Arafat, despre un amendament PSD la Legea carantinării și izolării: Îi băgaţi pe toţi la spital. Văd neînţelegerea termenului asimptomatic

Arafat, despre un amendament PSD la Legea carantinării și izolării: Îi băgaţi pe toţi la spital. Văd neînţelegerea termenului asimptomatic

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a afirmat, la dezbaterea în Comisia juridică a Senatului asupra proiectului de lege privind carantina şi izolarea, că PSD are un amendament care presupune internarea doar a persoanelor care pot transmite boala.

Iar asta înseamnă, spune Arafat, că toată lumea intră in spital.

El a adăugat că nu este înţeles termenul „asimptomatic”, care înseamnă că o persoană le poate infecta pe altele, însă la ea nu se manifestă sau nu se vede boala.

„În amendamentul PSD îi băgaţi pe toţi la spital pentru că asimptomaticii transmit în continuare boala. Văd neînţelegerea termenului asimptomatic. Asimptomatic înseamnă că îi infectează pe alţii dar la el nu se vede boala”, a afirmat Raed Arafat luni în Comisia juridică a Senatului.

ADVERTISING

Zegrean contrazice PSD: Legea carantinării şi izolării nu încalcă drepturile. Fostul președinte CCR are și un pont pentru guvernanți

Acesta a precizat că „din punctul nostru de vedere, dacă asimptomaticul stă acasă, trebuie să aibă nişte reguli foarte clare”.

„Dacă asimptomaticul stă mai mult cu familia, îi infectează. Oamenii trebuie să ştie că asimptomaticul va fi printre ei. Peste 50% din infecțiile de COVID-19 sunt infecţii cauzate de asimptomatici. Pentru că e pacient, este pozitiv, chiar dacă e asimptomatic. Pacientul poate să transmită familiei și la toți din jurul lor”, a completat Arafat.

ADVERTISING

Unul dintre amendamentele PSD presupune internarea doar a persoanelor care pot transmite boala.

Legea a fost votată de deputați cu 83 de amendamente, majoritatea de la PSD

Legea reglementează unele măsuri necesare în domeniul sănătăţii publice cu caracter temporar, în situaţii de risc epidemiologic şi biologic pentru prevenirea introducerii şi limitarea răspândirii bolilor infectocontagioase pe teritoriul naţional.

Proiectul a trecut joi seara de Camera Deputaților, cu 266 de voturi pentru, 11 contra şi 8 abţineri.

ADVERTISING

Au fost adoptate 83 de amendamente, majoritatea de la PSD, iar 19 au fost respinse.

În acest moment legea este la Senat în comisii, iar apoi urmează să fie dezbatută și votată în plen.

Marcel Ciolacu a anunțat însă luni că votul va avea loc doar dacă premierul Ludovic Orban și miniștrii Sănătății și Justiției, Nelu Tătaru și Cătălin Predoiu, vin să dea socoteală.

Citește și:

Orban: Cazanciuc critică propriii colegi din partid care au votat cu legea în forma în care a ieşit din Camera Deputaţilor

Orban, după ce Senatul a amânat dezbaterea Legii privind carantina și izolarea: Acest joc politicianist afectează sănătatea oamenilor. Sunt la capătul răbdării!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇