Biden a semnat o lege restrictivă pentru armele de foc, un succes de neimaginat înainte de atacurile care au îndoliat SUA

Biden a semnat o lege restrictivă pentru armele de foc, un succes de neimaginat înainte de atacurile care au îndoliat SUA

Preşedintele american Joe Biden a promulgat sâmbătă o lege care vizează o reglementare drastică a folosirii armelor de foc, cea mai importantă reglementare în domeniu din ultimii 30 de ani.

Chiar dacă legea cuprinde prevederi sub exigențele manifestate de președintele SUA, este important că a întrunit voturile atât ale democraților, cât și ale republicanilor, o situație de neimaginat cu ceva timp în urmă, înainte de atacurile sângeroase care au îndoliat SUA în ultimele luni.

”Cu toate că această lege nu conţine tot ceea ce vreau eu, ea cuprinde măsuri pe care le cer de mult timp şi care vor salva vieţi”, a spus Joe Biden cu ocazia semnării legii, la Casa Albă, înainte să plece către Europa, unde urmează să participe la summituri G7 şi NATO.

ADVERTISING

(semnarea și discursul de la min 10:30)L

President Biden signs into law S. 2938, the Bipartisan Safer Communities Act, and delivers remarks on reducing gun violence and saving lives.

Tune in as I sign into law S. 2938, the Bipartisan Safer Communities Act, and deliver remarks on reducing gun violence and saving lives.

Publicată de President Joe Biden pe Sâmbătă, 25 iunie 2022

Legea permite statelor să confiște armele de foc de la persoane considerate periculoase. De asemenea, se prevede o verificare atentă a antecedentelor judiciare şi psihologice ale cumpărătorilor de arme de foc cu vârsta cuprinsă între 18 şi 21 de ani.

Cea mai mare parte din bugetul alocat aplicării acestei legi (în total 13 miliarde de dolari) este destinat implementării de programe de sănătate mintală și pentru școlile unde au avut loc tragedii în urma unor atacuri armate - Newtown, Connecticut, Parkland - Florida.

ADVERTISING

"Știu că mai este mult de lucru și nu voi renunța niciodată, dar aceasta este o zi monumentală", a adăugat președintele Biden, care a fost însoțit în momentul semnării legii de soția sa, Jill, care este profesoară.

Cu toate că noua lege nu include restricții mai dure cum ar fi interzicerea armelor de atac sau verificarea antecedentelor pentru toate tranzacțiile cu arme de foc, este cea mai importantă decizie legislativă referitoare la armele de foc adoptată de Congres din 1993 încoace.

Un număr suficient de republicani din Congres s-au alăturat democraților în susținerea măsurilor după recentele ravagii din Buffalo, New York și Uvalde, Texas. A fost nevoie de săptămâni de discuții cu ușile închise, dar senatorii au ieșit cu un compromis.

ADVERTISING

Congresul american a adoptat vineri, în aplauze, legea susţinută atât de către democraţi, cât şi de către republicani. Camera Reprezentanților a votat cu 234-193 pentru proiectul de lege, la o zi după ce o decizie a Curții Supreme a extins pe scară largă drepturile asupra armelor. Niciun democrat nu a votat împotrivă, în timp ce 14 republicani au susținut măsura, ceea ce este o înfrângere neașteptată și rară pentru producătorii de arme din SUA și pentru Asociația Națională de profil.

Decizia Camerei a venit după ce legea a fost adoptată joi în Senat, cu 65-33, 15 republicani, inclusiv liderul minorității din Senat, Mitch McConnell, votând în favoarea restricțiilor.

Controlul armelor este de multă vreme o problemă intens dezbătută în SUA. Au existat multiple încercări de a crește controlul și a limita utilizarea armelor de foc, dar de fiecare dată, demersurile au eșuat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇