Boris Johnson spune că Iranul trebuie să suporte consecinţele pentru atacul în care a murit și un român

Boris Johnson spune că Iranul trebuie să suporte consecinţele pentru atacul în care a murit și un român

Premierul britanic Boris Johnson a declarat luni că Iranul trebuie să suporte consecinţele atacului efectuat joi asupra unui petrolier în Marea Arabiei.

”Acesta a fost evident un atac inacceptabil şi scandalos împotriva navigaţiei comerciale”, a spus Johnson în faţa presei.

''Iranul trebuie să suporte consecinţele pentru ceea ce a făcut'', a indicat şeful guvernului de la Londra, citat de Reuters.

''Un cetăţean britanic a murit. Este absolut vital ca Iranul şi orice altă ţară să respecte libertăţile navigaţiei în lume şi Regatul Unit va continua să insiste asupra acestui lucru'', a mai subliniat Boris Johnson.

ADVERTISING

Petrolierul Mercer Street, deţinut de filiala britanică a companiei Zodiac Maritime care aparţine miliardarului israelian Eyal Ofer, a fost atacat joi în timp ce naviga fără încărcătură în Marea Arabiei. Doi membri ai echipajului, un român şi un britanic, şi-au pierdut viaţa.

Iranul e acuzat pentru atac

Israelul, SUA şi Marea Britanie au acuzat direct Iranul pentru acest atac, acuzaţii dezminţite de Teheran.

''Pot spune cu certitudine absolută că Iranul a condus acest atac (...) Există dovezi'', a susţinut premierul israelian Naftali Bennett.

ADVERTISING

La rândul său, secretarul de stat american Antony Blinken a spus că Statele Unite ''sunt sigure că Iranul a desfăşurat atacul'', adăugând că Washingtonul ''se concertează cu guvernele din regiune şi dincolo de aceasta pentru o replică adecvată şi iminentă''.

Acest atac ''deliberat, ţintit şi ilegal'' constituie ''o încălcare evidentă a dreptului internaţional de către Iran'', a afirmat la rândul său ministrul de externe britanic Dominic Raab.

Iranul neagă acuzațiile

Iranul a reacţionat negând orice responsabilitate.

ADVERTISING

"Dacă aceste ţări au vreo dovadă care să le demonstreze afirmaţiile false, ar fi trebuit să le şi arate", a declarat un purtător de cuvânt al MAE iranian, Saeed Khatibzadeh.

"Republica Islamică Iran nu va ezita nicio clipă în a-şi proteja securitatea şi interesele naţionale, şi va răspunde fără întârziere, cu forţă şi seriozitate, oricărei eventuale acţiuni hazardate'', a adăugat acesta, conform site-ului ministerului.

Vezi și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇