentului pentru modificarea legislaţiei, după tragedia în urma căreia o tânără a fost ucisă de urs, în timpul unei drumeţii pe Jepii Mici.

Premierul a discutat cu ministrul Mediului şi cu preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, şi a ţinut să precizeze că nu se va da liber la împuşcat urşii pe teritoriul României, fiecare cum dorim, ci vor fi abordate zonele cu riscuri mari.

ADVERTISING

Ciolacu a mai arătat că din discuţiile cu cei din domeniu, este o aglomeraţie de urşi, în anumite zone, pentru că nu mai au mâncare suficientă şi, de aceea, coboară.

”Am vorbit şi cu ministrul Mediului şi cu cei implicaţi în domeniu, este o aglomeraţie în anumite zone, nu mai au mâncare suficientă şi de asta coboară. Am vorbit şi cu domnul Simonis, pentru că o astfel de modificare nu se poate face decât prin Parlament şi după discuţiile cu ministrul Mediului, pornim o iniţiativă, şi, asta este, vom cere o sesiune extraordinară ca să trecem prin Parlament”, a anunţat premierul.

ADVERTISING

Despre ce modificări se iau în calcul, Ciolacu a spus că în acest moment la asta se lucrează. ”Este evident că viaţa omului primează, dar repet, nu va fi dat liber la împuşcat urşii pe teritoriul României, fiecare cum dorim. Vor fi abordate zonele cu riscuri foarte mari”, a completat Ciolacu.

La rândul său, ministrul Mediului a declarat anterior că populaţia de urs brun în România este scăpată de sub control, iar relocarea lor nu reprezintă o soluţie.

ADVERTISING

Mircea Fechet spune că urşii care se apropie de comunităţile umane trebuie să fie eutanasiați sau împuşcați. El a anunţat că va propune printr-un ordin majorarea cotelor de recoltare, la un număr de 500 de exemplare, actualul număr, de 220 de exemplare, fiind insuficient.

”După ce o să avem toate informaţiile puse cap la cap, va trebui foarte repede să tragem concluziile şi să venim cu soluţii care să respecte ceea ce am spus încă in prima zi de când am venit în minister şi anume că viaţa omului ar trebui să aibă întotdeauna prioritate şi nimic nu poate fi mai important.

Înţelegând că, orice măsuri am lua, nimeni nu poate garanta că astfel de tragedii nu se pot întâmpla în viitor”, a precizat ministrul Mediului, într-o intervenţie la Digi24.

Marți, o turistă a fost atacată de urs pe traseul Jepii Mici, din Bucegi, în apropiere de Valea Spumoasă. Salvatorii care au plecat în ajutorul ei au găsit-o moartă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇