Alți 5 străini sunt judecaţi drept mercenari de separatiştii din Doneţk și riscă pedeapsa cu moartea

Alți 5 străini sunt judecaţi drept mercenari de separatiştii din Doneţk și riscă pedeapsa cu moartea

Separatiştii susţinuţi de Moscova din estul Ucrainei au început luni procesul a trei britanici, un croat şi un suedez, toţi acuzaţi că au luptat alături de armata ucraineană, ceea ce ar putea duce la pedeapsa cu moartea.

„Curtea Supremă” din regiunea separatistă Doneţk a deschis un proces care îi priveşte pe John Harding, Andrew Hill, Dylan Healy, din Regatul Unit, precum şi pe croatul Vjekoslav Prebeg şi pe suedezul Mathias Gustafsson, a informat presa rusă, transmite AFP.

Harding, Prebeg şi Gustafsson, luaţi prizonieri în zona portului ucrainean Mariupol, asediat şi bombardat săptămâni întregi de către armata rusă, riscă pedeapsa cu moartea, potrivit unei judecătoare citate de agenţia de presă TASS.

ADVERTISING

Conform agenţiei Ria-Novosti, cei trei sunt urmăriţi penal pentru tentativă de „preluare cu forţa a puterii" şi pentru „participare la un conflict armat în calitate de mercenari".

Britanicul Andrew Hill este acuzat doar de activitate mercenară, în timp ce Dylan Healy este urmărit penal pentru că „a participat la recrutarea de mercenari" pentru Ucraina.

Așa zisa instanţă a indicat că procesul celor cinci inculpaţi va fi reluat abia la începutul lunii octombrie, fără a oferi vreo explicaţie cu privire la motivele acestei întârzieri. Toţi au pledat nevinovaţi, potrivit presei ruse.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

La începutul lunii iunie, doi luptători britanici şi un marocan au fost condamnaţi la moarte de către separatiştii pro-ruşi din Doneţk. Cei trei au contestat decizia.

Un moratoriu asupra pedepsei cu moartea este în vigoare în Rusia din 1997, dar el nu este valabil în cele două teritorii separatiste din estul Ucrainei.

Ziua 174 de război. Noi explozii în Crimeea, apel pentru sancțiuni sporite

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇