Atacul cu cuțitul de la Solingen, Germania: Poliția l-a arestat pe suspect UPDATE

Atacul cu cuțitul de la Solingen, Germania: Poliția l-a arestat pe suspect <span style="color:#990000;">UPDATE</span>

Un bărbat suspectat că a comis un atac cu cuțitul care a dus la moartea a trei persoane la un festival din oraşul Solingen din vestul Germaniei a fost arestat de poliţie. Acesta este un sirian de 26 de ani care solicitase azil.

Anunțul a fost făcut sâmbătă, la televiziunea germană, de un oficial local, la aproape 24 de ore după atacul în care au murit trei persoane şi care a fost revendicat de organizaţia Stat Islamic.

Ministrul de interne al landului Renania de Nord-Westfalia, Herbert Reul, a declarat pentru postul de televiziune ARD că este „oarecum uşurat”, după ce autorităţile şi-au petrecut ziua de sâmbătă urmărind o „pistă fierbinte” care a dus în cele din urmă la această arestare.

ADVERTISING

Poliţia a declanşat o adevărată vânătoare, arestând anterior doi oameni care probabil nu erau autorul atacului, a declarat Reul.

„Adevăratul suspect este cel pe care l-am arestat chiar acum”, a spus el. Individul este interogat şi au fost confiscate probe, a precizat oficialul.

Reul a declarat că bărbatul este afiliat unui centru pentru refugiaţi care fusese percheziţionat mai devreme în cursul zilei.

Un sirian care solicitase azil

Bărbatul arestat este un sirian de 26 de ani care solicitase azil, potrivit poliției, relatează SkyNews.

ADVERTISING

Gruparea Stat Islamic revendicase anterior atacul. Descriindu-l pe bărbatul care a efectuat atacul drept un „soldat al Statului Islamic”, gruparea militantă a declarat pe contul său Telegram: „El a efectuat atacul ca răzbunare pentru musulmanii din Palestina şi de pretutindeni”.

Statul Islamic nu a furnizat imediat nicio dovadă în sprijinul afirmaţiei sale şi nu este clar ce relaţie există între atacator şi organizaţia teroristă.

Atacul a avut loc în Fronhof, o piaţă din oraşul din vestul Germaniei, unde cântau live formaţii în cadrul unui festival care marca cea de-a 650-a aniversare a acestuia.

ADVERTISING

O femeie de 56 de ani și doi bărbați, de 56 și 67 de ani, au murit în urma atacului din orașul Solingen de vineri. Opt persoane au fost rănite, patru grav, în timp ce „multe alte persoane au suferit stres psihic”.

Poliția a transmis că atacatorul părea să fi țintit în mod deliberat gâtul victimelor sale.

Markus Caspers, un oficial din cadrul biroului procurorului public din Duesseldorf, a declarat că autorităţile tratează atacul ca un posibil incident terorist, deoarece nu există niciun alt motiv cunoscut, iar victimele nu par a avea legătură între ele.

Atacul, înaintea unor scrutine în care extrema dreapta este favorită

Înjunghierile şi împuşcăturile fatale sunt relativ rare în Germania, dar guvernul a declarat la începutul acestei luni că doreşte să înăsprească normele referitoare la cuţitele care pot fi purtate în public, prin reducerea lungimii maxime permise a lamei.

În iunie, un poliţist în vârstă de 29 de ani a fost înjunghiat mortal în Mannheim în timpul unui atac la o manifestaţie a dreptei. Un atac prin înjunghiere într-un tren în 2021 a rănit mai multe persoane.

Solingen, cunoscut pentru industria sa de fabricare a cuţitelor, este un oraş cu aproximativ 165 000 de locuitori.

Episodul are loc înaintea a trei alegeri regionale care vor avea loc luna viitoare în Turingia, Saxonia şi Brandenburg, în care Alternativa pentru Germania (AfD), formaţiune de extremă dreapta antiimigraţie, are şanse de câştig.

Un candidat de top al AfD pentru una dintre alegerile de land, Bjoern Hoecke, a profitat de atacul de vineri, postând pe X: „Chiar vreţi să vă obişnuiţi cu asta? Eliberaţi-vă şi puneţi capăt acestei nebunii a multiculturalismului forţat”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇