Avertizare de călătorie de la MAE: E cod galben de ninsoare în Bulgaria

Avertizare de călătorie de la MAE: E cod galben de ninsoare în Bulgaria

Românii care se află sau vor să meargă în Bulgaria sunt avertizați că în țara vecină este cod galben de ninsoare. Atenționarea meteo este valabilă în zilele de 26 și 27 ianuarie.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis, marți, o avertizare de călătorie pentru cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Bulgaria.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

”(…) În conformitate cu datele transmise de Institutul bulgar de Meteorologie și Hidrologie, în perioada 26-27 ianuarie 2021, o porțiune însemnată a teritoriului țării va fi afectată de ninsori abundente. În acest context, au fost emise următoarele coduri de atenționare meteorologică:

Cod galben pentru căderi de precipitații sub formă de ploaie și ninsoare, pentru regiunile Blagoevgrad, Pazardjik, Plovdiv, Smolian, Stara Zagora, Kârdjali, Haskovo, Yambol, Sliven, Burgas, Șumen, Varna și Dobrici. Precipitațiile vor înregistra cantități de până la 25-30 mm, iar condițiile meteorologice vor fi prielnice apariției troienelor de zăpadă;

Cod galben pentru căderi de precipitații sub formă de ninsoare, în următoarele regiuni: Kiustendil, Pernik, Sofia-regiune, Sofia, Loveci, Gabrovo, Pleven, Vrața, Montana, Vidin, Veliko Târnovo, Ruse, Târgoviște, Razgrad și Silistra, iar condițiile meteorologice vor fi prielnice apariției troienelor de zăpadă”, anunță MAE.

Recomandări

În acest context, autoritățile bulgare recomandă:

  • consultarea prognozelor meteo,
  • adoptarea unei conduite preventive în trafic,
  • adaptarea vitezei de deplasare la condițiile meteo și echiparea autovehiculelor pentru circulație pe drumurile publice în condiții de iarnă,
  • respectarea cu strictețe a semnalizării rutiere temporare și a indicațiilor/semnalelor organelor de control aflate la fața locului.

”Pe perioada instituirii codurilor de atenționare meteorologică este posibil ca unele categorii de drumuri să fie închise circulației rutiere din cauza formării troienelor de zăpadă sau a vizibilității reduse în condiții de viscol”, se mai arată în comunicatul ministerului.

De unde pot obține românii informații

Informații suplimentare pot fi accesate astfel:

  • cu privire la regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiții de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) și pe site-ul Agenției ”Vămi” din Bulgaria – www.customs.bg;
  • cu privire la e-vigneta și sistemul e-TOLL – pe site-ul www.bgtoll.bg;
  • cu privire la situația circulației prin punctele de trecere a frontierei bulgare – pe site-ul www.mvr.bg;
  • cu privire la starea vremii – pe site-ul www.weather.bg;
  • cu privire la starea actuală a drumurilor – pe aplicația gratuită LIMA https://lima.api.bg/ de pe pagina de internet a Agenției ”Infrastructura Rutieră” – www.api.bg,
  • la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop.

Totodată, românii pot cere asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510.

Apelurile sunt redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

”De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență au la dispoziție telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758”, potrivit sursei citate.

MAE mai recomandă consultarea paginilor web:

În fine, ministerul reamintește că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația “Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

A.D.