Ziua 560 de război a debutat cu numeroase explozii puternice peste Dunăre, în localitatea ucraineană Chilia Nouă. Atacurile au durat trei ore și au fost filmate de locuitorii din Chilia Veche, România.
Bombardamentele au vizat portul Izmail de pe Dunăre, a anunțat armata ucraineană. În urma atacului o persoană fost ucisă și au avut loc numeroase incendii.
În altă zonă a frontului, a avut loc unul dintre cele mai grave atacuri din ultimele luni. Cel puțin 17 persoane, printre care și un copil, au fost ucise într-un atac rusesc asupra unei pieţe din regiunea Donețk. Presa locală vorbeşte de un atac cu rachete în care alte peste 30 de persoane au fost rănite.
Rusia a lansat rachete și spre Kiev, dar sistemele ucrainene de apărare antiaeriană le-au doborât pe toate.
Zelenski i-a informat pe ucraineni că a revenit în Kiev după ce a fost două zile la rând pe linia frontului, în Donbas şi regiunea Zaporojie. A stat de vorbă cu militarii şi comandanţii din teren, cărora le-a promis că toate solicitările lor vor fi transmise partenerilor internaţionali. În paralel, spune el, Ucraina va începe producţia proprie de armament.
Tot azi, secretarul de Stat american Antony Blinken a ajuns la Kiev într-un gest de sprijin.
Iar autorităţile de la Bucureşti au recunoscut în sfârşit că bucăţi de dronă au căzut pe malul românesc al Dunării.
Summitul de la București
- Iohannis a deschis summit-ul - Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, în deschiderea Summit-ului Iniţiativei celor Trei Mări că participarea preşedintelui Volodimir Zelenski la Summit este foarte importantă, iar Ucraina va fi mai aproape de UE şi se va pregăti mai bine pentru refacerea şi reconstrucţia sa. Şeful statului a arătat că astăzi, vor lua decizii foarte importante, acestea fiind incluse în Declaraţia Comună a Summitului pe care o vor adopta la finalul discuţiilor: „Îmi face plăcere să găzduiesc astăzi, la Bucureşti, această a VIII-a ediţie a Summitului Iniţiativei celor Trei Mări. România este primul stat participant care găzduieşte Summitul pentru a doua oară, după ediţia de succes din 2018. Acest lucru arată importanţa pe care o acordăm acestei platforme politice de dialog la nivel înalt. Totodată, transmite un semnal puternic privind încrederea noastră în faptul că Iniţiativa îşi poate îndeplini obiectivele, în ciuda provocărilor cu care ne confruntăm, în actualul context geopolitic”.
- Zelenski, discurs de la Cotroceni - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut miercuri o intervenţie online la Summitul Iniţiativei celor 3 Mări, de la Palatul Cotroceni: „Mă bucur să pot participa la acest Summit, dragi prieteni. În legătură cu acele fragmente găsite în România, au avut loc atacuri asupra infrastructurii noastre, am avut şi victime. Aceste consecinţe ale atacurilor asupra Chiliei, Reni-ului, Ismail-ului, acelor oraşe, ce să vă spun, gândiţi-vă ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi reuşit, dacă Putin ar fi reuşit să pună piciorul în Ucraina. Asta este ce s-ar fi întâmplat, asta plănuia. În trecut, ne-am aflat practic într-o perioadă de captivitate, din cauza unei lipse de solidaritate. 24 februarie a schimbat totul, am reuşit cu toţii să dăm dovadă de acte de solidaritate. (…) Vă rog să luaţi notă că orice fel de restricţie a exporturilor ucrainene nu face decât să sporească suferinţele şi distrugerile cauzate de agresiunea rusă”.
- Bâlbâieli cu drona rusească - Autorităţile de la Bucureşti au recunoscut în sfârşit că bucăţi de dronă au căzut pe malul românesc al Dunării. Iată detalii:
- Ministrul Apărării confirmă că s-au găsit bucăți de dronă pe teritoriul României
- Iohannis, despre drona căzută în Deltă: E inadmisibil, dacă e rusească. Solicit investigarea de urgență și profesionistă! (Video)
- De ce spunea ieri Iohannis că nu e nici urmă de dronă în România? Explicația ministrului Tîlvăr
- Drulă acuză autoritățile că au mințit timp de două zile despre drona care a explodat pe teritoriul României: „Acesta este instinctul lor securistic”
- Ministrul Apărării, întrebat dacă se teme că va fi demis după scandalul dronei căzute în Deltă: Nu, pentru că poziția nu am ocupat-o prin concurs
- Reacția NATO - România a informat aliaţii NATO despre faptul că a găsit pe teritoriul său resturi de la o posibilă dronă în cadrul reuniunii de miercuri a Consiliului Nord-Atlantic, iar aliaţii şi-au exprimat o puternică solidaritate cu România, transmite purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White. Detalii AICI.
- Ucraina și Moldova în UE - Preşedinţii şi reprezentanţii la nivel înalt ai celor douăsprezece state participante la Iniţiativa celor Trei Mări (I3M) - Republica Austria, Republica Bulgaria, Republica Croaţia, Republica Cehă, Republica Estonia, Ungaria, Republica Letonia, Republica Lituania, Republica Polonă, România, Republica Slovacă şi Republica Slovenia, reuniţi la Bucureşti, au adoptat o Declaraţie comună în care condamnă războiul din Ucraina şi recunosc angajamentul şi eforturile substanţiale ale Ucrainei şi Republicii Moldova de a îndeplini condiţiile necesare în procesul de aderare la UE. Textul integral AICI.
Situația pe front
- Noi explozii puternice peste Dunăre - Numeroase explozii puternice au avut loc noaptea trecută peste Dunăre, în localitatea ucraineană Chilia Nouă. Atacurile au durat trei ore și au fost filmate de locuitorii din Chilia Veche, România. Bombardamentele au vizat portul Izmail, situat în apropiere de graniţa cu România, a anunțat armata ucraineană. În urma atacului o persoană fost ucisă și au avut loc numeroase incendii. "Un angajat al unei întreprinderi agricole, care a fost grav rănit, a murit la spital", a declarat Oleg Kiper, guvernatorul din Odesa.
- Morţi în Doneţk - Cel puțin 17 persoane, printre care și un copil, au fost ucise miercuri într-un atac rusesc asupra orașului Kosteantînivka din regiunea Donețk, a declarat consilierul prezidențial Mihailo Podoliak. Ministrul de Interne, Ihor Klimenko, a declarat că cel puţin 32 de persoane au fost rănite în atac şi a precizat că acesta a avut loc în piaţa centrală a oraşului. Președintele Zelenski a spus pe Telegram că o piață, mai multe magazine și o farmacie au fost lovite. Presa locală vorbeşte de un atac cu rachete.
- Atacuri în Kiev - Rusia a lansat rachete spre Kiev miercuri dimineaţa, dar sistemele ucrainene de apărare antiaeriană le-au doborât pe toate. "Un alt atac cu rachete al inamicului asupra unui oraş paşnic", a comentat Serhi Popko, şeful administraţiei militare din Kiev, pe aplicaţia de mesagerie Telegram. Oamenii din Kiev au auzit mai multe explozii care păreau a fi de la sistemele de apărare antiaeriană, în jurul orei locale 05:50 a.m. (şi a României), când au fost emise alerte de raid aerian în întreaga Ucraină, înainte de a fi anulate aproximativ o oră mai târziu. Nu au fost raportate pagube sau victime.
- Rușii au plecat din Robotîne - Șeful administrației ruse din regiunea Zaporojie ocupată de Rusia, Evhen Balițki, a anunțat retragerea trupelor rusești din satul Robotîne, a cărui eliberare a fost anunțată oficial de Ministerul Apărării al Ucrainei la 28 august. "Armata rusă a plecat, a părăsit tactic această așezare. Armata rusă s-a retras pe dealuri”, a declarat Balițki. Robotîne este situat pe drumul de la Orehov la Tokmak, în spatele căruia se află Melitopolul ocupat.
- Zelenski, după vizitele pe front - Preşedintele Volodimir Zelenski i-a informat pe ucraineni în discursul său de marţi seara că a revenit în Kiev, după ce a fost două zile la rând pe linia frontului, în Donbas şi regiunea Zaporojie. A stat de vorbă cu militarii şi comandanţii din teren, cărora le-a promis că toate solicitările lor vor fi transmise partenerilor internaţionali, iar în paralel Ucraina va începe producţia proprie de armament.
- Antony Blinken e la Kiev - Secretarul de Stat al SUA, Anthony Blinken, a sosit la Kiev, potrivit unor informaţii apărute miercuri dimineaţă în presă. Vizita, neanunţată în prealabil, este prima pe care Blinken o face în decurs de un an în capitala ucraineană. Antony Blinken se va afla în capitala ucraineană timp de două zile şi este de aşteptat să anunţe un nou pachet de asistenţă americană în valoare de peste un miliard de dolari. El se va întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski şi cu șeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba.
Ce se întâmplă în Rusia
- Rusia acuză Australia - Oficialii de la Moscova acuză Ucraina că foloseşte drone australiene pentru a ataca teritoriul rusesc. "Dronele australiene sunt, de fapt, folosite pentru a lovi ţinte din Rusia", a declarat marţi reporterilor purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, adăugând că Australia este astfel atrasă în conflict. Zaharova a acuzat guvernul australian că în felul acesta "contribuie cu entuziasm la campania antirusească dirijată de la Washington".
- Protejarea avioanelor - Forţele ruse au început să acopere unele dintre avioanele de atac cu anvelope de maşină, potrivit imaginilor din satelit furnizate de Maxar Technologies, ceea ce, spun experţii, ar putea fi o încercare improvizată de a le proteja de atacurile dronelor ucrainene. Imagini din satelit cu baza aeriană Engels, aflată în interiorul Rusiei, arată două bombardiere strategice Tu-95 cu anvelope de maşină pe partea superioară a fuzelajelor. Detalii AICI.
Alte informații relevante
- Wagner, organizaţie teroristă - Wagner, grupul de mercenari ruşi, va fi declarat grup terorist de către guvernul britanic, ceea ce înseamnă că va fi ilegal să fii membru sau să susţii organizaţia. Un proiect de ordin care urmează să fie prezentat în Parlament va permite ca activele sale să fie clasificate ca bunuri teroriste şi confiscate. Ministrul de Interne, Suella Braverman, a declarat că Wagner este "violent şi distructiv, un instrument militar al Rusiei lui Vladimir Putin".