Cazul Emilia Sercan - 7 organizații europene și internaționale transmit o nouă scrisoare către autoritățile române

Cazul Emilia Sercan - 7 organizații europene și internaționale transmit o nouă scrisoare către autoritățile române

7 organizatii europene și internaționale, care apară libertatea presei, transmit o nouă scrisoare către autoritățile romane cu privire la cazul Emiliei Șercan.

Acestea își exprimă îngrijorarea profundă cu privire la întârzierea investigațiilor privind publicarea fotografiilor furate ale jurnalistei și presupusa scurgere a unor elemente cheie ale anchetei în această infracțiune.

”Necesitatea imperioasă a unor investigații independente a fost subliniată într-o scrisoare deschisă pe care organizațiile noastre au trimis-o autorităților române în aprilie 2022.

ADVERTISING

Deși se aplică principiul confidențialității anchetei, autoritățile de aplicare a legii par să fi eșuat – conform informațiilor disponibile – în a face progrese semnificative, la patru luni după ce Emilia Șercan a devenit ținta hărțuirii și a unei campanii de defăimare prin publicarea fotografiilor sale private și prin presupusa scurgere de elemente cheie ale anchetei penale, amplificând expunerea pozelor sale private.

Mai mult, nici răspunsul Ministerului Afacerilor Interne la scrisoarea deschisă menționată mai sus, nici răspunsul statului la alerta publicată pe platforma Consiliului Europei pentru promovarea protecției jurnalismului și a siguranței jurnaliştilor nu au abordat preocupările legitime ale organizaţiilor noastre”, se arată într-un comunicat transmis SpotMedia.ro.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Organizațiile au constatat că autoritățile nu acordă acestei investigații un statut prioritar și nici nu îi alocă resurse suficiente.

Mai mult, subliniază acestea, informațiile nou adăugate la dosar indică o posibilă implicare a Poliției în presupusa scurgere din investigația penală asupra infracțiunii, întrucât în mass-media a apărut o captură de ecran pe care Emilia Șercan o furnizase polițiștilor, alături de pozele sale private.

”Se pare că înainte de scurgere, doar Poliția - pe lângă jurnalista însăși - a avut acces la această captură de ecran”, precizează organizațiile.

ADVERTISING

Scrisoarea este semnată de Reporteri fără Frontiere (RSF), ActiveWatch, Article 19 Europe, Federația Europeană a Jurnaliştilor (EFJ), OBC Transeuropa (OBCT), European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), Committee to Protect Journalists (CPJ).

Emilia Şercan a acuzat autorităţile că au orchestrat o operaţiune de kompromat împotriva ei, după ce a scris despre plagiatul lui Ciucă, iar acum încearcă să muşamalizeze totul.

Ulterior a venit o reacţie de la Guvern în acest caz.

Peste 160 de profesori universitari, jurnaliști, studenți, cercetători, oameni de cultura, reprezentanți ai societății civile, din țară și din străinătate și-au exprimat solidaritatea cu Emilia Șercan.

S-a aflat apoi și că un comisar-șef din Poliția București s-a pensionat brusc, la doar 47 de ani, după dezvăluirile Emiliei Șercan.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇