Bode anunță amenzi pentru cei care vor purta măști textile. Rafila: Mă pune pe gânduri insistența pe sancțiuni, nu pe responsabilitate

Bode anunță amenzi pentru cei care vor purta măști textile. Rafila: Mă pune pe gânduri insistența pe sancțiuni, nu pe responsabilitate

După ce în urmă cu două zile ministrul Sănătății spunea că persoanele care vor purta în continuare măști textile, deși au fost interzise, nu vor fi sancționate, ministrul de Interne anunță că vor exista amenzi.

Potrivit lui Lucian Bode, acestea se ridică până la 2.500 de lei, sancțiuni similare cu cele acordate celor care nu poartă mască.

”Este amenda care se aplică pentru portul măștii neconforme, nu am umblat la cuantumul amenzilor. Specialiștii spun că tulpina Omicron se răspândește foarte rapid și transmisibilitatea este una foarte mare.

ADVERTISING

În aceste condiții, portul măștii este esențial în limitarea răspândirii. Niciun efort nu este prea mare”, a spus ministrul de Interne, la Digi24.

Întrebat cum o să fie făcută verificarea în teren și care vor fi indicațiile pentru agenți, Bode a susţinut că nu este nevoie de indicații, ci de lege.

"Nu au nevoie de indicații, ci de lege. Câtă vreme hotărârea CNSU și hotărârea de guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine în completarea celor două, polițiștii și jandarmii, cei care verifică respectarea acestor măsuri, trebuie să aibă fundament legea, nu indicațiile ministrului", a declarat Lucian Bode.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Începând de sâmbătă, măștile textile nu vor mai fi permise în România, potrivit unei hotărâri adoptate de guvern.

Miercuri, întrebat ce vor păți cei care încă vor purta măști textile, ministrul Rafila a spus: ”Nu știu, nu ne-am gândit. Cred că e o chestiune de bun simț. Din nou, punem în discuție niște manopere simple pentru protecția individuală și a comunității. O să vedem dacă e cazul… (de a impune sancțiuni - n.red.)”.

Iar vineri, acelaşi ministru al Sănătății a fost informat că Lucian Bode a anunțat că vor exista sancțiuni. Rafila spune însă că nu înțelege de ce există insistență pentru amenzi și nu se insistă pe responsabilitate și civism.

ADVERTISING

”Mă pune puțin pe gânduri insistența pe sancțiuni și lipsa de insistență pe responsabilitate și civism. Portul măștii e o chestiune de responsabilitate și civism. Trebuie să respectăm indicațiile și să atragem atenția celor care nu le respectă.

Nu putem astepta sancțiuni să respectăm. Vă asigur că în nicio țară din lume nu există oameni suficienți pentru a acorda sancțiuni, e important să discutăm despre responsabilitate”, este de părere Alexandru Rafila.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇