Angajații din Sănătate protestează în fața Guvernului. UPDATE Orban i-a primit înaintea ședinței în care e acuzat că va face discriminări salariale între cei care luptă cu COVID (Galerie foto & video)

Angajații din Sănătate protestează în fața Guvernului. <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> Orban i-a primit înaintea ședinței în care e acuzat că va face discriminări salariale între cei care luptă cu COVID (Galerie foto & video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un nou protest al angajaților din sănătate se desfășoară joi în fața Guvernului. Oamenii acuză că în ședința din această seară Executivul le va tăia din drepturile salariale sau le va acorda mai puțin decât a promis.

Ca și săptămâna trecută, au participat doar numărul maxim admis de persoane, fiecare a avut câte un izopren și participanții au făcut o coregrafie prin care să arate că personalul medical a ajuns la limita epuizării în lupta cu pandemia.

protest-medici-epuizati
Foto: Facebook/Federația Solidaritatea Sanitară

A fost ținut un moment de reculegere pentru personalul medical răpus de COVID, iar primele rânduri au fost ocupate de saboți medicali, pentru a arăta câți și-au pierdut viața în timp ce luptau să o salveze pe a altora.

protest-sanatate-papuci
Foto: Facebook/Federația Solidaritatea Sanitară

ACUM in Piata Victoriei, membrii Solidaritatea Sanitara, aduc un omagiu eroilor din Linia intai care si-au pierdut viata la datorie!

Posted by Federația “Solidaritatea Sanitară” din România on Thursday, November 12, 2020
ADVERTISING

Ce revendicări au protestatarii

Federația Solidaritatea Sanitară, organizatorul protestului, contestă modificările pe care Guvernul vrea să le aducă prin ordonanță de urgență Legii Salarizării și prin hotărâre de guvern Regulamentului de sporuri.

Federația „Solidaritatea Sanitară” continuă protestele în fața Guvernului.

Posted by Federația “Solidaritatea Sanitară” din România on Thursday, November 12, 2020

Iată ce spun sindicaliștii că se va întâmpla în ședința de guvern.

”Guvernul intenționează să prevadă în mod expres acordarea sporului pentru combaterea epidemiilor. Însă dorește să facă acest lucru:

  • Doar pentru personalul medical și auxiliar sanitar care lucrează în unitățile prevăzute în OMS nr. 555/2020. Asta ar însemna că lucrătorii din restul unităților sanitare (cele care nu sunt prevăzute în OMS 555/2020) care lucrează cu pacienți COVID-19 sau suspecți ar pierde dreptul la acest spor.
  • Să-l stabilească prin decizie unilaterală (eliminând obligația legală de a-l stabili între minim și maxim cu reprezentanții organizațiile sindicale reprezentative la nivel de sector) în procent unic de 60%. Asta ar însemna că personalul medical și auxiliar sanitar care lucrează cu pacienți COVID-19 sau suspecți, din unitățile sanitare care sunt prevăzute în OMS nr. 555/2020 și au acordat acest spor peste nivelul minim, vor înregistra o pierdere a veniturilor salariale.
ADVERTISING

Guvernul a fost de acord să introducă sporul de până în 30% și pe perioada stării de alertă. Însă dorește să facă acest lucru:

  • Doar pentru anumite categorii de salariați din spitalele publice care nu sunt prevăzute în OMS 555/2020. Asta ar însemna că: Salariații din spitalele care sunt prevăzute în OMS nr. 555/2020 nu ar avea dreptul la acest spor.
  • Doar o parte din salariații din spitalele care sunt prevăzute în OMS nr. 555/2020 ar avea dreptul la acest spor (comparativ cu situația salariaților din alte tipuri de unități).
  • Doar începând cu 1 decembrie 2020. Asta ar însemna că eforturile depuse de lucrătorii din sănătate pe perioada stării de alertă de până la această dată nu contează”, sunt câteva dintre critici.

Nou protest al angajaților din sănătate la Guvern. Ce s-a decis după întâlnirea cu Orban (Galerie foto)

Solidaritatea Sanitară acuză că vor fi discriminări și în cazul asistentelor medicale.

ADVERTISING

”Guvernul a fost de acord cu creșterea salariilor de bază pentru asistentele medicale. Însă doar pentru asistentele medicale din serviciile de ambulanță. În consecință, asistentele medicale care lucrează cu pacienți COVID-19 (din rândul cărora se înregistrează cea mai mare rată a mortalității) nu ar beneficia de creșterea salariilor de bază”, mai arată federația sindicală.

LIVE din Piața Victoriei

Posted by Federația “Solidaritatea Sanitară” din România on Thursday, November 12, 2020

Mai mult, se atrage atenția că, dacă modificările sunt astfel adoptate, cei din spitalele non-COVID vor putea avea sporuri mai mari decât cei care lucrează cu astfel de pacienți.

”Deoarece sporul de combaterea epidemiei nu poate fi cumulat cu alt spor pentru condiții de muncă, în timp ce sporul de până în 30% poate fi cumulat, Guvernul creează o diferențiere inversă: personalul din spitalele care nu sunt prevăzute în OMS nr. 555/2020 va putea avea sporurile mai mari (prin efectul cumulării) decât personalul din spitalele care sunt prevăzute în OMS nr. 555/2020 (adică exact personalul implicat în cea mai mare măsură în tratarea pacienților COVID-19).

Guvernul nu doar că nu intenționează să raporteze toate sporurile la salariile de bază actuale, ci dorește ca sporul de epidemie și sporul de până în 30% să fie raportate la salariile de bază din 2018. Asta ar însemna că aceste drepturi ar fi reduse suplimentar în cazul personalului auxiliar”, se mai arată în comunicatul federației.

Orban i-a primit la Guvern

Înainte de ședința de Guvern, premierul Ludovic Orban i-a primit la Guvern pe reprezentanţii Federaţiei Solidaritatea Sanitară şi a transmis preocuparea Guvernului de a găsi soluţii.

"Premierul Ludovic Orban a primit astăzi o delegaţie din partea Federaţiei Solidaritatea Sanitară pentru a-i fi transmise revendicările lucrătorilor din sănătate care au făcut obiectul manifestaţiei de joi.

Premierul a transmis preocuparea Guvernului de a găsi soluţii asupra solicitărilor formulate şi a apreciat efortul depus de întreg personalul medical în gestionarea crizei sanitare", se precizează într-o informare de presă a Guvernului.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇