Biden anunță mai multe arme și muniție pentru Ucraina, inclusiv eficientele HIMARS

Biden anunță mai multe arme și muniție pentru Ucraina, inclusiv eficientele HIMARS

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat, joi, la finalul summitului NATO, că guvernul american va trimite în Ucraina echipamente militare în valoare de aproape un miliard de dolari, printre care și armament ofensiv.

Ajutorul în valoare de 800 de milioane de dolari va include noi sisteme avansate de apărare antiaeriană, sisteme radar de combatere a bateriilor, muniție suplimentară pentru sistemul de lansare de rachete multiple HIMARS și alte lansatoare HIMARS care vor veni din alte țări.

„Vom trimite în Ucraina noi echipamente de artilerie și echipamente anti-rachetă, pe lângă cele trimise deja", a spus Biden într-o conferință de presă.

ADVERTISING

„Acesta este un efort global pentru a sprijini Ucraina. Nu știu cum se va termina, dar nu se va încheia cu o înfrângere a Ucrainei de către Rusia", a afirmat președintele american.

Biden a lăudat și deciziile istorice luate la acest summit, în principal creșterea graniței NATO cu 800 de kilometri.

„A fost un summit istoric. Am stabilit un reper pentru unitate și pentru ca lumea să facă ce trebuie să facă. Putin a crezut că ne poate sfărâma, dar iată că nu a câștigat. Finlanda și Suedia sunt mai aproape ca niciodată să se alăture Alianței. Vom crește granița de est a NATO cu 800 de kilometri", a declarat Biden.

ADVERTISING

Acesta a mai spus că majoritatea membrilor NATO sunt pe cale să depășească angajamentul alianței de a cheltui 2% din PIB pentru apărare.

Președintele american a anunțat miercuri, la Madrid, că Statele Unite își vor spori prezența militară în Europa, ca reacție la invazia Rusiei în Ucraina. El a subliniat că desfășurările suplimentare de forțe ale SUA vor "trimite un mesaj clar că NATO este puternică și unită".

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇