Camera de Comerț spune că proiectul noului Romexpo va genera peste 32.000 de locuri de muncă

Camera de Comerț spune că proiectul noului Romexpo va genera peste 32.000 de locuri de muncă

Proiectul noului Romexpo va genera, potrivit unui studiu de specialitate, peste 32.000 de locuri de muncă, ceea ce reprezintă mai mult decât forţa de muncă aferentă unui judeţ mediu din România, a anunţat luni Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).

Astfel, reprezentanţii CCIR fac precizări referitoare la "ultimele informaţii eronate şi induse, din nefericire, în spaţiul public din partea reprezentanţilor USR, din postura de înalţi demnitari, pe subiectul proiectului de lege 'Romexpo'".

"Deşi afirmă că 'proiectul de dezvoltare (este) probabil necesar şi util, fără îndoială, pentru România', reprezentanţii USR susţin că terenul Romexpo poate fi vândut şi, totodată, că statul nu câştigă nimic din proiectul Legii Romexpo.

Aşa cum am mai arătat în intervenţiile anterioare, terenul Romexpo nu este unul viran şi nici unul liber de sarcini, neputând fi vândut", susţin reprezentanţii CCIR.

Potrivit sursei citate, regimul juridic al terenului stabileşte clar că până în anul 2053, deci încă 33 de ani, CCIR are drept de folosinţă asupra acestuia şi, în plus, aici sunt edificate construcţiile aflate în proprietatea Romexpo.

"Ceea ce se sugerează prin afirmaţii abuzive este că statul român ar putea vinde terenul de sub casa unei persoane private. Aşa cum am mai arătat, despăgubirile pe care statul le-ar datora CCIR şi Romexpo depăşesc cu mult valoarea speculată a terenului.

În egală măsură, din informaţiile noastre, valoarea reală a terenului este de maxim 200 de milioane de euro", se mai spune în comunicat.

Dezvoltarea Romexpo va genera bani la buget

Reprezentanţii CCIR au reamintit, potrivit studiului întocmit de una dintre companiile de audit din Big Four, care sunt avantajele pe care statul le va obţine din proiectul noului Romexpo.

"În faza de construcţie, de până la cinci ani, dezvoltarea noului Romexpo va genera mai mult cu 994 milioane de lei la bugetele locale şi naţional, dintre care peste 580 milioane de lei în primii trei ani şi peste 414 milioane de lei în ultimii doi ani ai construcţiei.

În perioada de funcţionare, într-un singur an, noul Romexpo va contribui cu mai mult de 1,7 miliarde de lei la bugetul de stat", se mai spune în comunicat.

Totodată, proiectul noului Romexpo va genera, potrivit aceluiaşi studiu de specialitate, peste 32.000 de locuri de muncă, ceea ce reprezintă mai mult decât forţa de muncă aferentă unui judeţ mediu din România.

Liderul grupului parlamentar USR PLUS din Senat, Radu Mihail, a calificat, luni, drept o încercare "absolut inacceptabilă" de "a devaliza statul român cu o jumătate de miliard de euro" iniţiativa legislativă care prevede cedarea în mod gratuit 46 de hectare de teren la Romexpo.

De asemenea, copreşedintele USR PLUS Dan Barna a criticat, luni, oferirea cu titlul gratuit a unor imobile, dând ca exemplu terenul de la Romexpo, menţionând că statul român ar trebui să utilizeze astfel de active la crearea unui fond care să genereze resurse pentru sistemul de pensii.

El a subliniat că statul român trebuie să îşi administreze activele, astfel încât acestea să producă resurse. Liderul USR PLUS a menţionat că va aborda aceste subiect în şedinţa coaliţiei guvernamentale.

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, pe 31 martie, Parlamentului, reexaminarea legii care vizează transmiterea cu titlu gratuit în proprietatea Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a terenurilor proprietate privată a statului aflate, până la data intrării în vigoare a actului normativ, în folosinţa gratuită a CCIR şi care nu sunt revendicate.

Citește mai multe despre acest subiect:

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇