Biden îl pune la zid pe Trump, la un an de la asaltul asupra Capitoliului, fără să-i pronunțe numele (Video)

Biden îl pune la zid pe Trump, la un an de la asaltul asupra Capitoliului, fără să-i pronunțe numele (Video)

La un an de la asaltul violent asupra Capitoliului, Joe Biden și Kamala Harris au venit în fața americanilor pentru a vorbi despre democrație, responsabilitatea politicienilor și moștenirea pe care o lasă generațiilor viitoare.

Fără a pronunța o singură dată numele lui Donald Trump, Biden l-a pus la zid pentru evenimentele din 6 ianuarie de anul trecut, pe care le-a catalogat drept o ”insurecție armată”.

”A trecut un an de când, în acest spațiu sacru, democrația a fost atacată. Democrația a rezistat, noi am ieșit biruitori”, și-a început Biden discursul, lăudând acțiunea și sacrificiul forțelor de ordine.

ADVERTISING

”Pentru prima data în istorie un președinte care a pierdut alegerile a încercat să împiedice transferul pașnic al puterii și o gloată violentă a luat cu asalt Capitoliul, dar au eșuat și trebuie să ne asigurăm că un astfel de atac nu va mai avea loc niciodată”, a continuat președintele american.

El a insistat că doar înfruntând adevărul americanii pot merge mai departe cu lecția învățată.

”Biblia ne spune că adevărul ne va elibera. Trebuie să știm adevărul. Acesta e adevărul divin despre 6 ianuarie 2021. Închideți ochii, mergeți înapoi în acea zi. Ce vedeți? O gloată care a intrat în Capitoliu și a fluturat pentru prima oară aici steagul confederat. Nici măcar în timpul Războiului Civil așa ceva nu s-a întâmplat. Dar s-a întamplat aici, în 2021.

ADVERTISING

Ce mai vedeți? O gloată care sparge geamurile, ușile, folosește steagul american pe post de armă, de suliță, aruncă cu extinctoare în polițiști. (...) Peste 140 de polițisti au fost răniți în acea zi. Cu toții le-am ascultat mărturiile. Unul a descris acea zi ca pe o bătălie medievală și că i-a fost mai frică atunci decât pe front in Irak”, a mai spus președintele american.

Biden a continuat enumerând amenințările la adresa congresmanilor și a amintit că pentru vicepreședintele Mike Pence a fost ridicat un eșafod ca să fie spânzurat, după care a început atacurile directe la Trump.

”Am vazut un fost președinte care tocmai asmuțise golata să atace stând în salonul Biroului Oval, uitându-se la TV fără să facă nimic ore întregi. (...) Nu erau un grup de turiști. A fost o insurecție armată. Nu luptau ca opinia americanilor să fie auzită, ci acționau în contradicție cu alegerea oamenilor. Nu luptau pentru alegeri corecte, ci să întoarcă rezultatul alegerilor. Trebuie să ne asigurăm că adevărul nu e îngropat. Este singura cale de a merge înainte. Asta fac națiunile mărețe, nu îngroapă adevărul, îl confruntă. Suntem o națiune măreață!

ADVERTISING

Adevărul e că fostul președinte a creat o rețea de minciuni despre alegerile din 2020. A făcut asta pentru că îi pasă mai mult de putere decât de principii. Pentru că pune interesul personal deasupra interesului națiunii și pentru că orgoliul său rănit contează mai mult pentru el decât democrația și constituția noastră. Nu poate accepta că a pierdut. A făcut ce nu a făcut niciun președinte în istoria Americii. (...) El nu este doar un fost președinte, este un fost președinte înfrânt. Înfrânt cu peste 7 milioane din voturile voastre”, a mai spus Biden.

El a atacat rând pe rând minciunile spuse de Trump despre fraudarea alegerilor, opinnd că alegerile prezidențiale din 2020 au fost ”cea mai mare demonstrație democratică din istoria SUA”.

În final, Biden a spus că nu a crezut că va duce această luptă politică și că nici nu și-a dorit-o, dar i-a asigurat pe americani că o va duce.

”Nu voi lăsa pe nimeni să pună cuțitul la gâtul democrației și mă voi asigura că vocea oamenilor e auzită”, a încheiat Biden.

Citește și o analiză semnată de Emilian Isăilă despre evenimentele din 6 ianuarie 2021 - Un an de la asaltul Capitoliului. Donald Trump și atacul la adresa democrației americane

LIVE: U.S. President Joe Biden delivers remarks on anniversary of Capitol attack

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇