Blinken și Kuleba au mâncat la un McDonald's din Kiev și au făcut glume despre mahmureală (Foto & Video)

Blinken și Kuleba au mâncat la un McDonald's din Kiev și au făcut glume despre mahmureală (Foto & Video)

Aflat într-o vizită de consolidare a sprijinului american pentru Ucraina, şeful diplomaţiei americane Antony Blinken s-a oprit miercuri la un McDonald’s din Kiev împreună cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, iar cei doi diplomaţi au făcut, în prezenţa reporterilor, glume despre mahmureală.

Secretarul de stat american sosise ceva mai devreme în capitala ucraineană într-o vizită neaşteptată, a patra de când Moscova a invadat Ucraina.

„Cred că am un interes real în a primi nişte cartofi prăjiţi", a spus Blinken, aşezat la masă la un McDonald's împreună cu Dmitri Kuleba.

ADVERTISING

Secretarul de stat american a mâncat cartofi prăjiţi, în timp ce şeful diplomaţiei ucrainene şi-a luat o plăcintă cu vişine.

Kuleba i-a mulţumit lui Blinken pentru că „a ajutat McDonald's să revină" în Ucraina, după ce mai multe firme occidentale au plecat, în urma invaziei pe scară largă a Rusiei de anul trecut. „Chiar vreau să vă mulţumesc pentru că i-aţi ajutat să se întoarcă", a spus el.

„Când eram student, cea mai bună reţetă pentru mahmureală era de fapt să merg la McDonald's", i-a mărturisit Kuleba în timp ce îşi mânca plăcinta. Blinken a chicotit, spunând că este sigur că s-a întâmplat „rar".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Foarte rar, bineînţeles", a răspus Kuleba. „Dar mă duceam la McDonald's şi cumpăram un cheeseburger dublu, o Coca-Cola mare, iar acesta era micul meu dejun pentru mahmureală", a continuat ministrul ucrainean de Externe.

„Mie nu mi s-a întâmplat niciodată", a replicat Blinken zâmbind în timp ce îşi mânca porţia de cartofi prăjiţi.

McDonald's şi-a întrerupt operaţiunile în toate cele 850 de locaţii din Rusia în martie 2022, la scurt timp după invazia la scară largă a Ucrainei.

ADVERTISING

În schimb, McDonald's a început să-şi redeschidă unele dintre restaurantele sale din Ucraina în august 2022, după ce lanţul de fast-food se retrăsese iniţial şi din Ucraina, din cauza faptului că economia ucraineană fusese grav afectată de război. Kuleba i-a atribuit lui Blinken meritul că a ajutat la redeschiderea afacerii occidentale în Ucraina.

Blinken a aterizat în capitala ucraineană miercuri la câteva ore după ce Rusia a lansat primul său atac cu rachete într-o săptămână împotriva Kievului. Toate rachetele au fost însă doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană. Pe de altă parte, o rachetă a lovit miercuri o piaţă în aer liber din oraşul Kostiantinivka din estul Ucrainei, ucigând 17 oameni şi rănind câteva zeci. Acest atac a avut loc în timp ce Blinken se afla deja la Kiev.

Este de aşteptat ca Statele Unite să anunţe o finanţare de 1 miliard de dolari pentru Ucraina, în timp ce preşedintele Joe Biden a făcut presiuni pentru un ajutor militar şi umanitar de peste 20 de miliarde de dolari pentru această ţară, dar rămâne neclar cât din această sumă va fi aprobată de Congres.

Marcând a patra sa vizită în Ucraina de la începutul invaziei ruseşti, în februarie 2022, Blinken s-a întâlnit miercuri cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu premierul Denîs Şmîhal, dar şi cu personalul Ambasadei SUA la Kiev. Este însă pentru prima dată de la începutul războiului când secretarul american de stat înnoptează la Kiev.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇