BOR se delimitează şi mai clar de AUR. E a doua oară, într-o săptămână. Replica lui Simion

BOR se delimitează şi mai clar de AUR. E a doua oară, într-o săptămână. Replica lui Simion

Patriarhia Română a transmis un comunicat presei în care se delimitează voalat de asocierea cu AUR. Partidul nu este menţionat explicit nici de această dată, însă este denunţată „orice apologie iresponsabilă făcută exponenţilor unor regimuri politice dictatoriale din trecut sau din prezent”.

Amintim că George Simion îl prezenta recent drept viitor preşedinte de onoare al AUR pe Călin Georgescu, care a afirmat referitor la liderul mişcării legionare, Zelea Codreanu, şi la generalul Ion Antonescu: „Au făcut fapte bune şi altele mai puţin bune”. Ulterior, Parchetul General a deschis un dosar penal care îl vizează pe Călin Georgescu, pentru promovarea cultului persoanelor vinovate de genocid şi crime de război, precum şi promovarea de idei, concepţii şi doctrine fasciste şi legionare.

ADVERTISING

„Creştinismul sănătos nu se exprimă niciodată obraznic, agresiv şi agramat de la înălţimea unui reper politic (...) Creștinismul ca mod de viață rodește în plan personal și social bunătate, politețe, bună-cuviință, bun-simț. Noblețe. Adică o stilistică a decenței și o conduită morală aristocratică, nu huliganică”, adaugă BOR, în noul comunicat, cel mai probabil cu referire la "scăpările" agresive şi jignitoare ale AUR, care s-au petrecut în această săptămână în Parlament.

ADVERTISING

Iată comunicatul BOR:

"Creștinismul autentic asimilat, exprimat într-un mod de viață fondat pe o gândire luminată de cuvintele lui Hristos și hrănită de cunoaștere, nu parazitată de ignoranță, lene intelectuală și spirituală, sau întunecată de umbrele ideologiilor politice și ale patologiilor credinței de tip magic (bigotismul, formalismul religios, ritualismul sterp), acest creștinism sănătos care celebrează alteritatea prin respect acordat celuilalt, nu se exprimă niciodată obraznic, agresiv și agramat de la înălțimea unui reper public.

Creștinismul ca mod de viață rodește în plan personal și social bunătate, politețe, bună-cuviință, bun-simț. Noblețe. Adică o stilistică a decenței și o conduită morală aristocratică, nu huliganică.

ADVERTISING

Singura care onorează numele de creștin, singura sanificatoare pentru societate. Alternativele hâde la această manifestare publică a credinței reale exprimă doar surogate de creștinism confiscat politic și ideologic, de care Biserica se dezice ferm.

Biserica se dezice, la fel de ferm, de orice apologie iresponsabilă făcută exponenților unor regimuri politice dictatoriale din trecut sau din prezent, indiferent de faptul că aceștia au mimat sau mimează public creștinismul, concomitent cu acte grave de opresiune sau încălcare a principiilor unei societăți democratice și reverențioase față de valorile creștine pe care s-a edificat".

Precizările lui Bănescu

Într-un interviu acordat RRA și DW, purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, vine cu precizări la comunicatul prin care BOR se distanțează de partidul AUR, fără să-l nominalizeze.

Deși criticat pentru ambiguitatea mesajului, purtătorul de cuvânt al BOR rămâne la delimitările voalate, pe care le extinde însă asupra tuturor formațiunilor politice și instituțiilor care practică un discurs populist și xenofob, marcat de ”ultranaționalism zgomotos exacerbat și grav compromis ideologic”.

Într-un interviu în exclusivitate pentru RRA și DW Română, purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, vine cu precizări la comunicatul publicat recent, prin care BOR se distanțează de partidul AUR, fără să-l nominalizeze. Deși criticat pentru ambiguitatea mesajului, purtătorul de cuvânt al BOR rămâne la delimitările voalate, pe care le extinde însă asupra tuturor formațiunilor politice și instituțiilor care practică un discurs populist și xenofob, marcat de ”ultranaționalism zgomotos exacerbat și grav compromis ideologic”. Realizatori: Gabriel Basarabescu (RRA) și Robert Schwartz (RRA)

Publicată de DW Română pe Miercuri, 9 februarie 2022

Replica lui Simion

În replică, George Simion precizează că AUR nu e menţionat în comunicatul BOR sau declaraţiile lui Bănescu.

„AUR nu e pomenit în comunicat. Reacţia Patriarhiei e fireasca, ţinând seama de acuzele la care a fost supusă în ultima vreme.

AUR ii îndeamnă făţiş pe preoti să nu facă propaganda politica. Lumea Cezarului nu e a lui Hristos.

Asta nu înseamnă că nu suntem cu Biserica, dar o facem cu mijloacele luptei politice, în care preoţii nu au ce cauta”, a transmis joi seara liderul AUR.

BOR a mai avut o reacţie de delimitare faţă de AUR, săptămâna trecută, în contextul unor articole prin care formaţiunea era asociată cu Biserica. Iată detalii: BOR se delimitează voalat de AUR: Cere entităților politice care o parazitează să nu mai ”fluiere în Biserică”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇