Blue Air suspendă toate zborurile care pleacă din România până luni. Mii de pasageri sunt blocați în aeroporturi din țară și din afară (Video)

Blue Air suspendă toate zborurile care pleacă din România până luni. Mii de pasageri sunt blocați în aeroporturi din țară și din afară (Video)

Din cauza unei popriri a conturilor, Blue Air sistează toate zborurile programate pentru plecare de pe aeroporturile din România până luni, 12 septembrie.

Compania spune că situația a venit la scurt timp după declarațiile șefului ANPC, în timp ce poprirea a fost impusă de Agenția Fondului de Mediu (AFM), aflată în subordinea Ministerului Mediului.

Blue Air anunță că se află în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice, motiv pentru care se vede obligată să sisteze toate zborurile programate.

În schimb, Blue Air a precizat că toate zborurile planificate din afara României către orice aeroport din România vor fi operate astăzi conform orarului publicat. Însă, purtătorul de cuvânt al Aeroportului Otopeni, a explicat că 7 curse, care erau la îmbarcare în momentul în care au fost anulate, avea programat și zbor retur, deci iată că și în aeroporturi din afară sunt români blocați.

Vezi ce drepturi ai și când poți cere despăgubiri dacă ți-a fost anulat zborul

Haos pe Otopeni

La ora 16:30, pe Aeroportul Otopeni din Capitală a izbucnit haosul.

Purtătorul de cuvânt al Aeroportului Otopeni, Valentin Iordache, a anunțat, într-o conferință de presă, că în momentul în care au fost anulate cursele, 7 zboruri erau la îmbarcare, astfel că, deodată, peste 1.000 de pasageri s-au trezit că nu mai pot pleca. Totodată, aceste zboruri ar fi trebuit să facă și cursă întoarsă, deci iată că, în ciuda a ceea ce a anunțat compania inițial, sunt afectați și pasagerii care voiau să ajungă în România.

ADVERTISING

„Au fost conduși spre zona de sosiri să-și recupereze bagajele. Pasagerii au fost supărați, evident, dar nu recalcitranți, au înțeles care a fost situația și s-au comportat foarte bine. Au primit alimente și apă din partea agentului, suntem și noi pregătiți să oferim dacă va fi nevoie, dar, odată ajunși la zona de sosiri, pasagerii au fost preluați de companie”, a explicat purtătorul de cuvânt.

Pasagerii povestesc că întâi zborul le-a tot fost amânat, chiar și 3 ore, după care s-au trezit că este anulat. Doar că la biroul Blue Air deja nu mai era nimeni, astfel că au trebuit să afle din presă despre situație.

Puțin după ora 18:30, televiziunile au prezentat imagini cu un angajat Blue Air care încerca să-i liniștească pe pasageri și să le răspundă, pe cât posibil, la toate întrebările.

Oamenii l-au întrebat unde ar trebui să doarmă la noapte. „Sincer să vă spun, nu știu”, a răspuns resemnat, bărbatul. „Merg după dumneata acasă”, i-a replicat un pasager. „Vă rog”, a răspuns angajatul.

Pasagerii au vrut să afle și când a aflat el, pentru prima dată, că se anulează zborurile. „În jurul prânzului am aflat, dar că se anulează doar 3 zboruri”, a răspuns.

!!!! Blue Air suspendă toate zborurile până luni. Compania acuză ministerul Mediului că a blocat toate conturile...

Publicată de Diana Grigore pe Marţi, 6 septembrie 2022

Ciucă promite să rezolve, Barna pasează înapoi la Blue Air

Dacă pentru cei care au trăit direct în aeroport situația nu se poate face nimic acum, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că a început demersurile pentru deblocarea situației.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Am discutat cu ministrul Barna (Tanczos Barna, ministrul Mediului, n.red.) pentru că poprirea a fost făcută de AFM, și urmează să aibă o discuție cu cei care au luat această decizie și să deblocheze situația, pentru că nu putem lăsă românii să aștepte în aeroporturile din care urmau să vină către țară”, le-a spus Ciucă jurnaliștilor, întrebat despre criza de pe Otopeni, precizând că sunt în jur de 3.000 de pasageri blocați pe aeroporturile din țară și din afară.

Premierul a anunțat că urmează o analiză, în urma căreia se va stabili dacă, cine și cum trebuie sancționat după acest episod și a convocat o ședință de urgență la Guvern.

Dacă premierul nu a fost clar la cine se referă când vorbește de sancțiuni, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a transmis o declarație extrem de scurtă, în care a spus că nu exista niciun motiv pentru care Blue Air să anuleze curse și a cerut companiei rezolvarea imediată a problemei.

„Conturile au fost blocate de către Administrația pentru Fondul de Mediu datorită faptului că compania Blue Air are o datorie de peste 28 de milioane de lei la bugetul AFM. Este în procedură de executare silită de foarte mult timp, motiv pentru care s-a procedat conform legii, la recuperarea acestei creanțe. Decizia de a suspenda aceste zboruri este absolut nejustificată.

ADVERTISING

Blocarea conturilor de către AFM nu justifică în niciun fel suspendarea imediată a tuturor zborurilor de către această companie. Cer Blue Air să reia imediat, să își onoreze obligațiile față de călători, să-și onoreze obligațiile față de bugetul de stat, să se adreseze imediat AFM pentru a solicita o reeșalonare a acestei datorii și de a rezolva pe cale legală acest diferend”, a transmis ministrul.

El a subliniat că poprirea contului este consecința faptului că Blue Air a încălcat legea.

Blue Air acuză autoritățile de instigare

Blue Air acuză, într-un comunicat citat de Mediafax, că această blocare a tuturor conturilor bancare de către Ministerul Mediului a venit la scurt timp după "declarațiile publice și instigările directe de „nu mai cumpăra bilete Blue Air” propagate în spațiul public de către un reprezentant cu rang înalt al statului român, respectiv președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC)".

Din acest motiv, s-a distrus încrederea pasagerilor în Blue Air, "generând pierderi de peste 5 milioane de euro, prin reducerea volumului de vânzări bilete".

În plus, compania precizează că furnizorii cheie ai societății au făcut presiuni pentru ca firma să achite sumele necesare operării zilnice în avans (lucru imposibil acum, în condițiile popririlor tuturor conturilor societății).

Mai mult, s-au blocat discuțiile "purtate la Londra de acționariatul Blue Air cu 2 mari firme de investiții interesate în intrarea în acționariatul Blue Air și sprijinirea societății în recuperarea pierderilor suferite în cei 2,5 ani în care a trecut prin cele mai mari dificultăți din întreaga istorie a industriei aeronautice mondiale”.

Compania transmite că „declarațiile și acțiunile iresponsabile ale unui reprezentant al statului român, precum și decizia intempestivă de blocare a tuturor conturilor bancare ale societății, au adus Blue Air în situația nedorită de a își reduce operațiunile pentru perioada imediat următoare, cu scopul de a facilita finalizarea analizei impactului din partea investitorilor și al obținerii autorizațiilor necesare în vederea discuțiilor cu investitorii”.

Blue Air este cea mai mare companie aeriană românească după numărul de pasageri transportaţi.

În iulie, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a anunţat că a amendat Blue Air cu suma de 2 milioane de euro pentru anularea a peste 11.000 de zboruri în perioada 30 aprilie 2021 - 30 aprilie 2022, şi obligă compania să returneze clienţilor banii în maximum zece zile pentru toate zborurile anulate.

Ulterior, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a acuzat Blue Air că se pregăteşte să iasă din piaţă şi trage de timp să nu returneze banii clienților.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇