Australia nu mai recunoaște Ierusalimul de Vest drept capitală a Israelului. Premierul Lapid acuză un răspuns "precipitat"

Australia nu mai recunoaște Ierusalimul de Vest drept capitală a Israelului. Premierul Lapid acuză un răspuns "precipitat"

Australia a hotărât să nu mai recunoască Ierusalimul de Vest drept capitală a statului Israel, anulând o decizie luată de guvernul conservator anterior.

„Chestiunea statutului final al Ierusalimului trebuie rezolvată în cadrul negocierilor de pace dintre Israel şi poporul palestinian” şi nu în cadrul unor decizii unilaterale, a declarat ministrul australian de Externe, Penny Wong, într-un comunicat citat de AFP.

"Nu vom sprijini o abordare care subminează această perspectivă", a spus ea, adăugând că "ambasada Australiei a fost întotdeauna şi rămâne la Tel Aviv".

ADVERTISING

Guvernul conservator al premierului Scott Morrison a fost extrem de criticat în 2018, când a anunţat că recunoaşte Ierusalimul de Vest drept capitală a Israelului. Un anunţ făcut în urma unei decizii similare a preşedintelui american Donald Trump.

"Ştiu că acest lucru a provocat conflicte şi confuzie în cadrul unei părţi a comunităţii australiene, iar astăzi guvernul urmăreşte să rezolve acest lucru", a spus Wong.

Ea a acuzat guvernul precedent că a adoptat această decizie în încercarea de a câştiga nişte alegeri parţiale cruciale într-o suburbie din Sydney unde locuieşte o importantă comunitate evreiască.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Decizia din 2018 a provocat consternare şi în Indonezia, ţara cu cei mai mulţi musulmani din lume, afectând temporar un acord bilateral de liber schimb.

Reacția Israelului

Israelul a criticat marţi decizia Australiei şi l-a convocat de urgenţă pe ambasadorul australian pentru explicaţii.

Într-un comunicat, prim-ministrul Yair Lapid a calificat decizia Australiei drept ”un răspuns precipitat la o informaţie de presă eronată”, fără a preciza la ce face referire.

”Nu putem decât să-i urăm guvernului australian să-şi gestioneze celelalte dosare într-o manieră mai serioasă şi profesionistă”, a adăugat Lapid.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇