Azilele groazei: Doi inspectori sociali din Ilfov au fost reținuți

Azilele groazei: Doi inspectori sociali din Ilfov au fost reținuți

Doi inspectori sociali din Ilfov au fost reținuți de procurorii DNA, în cazul azilelor groazei.

Aceştia sunt acuzaţi că au controlat doar superficial un astfel de cămin și i-au ajutat pe patroni să obțină licența de funcționare, deşi nu îndeplineau criteriile impuse de lege.

Procurorii anticorupție au dispus, joi seara, punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea a doi inspectori din cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov. Aceștia sunt anchetaţi pentru „abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”.

ADVERTISING

Mai exact, în perioada 25 aprilie - 31 mai 2023, inculpații Andrei-Cornel Năstase și Florina Rontescu și-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuțiile prevăzute de lege, "referitoare la realizarea vizitelor de evaluare în teren în ceea ce privește un centru de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități situat pe raza județului Ilfov”, explică DNA.

Procurorii au stabilit că verificările nu au fost făcute corespunzător.

„Cei doi inculpați ar fi procedat la o evaluare formală, doar în baza documentelor, a îndeplinirii de către centrul respectiv a standardelor minime de calitate obligatorii, și ar fi omis să constate starea de degradare a mobilierului și a dotărilor din spațiul cu destinația de bucătărie, precum și problemele structurale de igienă pe care controalele inopinate ale celorlalte autorități publice sau private le-au constatat.

ADVERTISING

De asemenea, deși ar fi constatat că centrul respectiv nu dispunea de resursa umană necesară prestării serviciilor sociale respective, inculpații ar fi dat instrucțiuni reprezentantului centrului cu privire la modul de modificare/completare a contractelor de prestări servicii medicale astfel încât, în final, să se îndeplinească cerințele minime prevăzute de lege.

Ulterior, înainte ca problemele constatate să fi fost remediate, cei doi inspectori ar fi transmis către Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități documentația necesară pentru obținerea licenței de funcționare a centrului respectiv”, acuză procurorii.

ADVERTISING

Vineri, cei doi inculpați vor fi prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Între timp, Tudor Chirilă e la protestul unde se cere demisia Gabrielei Firea în Piața Victoriei (Galerie foto)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇