Ce s-a decis în prima zi a summit-ului NATO de la Madrid

Ce s-a decis în prima zi a summit-ului NATO de la Madrid
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a făcut miercuri seară bilanțul primei zile a summit-ului de la Madrid. El a reiterat că relaţia NATO-Rusia este la „cel mai scăzut nivel de la sfârşitul Războiului Rece” şi a afirmat că Beijingul îşi construieşte „substanţial” armata, inclusiv armamentul nuclear.

Stoltenberg a răspuns unei întrebări adresate de un jurnalist al cotidianului britanic Financial Times şi a recunoscut că planul de creştere a numărului de trupe NATO aflate în alertă maximă la 300.000 ar trebui să fie „în vigoare până anul viitor”, dar doar dacă aliaţii vor contribui așa cum au promis.

ADVERTISING

Întrebat dacă NATO ia în considerare izbucnirea unui al doilea Război Rece, Stoltenberg a declarat că NATO s-a străduit decenii întregi să aibă relaţii mai bune cu Rusia.

El a dezvăluit că Moscova a fost invitată să participe la multe activităţi şi considerată un partener strategic al NATO în 2010, dar „Rusia este cea care a renunţat” la încercările de a construi un parteneriat.

Rusia a procedat astfel prin punerea în practică a unui tipar de comportament - folosirea forţei împotriva Georgiei, anexarea Crimeii şi utilizarea forţei în Donbas, în estul Ucrainei din 2014, a evocat Stoltenberg.

ADVERTISING

China nu e adversar, dar nici prieten

Stoltenberg a vorbit şi despre China, care, după spusele sale, îşi construieşte „substanţial” armata, inclusiv armamentul nuclear.

Şeful NATO a afirmat că Beijinul „îşi hărţuieşte vecinii şi ameninţă Taiwanul”, şi îşi monitorizează şi controlează propriii cetăţeni. De asemenea, Stoltenberg a adăugat că statul chinez „răspândeşte minciuni şi dezinformare rusă”.

El a subliniat că Beijingul „nu este adversarul” NATO, dar a spus că există provocări serioase la adresa securităţii. Provocările globale necesită soluţii globale, a afirmat el.

ADVERTISING

Ajutor pentru Moldova

În plus, în prima zi a summitului, liderii statelor NATO au anunţat măsuri specifice de susţinere a Republicii Moldova, Georgiei şi Bosniei-Herţegovina.

„În contextul modificării mediului de securitate în Europa, am decis noi măsuri pentru intensificarea susţinerii specifice la nivel politic şi practic pentru parteneri, inclusiv pentru Bosnia-Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova", au anunţat liderii ţărilor NATO, în Declaraţia Summitului de la Madrid, postată pe site-ul oficial.

„Vom colabora cu aceste ţări pentru a le construi integritatea şi rezilienţa, pentru dezvoltarea capabilităţilor şi pentru susţinerea independenţei politice. De asemenea, vom intensifica susţinerea pentru dezvoltarea capacităţilor partenerilor situaţi la sud" de spaţiul Alianţei Nord-Atlantice, precizează liderii NATO.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇