Anchetă după o scurgere de date din aplicația AUR. Au fost publicate datele personale a peste 17.000 de persoane, inclusiv ale lui Simion

Anchetă după o scurgere de date din aplicația AUR. Au fost publicate datele personale a peste 17.000 de persoane, inclusiv ale lui Simion

Autorităţile s-au autosesizat şi au început o anchetă după ce aplicația de mobil dezvoltată de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a făcut publice datele personale a peste 17.000 de utilizatori.

Autoritatea Naţională pentru Supravegherea Datelor cu Caracter Personal încearcă să vadă cum a fost posibilă o astfel de breşă de securitate şi care ar fi consecinţele ei. Partidul riscă o amendă de peste 20 de milioane de euro, dacă se constată că vina aparţine celor din AUR, potrivit Antena 3.

„Există o scurgere masivă de date personale în aplicația AUR. Se pot vedea CNP-urile, contul de utilizator, parola, adresa. Inclusiv Simion are asta. Toți cei care au aplicația și au dat date personale, toate sunt vizibile. Basically, nu au criptat datele. Ele nu ar trebui să fie vizibile”, a declarat, pentru Libertatea, Richard Toth, un programator care a descoperit scurgerea de date și a semnalat-o către redacție.

ADVERTISING

Toth și-a făcut cont pe aplicație și a spus că în clasament contul său este cel cu numărul 17.359. Aplicația AUR are versiune atât pentru Android, cât și pentru iOS.

În cazul lui George Simion, liderul AUR, apăreau date precum adresa, CNP-ul, seria și numărul buletinului, faptul că este căsătorit și religia. La categoria „authority” (autoritate – n.red.) apare drept „căpitan”.

Scurgerea datelor personale a fost sesizată și de un utilizator al Facebook, Daniel Kloyberkatsky. Acesta susține că „dacă te conectezi la aplicație - ea iti trimite automat (fără sa faci nimic “special”) toate datele personale ale membrilor și simpatizanților AUR”.

AUR, promovează zilele acestea aplicația AUR.MOBI. Pe Facebook, în presa, prin Posta Română - cu fiecare ocazie. Isi...

Publicată de Daniel Kloyberkatsky pe Luni, 21 august 2023

Duminică spre luni noaptea, în jurul orei 2, problema de securitate a aplicației a fost rezolvată, după ce Libertatea l-a sesizat pe George Simion.

ADVERTISING

Aplicația a fost realizată de către firma Spark Consult SRL. Conform Ministerului Finanțelor, aceasta a avut anul trecut venituri de 472.000 lei și o pierdere de 375.000 lei.

Aplicația AUR a fost lansată în iunie, iar în câteva săptămâni, partidul lui Simion a reușit să strângă peste 1 milion de lei de la români. Simpatizanții pot opta între trei abonamente: Standard, Argint și Aur, de la 100, până la 5.000 de lei.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇