Biserica ucraineană se rupe de tot de Moscova și mută Crăciunul

Biserica ucraineană se rupe de tot de Moscova și mută Crăciunul

Biserica Ortodoxă din Ucraina a anunțat o nouă decizie care putem spune că marchează ruperea completă de Moscova.

Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc Crăciunul în data de 7 ianuarie, întrucât calendarul iulian (pe stil vechi) este decalat cu 13 zile faţă de calendarul oficial.

Decizia conducerii bisericii ortododoxe ucrainene de a permite parohiilor să țină slujbele de Crăciun pe 25 decembrie reprezintă o premieră. Kievul face, astfel, încă un pas spre Vest, în încercarea de a renunța la una dintre cele mai puternice legături cu Moscova.

Problema datei Crăciunului a fost un subiect de lungă dezbatere în Ucraina, notează The Guardian. Conform tradiției, sărbătoarea avea loc la 7 ianuarie, ca în Rusia, conform deciziei Patriarhiei Moscovei, care a binecuvântat războiul declanșat de Vladimir Putin. Patriarhul Kiril I al Moscovei e un susținător declarat al liderului de la Kremlin și a spus că soldații ruși care mor pe front vor fi iertați pentru toate păcatele lor.

ADVERTISING

Procesul de schimbare a datei Crăciunului în Ucraina a început cu pași mici în 2017, când guvernul a decis ca 25 decembrie să fie zi nelucrătoare, iar Biserica Ortodoxă a permis ținerea unor slujbe la această dată. Potrivit Religion Pravda, la întrunirea sinodului, în octombrie anul acesta, ca urmare a solicitărilor primite, Mitropolia Kievului a decis ca parohiile să țină, dacă doresc, slujbe complete de Crăciun pe 25 decembrie. Decizia are efect în aproximativ 7.000 de biserici din întreaga țară.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe din Ucraina, arhiepiscopul Ievstrati Zoria, a spus că se vor strânge date pentru a vedea câți credincioși participă la slujbele din 25 decembrie, care anul acesta va fi într-o zi de duminică. „Nu vrem să forțăm pe nimeni. Noi înțelegem că asta nu rezolvă nimic. Personal, voi decide ce e de făcut după ce voi discuta cu enoriașii. E mai bine să promovezi acest proces încet și cu succes", a explicat el.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Înainte de invazia Rusiei, o treime din credincioși doreau trecerea la Crăciunul de rit nou. Arhiepiscopul spune că acum acest curent este mai mare.

Un singur popor și două biserici ortodoxe

Din 2019, 1.600 de parohii au trecut la Biserica Ortodoxă a Ucrainei de la Biserica Ortodoxă Ucraineană, care până de curând i-a rămas fidelă Patriarhiei Moscovei. Recent, aceasta s-a distanțat de Patriarhul Kiril și jumătate din episcopii nu-l mai menționează în rugăciuni.

Cele două biserici poartă denumiri asemănătoare. Predecesorul președintelui Volodimir Zelenski, Petro Poroșenko, a încercat să oblige Biserica Ortodoxă Ucraineană să-și schimbe numele în Biserica Ortodoxă Rusă din Ucraina. Mișcarea a eșuat după ce partidul pro-Kremlin Blocul Opoziției, acum scos în afara legii, a făcut apel la Curtea Constituțională.

ADVERTISING

Arhiepiscopul Zoria spune că Biserica Ortodoxă a Ucrainei este cea care a apărat integritatea, independența, suveranitatea și democrația Ucrainei.

Trecerea la Crăciunul sărbătorit pe 25 decembrie face parte dintr-un proces național mai amplu de renunțare la simbolurile Rusiei, ale Uniunii Sovietice și comunismului, început în 2014, când Putin a anexat Crimeea. Statuile lui Lenin au fost doborâte, iar ministrul Culturii a numit un expert care să decidă ce e de făcut cu monumentele sovietice și denumirile străzilor care evocă personalități ruse precum Tolstoi și Pușkin.

„Nu o numim derusificare. Este vorba de rezolvarea consecințelor totalitarismului rus", a spus, săptămâna trecută, ministrul Culturii, Olksandr Tkacenko, adăugând că persoanele în vârstă, inclusiv părinții săi, ar putea fi refractari la trecerea la noul calendar, introdus în 1582 de Papa Grigorie al XIII-lea.

El a precizat că anul acesta familia lui va sărbători Crăciunul și în decembrie și în ianuarie.

„Tradiția poate fi progresivă sau regresivă. Trebuie să ne rupem de cultura rusă și de tradițiile mentale. Ne țin ostatici. Trebuie procedat cu grijă, dar trebuie făcut. Rusia își folosește parohiile de pe teritoriul ucrainean ca pe o armă ideologică", a spus ministrul.

Crăciunul de rit vechi, controlat de Moscova

Unii episcopi ucraineni au încercat încă din secolele XIX și XVII să treacă la calendarul gregorian, pe care l-au adoptat Polonia și alte țări catolice, dar fără succes. Ucraina, care pe atunci făcea parte din Uniunea statală polono-lituaniană, a rămas la calendarul iulian, potrivit căruia Anul Nou se sărbătorește pe 14 ianuarie.

Între 1914 și 1916, o episcopie din orașul vestic Ivano-Frankivsk a introdus Crăciunul pe 25 decembrie, o mișcare contrară tradiționalismului și influentei Biserici Ortodoxe din Rusia.

După Revoluția Rusă, bolșevicii au trecut la calendarul gregorian din motive pragmatice, dar Patriarhia Moscovei a revenit la Crăciunul pe rit vechi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇