Claudiu Năsui, ministrul Economiei, critică așa numita lege ”Romexpo”, prin care statul dă gratuit un teren în Bucureşti către Camera de Comerţ.
Năsui susține că terenul este evaluat neoficial la 500 de milioane de euro și enumeră câteva lucruri care s-ar putea face cu acești bani la noi în țară.
”S-a tot scris despre faimoasa lege „Romexpo”. Adică legea prin care statul dă 100% gratuit un teren evaluat neoficial la 500 de milioane de euro. Unii zic că este mai puțin, nu am văzut însă nicio evaluare sub 300 de milioane de euro.
500 de milioane de euro sunt taxele și impozitele a 212 mii de români plătiți pe salariul minim timp de un an (la ultimul curs BNR).
500 de milioane de euro sunt toată suma pe care statul o promite pentru HoReCa, din care sunt bugetați ~200 de milioane de euro (restul sunt credite de angajament).
500 de milioane de euro sunt cât ne lipsea să terminăm faimoasele măsuri 2 și 3”, a scris ministrul, luni dimineață, pe contul său de Facebook.
El a explicat că nu are nimic împotriva dezvoltării unui proiect, însă subliniază că terenul trebuia vândut!
”Nu avem nimic împotriva dezvoltării unui proiect. Dezvoltarea e un lucru bun. Dar terenul trebuie vândut la licitație, nu dat gratuit unora”.
În fine, el a atașat postării și o captură de ecran cu un pasaj din lege: ”Art. III. – (1) Terenurile proprietate privată a statului transmise în folosința gratuită a Camerei de Comerț și Industrie a României pâmă la data intrării în vigoare a prezentei legi, care nu sunt revendicate, se transmit cu titlu gratuit în proprietatea camerei de Comerț și Industrie a României, în vederea desfășurării exclusiv a activității specifice cu caracter de continuitate”.
”Pasajul este tipic legilor cu dedicație din anii `90. Cine poate vota așa ceva în anul 2021?”
Context
Legea prin care terenul de 46 de hectare trece gratuit în proprietatea Camerei de Comerț și Industrie a fost depusă în martie 2020 de parlamentari ai PMP și a trecut în mare viteză prin cele două camere.
Cu voturile PNL, PSD, PMP, legea a fost adoptată în septembrie 2020.
USR și UDMR au contestat proiectul la Curtea Constituțională, dar pe 3 martie CCR le-a respins sesizarea.
În schimb, președintele Iohannis, care primise legea la promulgare, a decis pe 31 martie să o retrimită la Parlament pentru reexaminare.
Controversatul proiect de lege se află în dezbaterea comisiilor de specialitate din Senat, iar după întocmirea unui raport comun se va merge în plen, pentru vot, după care va urma un traseu similar la Camera Deputaților, iar apoi va fi trimis din nou la promulgare.
Citește mai multe despre acest subiect:
A.D.