Orban: Cazanciuc critică propriii colegi din partid care au votat cu legea în forma în care a ieşit din Camera Deputaţilor

Orban: Cazanciuc critică propriii colegi din partid care au votat cu legea în forma în care a ieşit din Camera Deputaţilor

Premierul Ludovic Orban a arătat că legea carantinării şi izolării a fost modificată de majoritatea PSD, Pro România, ALDE la Camera Deputaţilor, susţinând că social-democratul Robert Cazanciuc îşi critică practic colegii de partid pentru această formă a actului normativ.

„Legea care este în dezbatere în Senat, este legea care a fost dezbătută în Camera Deputaţilor, unde şi-a pus amprenta majoritatea din Camera Deputaţilor, majoritatea PSD, Pro România, ALDE. Practic, Cazanciuc critică propriii colegi din partid care au votat cu legea în forma în care a ieşit din Camera Deputaţilor.

Nu am pretenţia că proiectul de lege iniţiat de Guvern este perfect, dar acest proiect de lege este indispensabil. Alte ţări iau decizia de a introduce în carantină, în izolare cetăţenii români care se duc în ţările respective. Asta e cea mai bună dovadă că măsura izolării, măsura carantinei, măsura tratării în spitale sau sub supraveghere medicală sunt măsuri care există în toate ţările europene.

Cramponarea de un discurs fără sens, care nu are absolut niciun fel de logică până la urmă face rău României, societăţii în ansamblul său. Nu pot să înţeleg aceste poziţii când este de domeniul evidenţei pentru orice om cu bun simţ, care are o minimă dorinţă de a se informa, că avem de-a face cu un virus, că avem de-a face cu un virus periculos care a provocat milioane de îmbolnăviri şi care a provocat aproape 600.000 de decese la nivel mondial (...)

Cum să spui tu la Senat că legea nu e bună când legea a trecut de Camera Deputaţilor în care au fost aprobate amendamente care au fost susţinute de cei care deţin majoritatea şi în Camera Deputaţilor", a spus Orban, duminică seara, la B1 Tv.

Sferturi de adevăr prin care se urmărește manipularea

Premierul l-a criticat pe Cazanciuc, arătând că acesta a afirmat că avem un regulament sanitar internaţional care poate să fie baza pentru toate măsurile de încălcare a drepturilor omului.

"Cum să spui aşa ceva? Regulamentul Sanitar Internaţional nu are valoare de tratat. Nu a fost ratificat de Parlamentul României şi nu constituie izvor de drept pentru România, cu atât mai mult cu cât s-a dat o decizie a CCR care a spus că dacă vrei să iei astfel de decizii care limitează drepturile în mod obligatoriu ele trebuie adoptate printr-o lege doar de Parlament. (...)

Asta este ceea ce se întâmplă în perioada aceasta, se dau sferturi de adevăr, numai părţi din anumite mesaje publice, care sunt folosite pentru o interpretare care, de fapt, urmăreşte manipularea", a spus Orban.

Guvernul a așteptat după CCR

Întrebat dacă Guvernul are ceva să-şi reproşeze că nu a venit mai repede cu acest proiect de lege, premierul a răspuns:

"Eu nu pot să mă bazez pe o comunicare a Curţii. Curtea transmite către Monitorul Oficial decizia şi motivarea când finalizează decizia şi motivarea. Eu atunci când elaborez un proiect de act normativ îl elaborez pe baza deciziei şi a motivării care este publicată în Monitorul Oficial. De unde ştiu eu cum va arăta forma finală a deciziei şi a motivării? Cum să iniţiez eu un proiect de act normativ până nu intră în vigoare o decizie a Curţii Constituţionale care să mă facă să înţeleg ce trebuie modificat?

Mai mult decât atât, nici măcar nu era obligaţia Guvernului să iniţieze proiectul de lege. Noi l-am iniţiat. Imediat ce am avut motivarea, în două zile am elaborat de act normativ şi luni l-am adoptat în şedinţa de Guvern. (...) Nu că trebuie să fim criticaţi, ci am avut o reacţie imediată, iar noi întotdeauna a trebuit să găsim soluţii la nişte situaţii cu care alte guverne nu s-au confruntat în Europa".

Premierul a subliniat că toate hotărârile de Guvern, ordinele de ministru, ordonanţele militare au fost date în baza legislaţiei în vigoare.

Orban e surprins de reacția lui Barna

Ludovic Orban a mai afirmat că este surprins de mesajul liderului USR, Dan Barna, care a scris, pe o reţea de socializare, că Guvernul Orban a pierdut controlul pandemiei.

"M-aş fi aşteptat să-mi spună lucrul acesta la întâlnirea pe care am avut-o, că domnul Barna s-a dus în piaţă după ce a avut o întâlnire cu mine şi cu domnul Cioloş ca să discutăm de eventuale înţelegeri pentru locale şi chiar am rămas surprins să văd mesajul respectiv. (...)

Există o limită în discuţii şi în negocieri, iar o astfel de chestiune, după ce discuţi cu mine despre posibile înţelegeri pe plan local, să dai o tură prin Piaţa Victoriei şi să spui că Guvernul Orban a pierdut de sub control, să spui că planul nostru economic e de fapt un plan electoral şi România are nevoie de un adevărat plan economic nu este cea mai bună formă de a purta negocieri. (...)

Nu cred că este momentul ca, din motive egoiste sau din dorinţa de a mai câştiga nişte voturi, această formă de colaborare să fie afectată", a spus premierul.

Orban: Credeţi că s-a născut mitingul din Piaţa Victoriei din senin? A fost pregătit

Noi ne îmbolnăvim și murim, iar ei lungesc dezbaterile cât pot


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇