Cine sunt cei trei cu cele mai mari șanse să conducă guvernul britanic. A fost anunțată o primă candidatură

Cine sunt cei trei cu cele mai mari șanse să conducă guvernul britanic. A fost anunțată o primă candidatură

Fostul ministru de Finanţe Rishi Sunak, fostul prim-ministru Boris Johnson şi Penny Mordaunt, liderul Camerei Comunelor, au cea mai mare susţinere din partea colegilor din Partidul Conservator britanic pentru a intra în scrutinul pentru desemnarea noului lider al formaţiunii şi noului premier.

Rishi Sunak, fost ministru de Finanţe, beneficiază până în acest moment de susţinerea a 45 de parlamentari conservatori, afirmă surse politice de la Londra citate de postul de televiziune BBC News.

Fostul premier Boris Johnson a primit susţinerea a 24 de parlamentari conservatori, iar Penny Mordaunt are 17 voturi favorabile.

ADVERTISING

Deputatul Jacob Rees-Mogg, care este şi secretar de stat în exerciţiu pentru Mediile de Afaceri şi Energie, a fost primul care a anunţat public vineri dimineaţă că susţine candidatura lui Boris Johnson. Ben Wallace, ministrul Apărării în exerciţiu, a anunţat că el nu va candida în scrutinul intern conservator, precizând că înclină „spre susţinerea lui Johnson".

Pentru a putea participa la scrutinul intern pentru alegerea noului lider al Partidului Conservator şi, implicit, a noului prim-ministru britanic, fiecare candidat va avea nevoie să primească cel puţin 100 de semnături de susţinere din partea deputaţilor conservatori.

ADVERTISING

Până acum, doar Penny Mordaunt şi-a anunţat candidatura la postul de premier al Regatului Unit. „Candidez la şefia Partidului Conservator şi pentru a fi premierul vostru, pentru a uni ţara noastră, a ne realiza angajamentele şi a obţine victoria în următoarele alegeri legislative”, a scris, vineri, pe Twitter, deputata conservatoare în vârstă de 49 de ani. Penny Mordaunt a mai fost ministru al Apărării şi Comeţului Internaţional.

Votul intern, necesar după demisia liderului conservator şi premierului Liz Truss, este programat pe 28 octombrie.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇