Biden dă exemplu Noua Zeelandă, țară care a interzis aproape complet armele de foc: Mare parte din suferință ar putea fi evitată

Biden dă exemplu Noua Zeelandă, țară care a interzis aproape complet armele de foc: Mare parte din suferință ar putea fi evitată

Preşedintele american Joe Biden a lăudat marţi măsurile luate de premierul neozeelandez Jacinda Ardern împotriva violenţei şi extremismului, după şirul de atacuri armate care au îndoliat SUA, relatează AFP şi Reuters.

La primirea şefei guvernului neozeelandez la Casa Albă, Biden a salutat rolul jucat de aceasta în „efortul mondial de combatere a violenţei şi extremismului online” în urma masacrului rasist de la Christchurch din 2019, când un adept al supremaţiei albilor a deschis focul în două moschei, omorând 51 de oameni.

ADVERTISING

El a evocat în acelaşi context "imensa suferinţă" provocată în SUA de recenta seria de atacuri armate, cel mai recent petrecut săptămâna trecută la şcoala primară din Uvalde, Texas, soldat cu moartea a 19 copii şi două cadre didactice.

Mare parte din această suferinţă "ar putea fi evitată", a subliniat Biden, care după atacul de la Uvalde şi-a reiterat apelul la reglementarea mai strictă a armelor de foc.

Jacinda Ardern a transmis "sincere condoleanţe" din partea ţării sale în legătură cu atacul din Texas, precum şi cel de la Buffalo, statul New York, unde un tânăr adept al "supremaţiei albilor" a împuşcat mortal zece persoane de culoare într-un supermarket, pe 15 mai.

ADVERTISING

"Experienţa noastră în materie este bineînţeles doar a noastră, dar dacă există ceva ce ar fi util de împărtăşit, suntem gata să o facem", a adăugat ea.

La mai puţin de o lună după atacul de la Christchurch, Noua Zeelandă a interzis aproape complet armele semiautomate şi puştile de asalt.

Joe Biden a promis că va merge în Congres pentru a susţine necesitatea unor măsuri legislative în această privinţă.

Cei doi lideri aveau de asemenea pe agendă războiul din Ucraina, combaterea schimbărilor climatice şi parteneriatul economic.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇