Australia sancționează angajați ai sistemului penitenciar rus după moartea lui Navalnîi

Australia sancționează angajați ai sistemului penitenciar rus după moartea lui Navalnîi

Australia a impus luni sancţiuni financiare şi interdicţii de călătorie pentru şapte angajaţi ai sistemului penitenciar rus pe care îi acuză că l-au maltratat pe opozantul Kremlinului, Alexei Navalnîi, în colonia penitenciară din Siberia, unde bărbatul a murit în această lună.

„Australia consideră că preşedintele Putin şi guvernul rus sunt responsabili pentru tratamentul şi moartea domnului Navalnîi în custodie”, a declarat vicepremierul Richard Marles, relatează CNN.

Kremlinul a negat că ar avea vreo legătură cu moartea lui Navalnîi.

ADVERTISING

Australia a aplicat mai multe runde de sancţiuni în materie de drepturile omului de tip "Magnitsky" împotriva persoanelor din Rusia începând din decembrie 2022, când a impus pentru prima dată sancţiuni ruşilor acuzaţi de otrăvirea lui Navalnîi în 2020.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au adoptat noi sancţiuni împotriva Rusiei săptămâna trecută ca reacţie după moartea lui Navalnîi şi invazia în desfăşurare a Moscovei în Ucraina.

Navalnîi, principalul adversar politic al lui Putin, a murit pe 16 februarie într-o colonie penală din Siberia. El fusese condamnat în mai multe dosare penale fabricate, ca parte a represiunii Kremlinului împotriva disidenței.

ADVERTISING

Serviciul penitenciar rus a anunțat că opozantul rus aflat în detenţie a murit, susținând că Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare, pierzându-și aproape imediat cunoștința și că ulterior, încercările de resuscitare nu au dat rezultate.

Rămăşiţele lui Alexei Navalnîi, pe care rudele acestuia le cereau de peste o săptămână, au fost predate mamei acestuia. Anunțul a fost făcut sâmbătă de o purtătoare de cuvânt a acestuia, Kira Yarmysh.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇