Urșii de pe Transfăgărășan vor fi mutați într-o rezervație. Din cauza turiștilor, nu mai pot fi lăsați în mediul natural

Urșii de pe Transfăgărășan vor fi mutați într-o rezervație. Din cauza turiștilor, nu mai pot fi lăsați în mediul natural

Urşii care stau pe marginea Transfăgărăşanului vor fi relocați în Sanctuarul de la Zărneşti, din judeţul Braşov. Autoritățile au decis că nu pot fi mutați în mediul natural, deoarece au deja comportamentul modificat și „cerșitul la drum” a devenit principala lor sursă de hrană.

Anunțul a fost făcut vineri, de Prefectura Argeş, după o şedinţă de lucru pe Transfăgărășan, la care au participat ministrul Mediului, Mircea Fechet, prefectul judeţului Argeş, Dragoş Predescu, şi reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii în domeniu: Jandarmeria Argeş, Garda Forestieră, Direcţia Silvică, Primăria Arefu şi gestionarul fondului cinegetic.

ADVERTISING

„Problema acestor urşi trenează de mult prea mult timp, deja s-au întâmplat mai multe accidente şi, din păcate, dacă nu intervenim rapid, suntem la un pas de o reală tragedie. Un lucru este cert: nu mai putem continua în acest mod.

Situaţia de aici reprezintă un pericol iminent pentru turiştii care aleg să ignore legea şi recomandările autorităţilor şi se opresc pe marginea drumului pentru a fotografia sau hrăni exemplarele de urs. În acelaşi timp, se aduce un prejudiciu major speciei. Specialiştii m-au informat că aceşti urşi şi-au schimbat fundamental comportamentul în ultimii ani, cerşitul la drum devenind principala lor sursă de hrană.

ADVERTISING

Din păcate, relocarea urşilor de pe Transfăgărăşan într-o altă zonă nu este o soluţie eficientă. Am încercat în trecut această metodă, însă urşii în cauză au continuat să aibă acelaşi comportament, indiferent unde au fost mutaţi. Soluţia identificată este relocarea acestora într-o rezervaţie dedicată, unde să poată fi monitorizaţi şi îngrijiţi corespunzător", a declarat Mircea Fechet.

Ministrul a menţionat că va merge în judeţul Braşov pentru a discuta cu reprezentanţii Sanctuarului de la Zărneşti.

ADVERTISING

Dragoş Predescu, prefectul judeţului Argeş, a anunțat că relocarea va fi făcută cu fonduri de la bugetul statului, astfel încât să nu fie o povară pentru autoritatea locală - Primăria Arefu.

„Consider că astfel va fi înlăturat pericolul pentru toţi cei care ajung în zonă. Desigur, părea simpatic să posteze toată lumea imagini cu urşii de pe Transfăgărăşan, dar realitatea e că nu este bine nici pentru oameni, nici pentru urşi. Locul ursului este în habitatul lui, nu pe marginea drumului", a afirmat prefectul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇