Haaretz: România ar putea fi prima țară europeană care va cumpăra sistemul Iron Dome de la Israel

Haaretz: România ar putea fi prima țară europeană care va cumpăra sistemul Iron Dome de la Israel

România este foarte dornică să achiziționeze sistemul de apărare antirachetă Iron Dome de la Israel, spun surse citate de cotidfianul Haaretz în urma vizitei ministrului român al Apărării, Vasile Dîncu, săptămâna trecută în Israel.

Dacă se va ajunge la un acord, România, membru NATO, va deveni prima țară europeană care va cumpăra sistemul.

De când a intrat în arsenalul defensiv al Israelului în 2011, Iron Dome și-a dovedit valoarea în multe runde de luptă cu Fâșia Gaza. Fiecare baterie costă în jur de 150 de milioane de dolari, iar fiecare rachetă de interceptare 50.000 de dolari.

Dar Israelul nu a reușit să comercializeze sistemul, vânzând doar două bucăți armatei americane pentru 373 de milioane de dolari. Se crede însă că americanii nu sunt interesați de mai multe.

ADVERTISING

Potrivit unor informații confirmate, și Azerbaidjan a achiziționat Iron Dome. Mai multe țări, printre care Singapore, Canada, Coreea de Sud, India, Finlanda, Slovacia și Cehia, au cumpărat doar componenta radar.

Deși Iron Dome este o creație a Ministerului israelian al Apărării, a devenit în esență un proiect comun cu Statele Unite. Israelul a investit 800 de milioane de șekeli (232 de milioane de dolari) în dezvoltarea sa, iar americanii au investit de patru ori această sumă.

Deci orice vânzare de sistem antirachetă Iron Dome necesită aprobarea Washingtonului. Probabil, dacă Israelul ar fi vândut sistemul regimului tiranic din Azerbaidjan în timpul administrației Trump, o astfel de înțelegere nu ar fi fost aprobată sub mandatul lui Joe Biden.

ADVERTISING

Producția de rachete a fost, de asemenea, un proiect comun între Rafael Advanced Defense Systems și compania americană Raytheon. Costurile de dezvoltare au totalizat aproximativ 4 miliarde de dolari.

Sursele spun că șansele unei înțelegeri cu România sunt foarte mari. Într-un interviu acordat Haaretz, Dîncu a refuzat să discute despre Iron Dome, dar a spus că țara noastră este nerăbdătoare să semneze acorduri îmbunătățite de cooperare în securitate cu Israelul. „Dorim să ne îmbunătățim cooperarea militară și de securitate cu Israelul în multe domenii”, a spus el.

ADVERTISING

Reporter: Ca de exemplu?

„Vrem să învățăm de la Israel cum să îmbunătățim medicina militară pe linia frontului. Datorită experienței sale, Israelul are cele mai bune cunoștințe despre subiect.”

Reporter: Ce altceva?

„Vrem să aducem în România cunoștințele și inovația tehnologică israeliană. Industria noastră militară este de modă veche. Și am descoperit că Israelul, spre deosebire de alții, este o țară care nu vrea doar să vândă echipamente militare, ci vrea și să obțină o licență pentru a le produce în România, iar asta este foarte important pentru noi. Acest lucru ne va permite să exportăm sistemele de arme către NATO”.

Relații speciale România-Israel

În ultimul sfert de secol, vânzările de arme ale Israelului către România au depășit 1 miliard de dolari.

Chiar și înainte de căderea comunismului în România în 1989, odată cu execuția dictatorului Nicolae Ceaușescu și a soției sale Elena, România a avut relații speciale de securitate și informații cu Israelul. Aceste legături s-au strâns în ultimele decenii. „Acum avem opt acorduri de achiziții cu companii israeliene, inclusiv Elbit și Rafael”, a spus Dincu.

Aceste acorduri au avut ca rezultat construirea a patru fabrici în România, în care sunt angajate 800 de persoane, care produc piese pentru drone și echipamente electronice.

Legăturile dintre cele două țări au dus și la acordul prin care Forțele Aeriene Israeliene se pot antrena pe cerul României pentru a simula o lovitură împotriva Iranului. Astfel de exerciții au avut loc în Turcia până când președintele Recep Tayyip Erdogan le-a anulat.

Dîncu mai spune că țara sa intenționează să semneze acorduri de cooperare în materie de securitate care să permită armatelor israeliene și române să efectueze manevre comune.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇