Cazul Selly: Tânărul nu cunoaşte, dar critică legea care i-a adus o amendă pentru că a făcut petrecere în pandemie. Intervenţia lui Cristian Presură

Cazul Selly: Tânărul nu cunoaşte, dar critică legea care i-a adus o amendă pentru că a făcut petrecere în pandemie. Intervenţia lui Cristian Presură

Vlogger-ul Andrei Șelaru, cunoscut în mediul online drept Selly, a fost amendat după ce a făcut o petrecere de ziua lui de naștere, lucru interzis în contextul pandemiei de COVID-19. Reacții în acest caz au avut fizicianul Cristian Presură, cercetător la Philips Research Eindhoven, dar și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Să le luăm pe rând.

Luni, Selly a fost amendat de polițiști, care s-au sesizat din oficiu în acest caz, după ce au văzut mai multe postări pe diverse platforme sociale. În total, s-au împărțit amenzi de 15.000 de lei. Selly a ținut cheful sâmbătă, în Snagov, unde au participat mai mult de 20 de persoane.

La data de 28 februarie a.c.,  polițiștii orașului Snagov s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în orașul Snagov a fost organizat un eveniment privat, la care au participat peste 20 de persoane, încălcând normele de protecție sanitară.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au identificat, până la acest moment, proprietarul societății, un participant și organizatorul evenimentului.

Aceștia au fost sancționați contravențional, conform prevederilor Legii nr. 55/2020, cu amenzi în valoare de 15.000 de lei, pentru nerespectarea masurilor de protecție individuală.

În continuare, polițiștii efectuează verificări, pentru identificarea tuturor persoanelor participante la eveniment, urmând a fi luate măsurile legale care se impun.

Comunicat de presă Inspectoratul de Poliție Județean lfov

De menționat este că la petrecere a participat și manelistul Țancă Uraganul, care a cântat și s-a fotografiat/ filmat cu vlogger-ul. Astfel că tânărul a fost criticat pentru faptul că a încălcat restricțiile, dar și pentru că îi plac manelele și a avut astfel de invitați.

ADVERTISING

După amendă, Selly critică legea

După ce a fost sancționat de oamenii legii, Selly a publicat un video pe YouTube intitulat ”răspunsul meu”. În clip, Selly explică de ce a ținut petrecerea și le ia apărarea polițiștilor ”care și-au făcut doar meseria”.

În schimb, critică legea, spunând că e foarte stupidă.

”Am fost weekendul ăsta la o vilă în Snagov cu câțiva prieteni, cei mai apropiați prieteni ai mei, ca să sărbătoresc ziua mea de naștere. A trecut foarte mult timp de când nu m-am mai văzut cu prietenii mei, să stăm și noi la o vorbă (...) Vă imaginați că din toată treaba asta a ieșit scandal național (...)

Eu sunt acuzat de două chestii: o dată, că am făcut treaba asta (petrecerea – n.red.) în pandemie. Și a doua: că i-am adus pe Țancă și pe Biju să cânte la ziua mea”.    

Selly mai povestește că cele mai multe persoane sunt supărate și dezamăgite de faptul că el știa versurile manelelor, și nu de încălcarea restricțiilor, fapt pentru care a și fost amendat, în calitate de organizator.

”Toți românii, nu știu dacă ați aflat treaba asta, dar la petreceri ei ascultă numai Mozart și Beethoven. Știți, la 3 dimineața, când se îmbată toți targă și dau drumul la simfonia a 9-a a lui Beethoven, e tradiție. Este ireal câtă ipocrizie poate exista în țara asta”, comentează el.

Apoi, tânărul vine cu două precizări:

  • Prima – el crede în pandemie și nu este un conspiraționist.
  • A doua – nu Poliția trebuie înjurată, că nu Poliția face legea, iar în acest caz ei doar și-au făcut meseria.

”Legea e foarte stupidă”

În schimb, problema e la lege.

”Problema e legea. Legea e foarte stupidă. Și știți de ce? Pentru că legea ar trebui să fie aceeași pentru toți. Și spuneți-mi mie, cum e legea aceeași pentru toți când toate cluburile sunt pline? Când la Loft e full, când la Nuba e plin?”, întreabă el în clip, în timp ce prezintă și câteva imagini cu oameni care se distrează în cluburile menționate anterior.

ADVERTISING

Apoi, tânărul prezintă și o fotografie din vila din Snagov în care el stă la masă cu alte 8 persoane.

selly
Foto: Captură YouTube/ Selly

”Iată o poză de la petrecerea mea. De la marea ilegalitate. Eu și cu niște oameni foarte apropiați mie, stând la o masă. Voi sunteți conștienți că dacă masa aia era la un restaurant și nu era într-o vilă privată, era perfect ok, nu? De asta spun că legea este complet idioată. În club e voie și toți oamenii stau lipiți unul de altul. Într-o casă imensă cu o curte imensă, cu aerisire, e ilegal”, afirmă Selly.     

Ce spune legea

De precizat este că afirmația vlogger-ului nu se bazează pe lege. Conform ultimei hotărâri a Guvernului, luată după cea a Comitetului Național pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), privind prelungirea stării de alertă, din 12 februarie 2021, sunt interzise orice fel de evenimente private în interior.

Art. 13 se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) în spații închise, cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente;

De asemenea, articolul 6 prevede că la o masă se pot așeza maximum 6 clienți, și nu 8, așa cum susține Selly.

Art. 6 prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu excepția celor prevăzute la pct. 3, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, ministrului economiei, antreprenoriatului și turismului și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare;

ADVERTISING

Citiți integral hotărârea Executivului, publicată în Monitorul Oficial:

Totuși, vlogger-ul spune că își asumă încălcarea legii:

Eu îmi asum. Am încălcat legea și am plătit, doar susțin cu tărie faptul că legea e complet idioată.

Selly

Le-a cerut teste COVID participanților

Tânărul a mai explicat în clip că toți participanții la eveniment și-au făcut teste COVID, tocmai pentru a respecta și proteja participanții. Doar doi oameni din staff-ul tehnic al unuia dintre maneliști nu s-au testat pentru SARS-CoV-2 (minutul 04:25).

Referitor la comunicatul Poliției, vlogger-ul susține că în niciun moment nu au fost simultan mai mult de 20 de persoane în casă, pentru că mulți erau afară, ”la țigară”.

Între altele, el mai explică faptul că polițiștii nu au intervenit exact la petrecere, ci a doua zi, în urma unor clipuri postate pe TikTok.

”Apropo, pe mine, ca idee, nici până la ora asta (1 martie - n.red.), nu m-au anunțat ce sancțiuni am primit. Dar au avut grijă să dea imediat comunicat de presă și eu am aflat de la jurnaliști. Nu mi s-a comunicat nici până la ora asta ce amendă am primit, ce sumă și pentru ce. Nu am niciun proces verbal, nu am nimic de la ei”.

Puteți urmări integral clipul aici:

Reacția lui Presură

În acest caz a avut o reacție și fizicianul Cristian Presură, cercetător la Philips Research Eindhoven. Mai exact, reacția vine după acest răspuns al vlogger-ului.

Presură a scris pe Facebook că mai bine și-ar fi cerut scuze decât să critice legea. În plus, fizicianul se arată dezamăgit de faptul că Selly a ”apărat manelismul”.

Am văzut răspunsul lui Selly. Adeseori și eu, când greșesc, nu recunosc în prima instanță și mă apăr. La fel a făcut și el. A spune că "am încălcat legea, dar legea este greșită" DUPĂ ce ai încălcat legea înseamnă că ai greșit. Dacă anunțai dinainte că nu ești de acord cu legea, erai un protestatar. M-a întristat și forma sub care a făcut "apărarea manelismului". Desigur, este o formă de muzică. Și eu ascult manele. Dar să spui că sunt penibili cei care acum 20 de ani își sarbatoareau ziua cu muzică bisericească e altceva.

Eu o sărbătoaream cu poezie și cu muzică de chitară, pe lângă Modern Talking, Blues, Alexandru Andries și ce se mai asculta atunci. Și da, sunt printre cei care, în pandemie, nu au sărbătorit nimic extins cu prietenii nici de revelion și nici de ziua mea. Nici copiii mei, de vârsta lui Selly, nu au făcut-o. Am ascultat ce mi s-a spus de la Guvern să fac și așa am făcut. Sunt sigur că Selly își va da seama curând cât de greșit a fost răspunsul său temperamental din seara aceasta și îi va părea rău. Era mai simplu și mai sincer să spună că a greșit încălcând legea și să își ceară iertare.

Cristian Presură pe Facebook

Am vazut raspunsul lui Selly. Adeseori si eu, cand gresesc, nu recunosc in prima instanta si ma apar. La fel a facut si...

Posted by Cristian Presura on Monday, March 1, 2021

Replica lui Selly

Replica tânărului nu a întârziat să apără, pe aceeași platformă socială, chiar la postarea lui Presură.

Domnule Presură, vă respect mult și îmi permit să vă prezint un fenomen. Nu este unul din domeniul dvs. de activitate, dar este unul interesant. Un fenomen social, dacă vreți. Așa cum pe dvs. vă întristează la răspunsul meu "apărarea manelismului", adică în esență spuneți că nu ar fi trebuit să mă cobor la nivelul manelelor, tot la fel vă ceartă pe dvs. în comentarii lumea fiindcă vă coborâți la nivelul meu. Vedeți? ???????? Fiecare cu nivelul lui, fiecare are scara lui subiectivă de valori. E un fel de paradox, așa. Cu siguranță, dacă ați fi fost contemporan cu Einstein și ar fi spus ceva despre dvs., lumea l-ar fi judecat că se coboară la nivelul dvs.

Încă ceva, eu am spus că plătesc amenda. Nu că "plătesc amendă pentru că îmi permit". Foarte importante aceste nuanțe, la fel ca simbolurile într-o ecuație. Lipsește unul, se duce toată ecuația. Să spui că plătești amendă (punct) nu are cum să fie vreodată un afront adus legii, ci fix opusul.

Selly, comentariu la postarea fizicianului Cristian Presură

”Greșit să punem toți fizicienii în aceeași oală, greșit să punem toți maneliștii în aceeași oală”

Apoi, Selly îi răspunde punctual despre ”greșelile” pe care Presură spune că le-a făcut vlogger-ul.

”Dacă dvs. va sărbătoreați ziua cu poezie și muzică de chitară, nu pot să sper decât că v-ați distrat la acele petreceri.

Cât despre greșeli:

  1. E greșit să îi punem pe toți în aceeași oală. Greșit să punem toți fizicienii în aceeași oală, greșit să punem toți maneliștii în aceeași oală.
  2. E greșit și să încălcam legea, oricine am fi. Și eu, și oricine
  3. Dacă voi considera greșit răspunsul meu… timpul va spune. Momentan nu simt nici cea mai mică fărâmă de regret, să spui ceea ce crezi e unul din principiile mele.
  4. Să chemăm niște artiști să cânte, lăsând la o parte legea cu pandemia, nu are cum să fie, obiectiv vorbind, un lucru greșit. Pentru mine, prestația lor a fost, ca să folosesc un termen din domeniul dvs., prea forță. Poate că, dacă vă chinuiți puțin, găsiți niște elememente comune cu Tzanca. Poate împărtășiți pasiunea pentru spațiul cosmic, că și el zice într-o piesă: "Să se audă în galaxie, scoate Tzanca o nebunie". Elementele cosmice sunt un motiv recurent în creațiile artistului.

În rest, vă urez multă baftă și succes în activitate. Și felicitări, fiindcă prin ceea ce faceți cu videoclipurile de pe YouTube, ajutați mai mult, realist vorbind, educația, decât prin ce am făcut eu. Cred că sunt cu mult sub dvs. la capitolul inteligență, dar totuși, mult peste unii de aici din comentarii ???? Nu zic mai multe, că după aia vin alții care mă ceartă pe mine că mă cobor la nivelul lor. Vedeți, fenomenul de care vă ziceam ???? Seară frumoasă tutoror”, se mai arată în comentariul lui Selly.

Ce spune ministrul Educației

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a comentat şi el cazul despre care crede că este regretabil.

”E regretabil ceea ce s-a întâmplat, eu mă gândesc că sunt aspecte contradictorii, pentru că am văzut și alte acțiuni, foarte responsabile, care intră în contradicție flagrantă cu ceea ce s-a întâmplat în acest weekend. Deci e greu de format o opinie, pentru că am văzut și bune, și rele, și responsabile, și non-responsabile”, a declarat Cîmpeanu luni seară, la Digi24.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇