Autoritățile din Paris sunt acuzate în instanţă că au pus sănătatea oamenilor în pericol, în urma incendiului de la Notre-Dame

Autoritățile din Paris sunt acuzate în instanţă că au pus sănătatea oamenilor în pericol, în urma incendiului de la Notre-Dame

Autoritățile din Paris au fost date în judecată pentru modul în care au gestionat stingerea incendiului de la Catedrala Notre-Dame.

Acestea sunt acuzate că au pus viața oamenilor în pericol, din cauza particulele toxice de plumb eliberate în timpul focului, potrivit BBC.

Sute de tone de plumb de pe acoperișul catedralei s-au topit în timpul incendiului din 2019.

Astfel, autoritățile sunt acuzate de ”neglijență gravă”, pentru că au permis persoanelor care locuiesc în oraș să fie expuse substanțelor nocive.

ADVERTISING

Avocații a două familii, ai căror copii ar fi fost expuși la praf de plumb, împreună cu o asociație din domeniul Sănătății și un sindicat, afirmă că autoritățile au pus viața în pericol prin faptul că nu au reacționat la riscul otrăvirii cu plumb.

”În ciuda amplorii incendiului și a cunoștințelor despre riscul de poluare și contaminare, nu au fost luate măsuri de precauție de către autorități”, se arată în plângerea penală.

Circa 400 de tone de plumb ar fi fost dispersate peste capitala Franței în timpul incendiului din 15 aprilie 2019.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Copiii din creșe și școli au fost în mod clar expuși la praful de plumb. Aceasta este o infracțiune, viața oamenilor a fost pusă în pericol”, se mai arată în plângere.

O investigație efectuată în 2019 arată că ar fi fost descoperite particule de plumb pe o distanță de până la 50 km de catedrală.

Piața din fața catedralei a fost închisă din nou publicului în luna mai a acestui an, după ce testele au arătat că există concentrații mari de particule toxice de plumb.

La câteva luni după incendiu, autoritățile orașului au ordonat curățarea în profunzime a școlilor aflate în apropierea catedralei, iar copiii și femeile însărcinate care locuiesc în zonă au fost sfătuiți să își facă analize de sânge.

ADVERTISING

În plângere se mai arată că primarul din Paris, Anne Hidalgo, nu a reușit să acționeze suficient de repede pentru gestionarea situației.

De asemenea, au fost date în judecată, pe lângă primărie, și Poliția orașului, Ministerul Culturii și autorități din domeniul Sănătății.

Președintele francez Emmanuel Macron a promis că va reconstrui catedrala până în 2024.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇