Putin revendică o biserică din Ierusalim, care i-a fost promisă de Netanyahu

Putin revendică o biserică din Ierusalim, care i-a fost promisă de Netanyahu

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut ca Biserica Aleksandr Nevski din Oraşul Vechi al Ierusalimului să intre în proprietatea Rusiei, într-o scrisoare adresată premierului israelian Naftali Bennett şi în care este invocată o promisiune în acest sens formulată de predecesorul acestuia din urmă, Benjamin Netanyahu, relatează luni agenţia EFE.

Netanyahu îi promisese lui Putin că va transfera Rusiei acest templu – ce aparţine Bisericii Ortodoxe Ruse de la Ierusalim – în schimbul eliberării în 2020 a cetăţeanului israelian Naama Isachar, încarcerat în Rusia după o condamnare pentru deţinere de canabis.

Fostul premier israelian a considerat atunci că disputa asupra proprietăţii bisericii nu poate fi soluţionată în justiţie, fiind vorba despre un ”loc sfânt”, astfel că a dispus înregistrarea guvernului rus ca proprietar al Bisericii Aleksandr Nevski. Însă noul guvern condus de Naftali Bennett i-a transmis cazul Tribunalului Suprem, care a suspendat decizia privind recunoaştere proprietăţii ruse şi a fost constituit un comitet care urmează să stabilească proprietarul lăcaşului.

Rusia este proprietara de facto a acestei biserici începând din anul 1890, întrucât sub Imperiul Otoman a fost recunoscută apartenenţa ei la ”Regatul rus”, iar în 2017 Moscova a cerut pentru prima dată în faţa justiţiei israeliene ca în baza acestei afirmaţii să i se recunoască dreptul de proprietate, deşi regatul rus nu mai există în prezent.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇