Ziua 174. Noi explozii în Crimeea, FSB caută membrii unei unități de elită ucrainene

Ziua 174. Noi explozii în Crimeea, FSB caută membrii unei unități de elită ucrainene

Ziua 174 de război a debutat cu noi bombardamente ale rușilor în Donețk și Harkov. Nu încetează nici atacurile în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie. La fel ca în precedentele incidente, Ucraina și Rusia se acuză reciproc.

Însă în zorii zilei au avut loc și noi explozii în Crimeea, de data aceasta într-un sat din nord, locuitorii fiind evacuați. Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că un incendiu a izbucnit din cauze necunoscute încă la un depozit temporar de muniție, fapt ce a provocat apoi exploziile.

Volodimir Zelenski cere noi sancțiuni împotriva Rusiei, subliniind consecinţele catastrofei de la centrala nucleară. Între timp, la Moscova are loc o „conferință internațională de securitate”, unde Putin a transmis un mesaj în care acuză NATO că vrea să se extindă în Asia, iar ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a spus că Rusia nu are nevoie să folosească arme nucleare în Ucraina, pentru că se descurcă și fără.

ADVERTISING

Iar în ciuda opoziției Germaniei, Finlanda a decis marți limitarea vizelor turistice pentru cetățenii ruși.

Noi explozii în Crimeea

  • Explozii puternice și un incendiu s-au produs marți în satul Maiskoie din nordul Crimeii. Localnicii sunt evacuați. Incidentul s-a produs în zorii zilei, în jurul orei 06:15.
  • Inițial, agenția rusă de presă RIA Novosti a susținut că incidentul s-a produs la un transformator, însă în videourile postate pe Internet de martori oculari se aud sunete similare cu cele ale exploziei de muniție. Astfel, agenția rusă TASS a citat și un anunț al administrației locale care susține că în zonă ar fi avut loc o detonare controlată de muniție. Publicația Kryminform a susținut că e vorba de două incidente separate - explozie la un depozit din Maiskoie și un incendiu la o stație de energie electrică din Dzhankoi (la 20 de km).
  • Ministerul Apărării de la Moscova a venit cu alte informații, anunțând că „nu sunt răniți în stare gravă”. Ministerul rus spune că e este vorba de un singur incident și că incendiul a izbucnit la un depozit temporar de muniție, provocând exploziile. Două persoane au fost rănite și nu se cunosc cauzele izbucnirii incendiului.

Mișcări pe front

  • Ministerul Apărării de la Moscova a acuzat că un avion de recunoaștere britanic RC-135 a violat spațiul aerian al Rusiei, în apropiere de Capul Sviatoi Nos, situat în estul peninsulei Koa.
  • Mai multe explozii au fost raportate marți dimineață în Donețk. Nu se știe momentan dacă există victime.
  • Primarul din Harkov Igor Terekhov a anunțat că în noaptea de luni spre marți cinci din cele nouă districte ale orașului au fost bombardate de ruși. Nu există informații despre victime, dar numeroase clădiri și străzi au fost avariate.
  • Și în Kramatorsk au avut loc bombardamente puternice, a anunțat primarul Alexander Goncearenko. Nu sunt victime, dar există multe distrugeri.
  • Ucraina a cerut noi sancţiuni împotriva Rusiei şi a subliniat consecinţele catastrofei de la centrala nucleară Zaporojie, unde au avut loc noi bombardamente în apropiere. „Dacă acum lumea nu dă dovadă de putere şi hotărâre pentru a apăra o centrală nucleară, va însemna că lumea a pierdut. Cedează şantajului nuclear. Şi acesta poate fi un precedent pe care îl vor vedea alţi terorişti. Mai există o şansă de a preveni această înfrângere”, a precizat Zelenski.
  • În cele 40 de zile de când rușii au capturat Lisicianskul, nu au mai reușit să avanseze nici măcar un kilometru, în nicio direcție a frontului de peste 1.000 de kilometri dintre Harkov și Herson. Însă nici ucrainenii, care au tot vorbit că vor lansa o contraofensivă, nu au avansat mai mult de câțiva kilometri.
  • Orașul Nikopol, situat malul opus al râului Dnipro, față de centrala nucleară Zaporojia, a fost din nou vizat de tiruri de rachete lansate din tabăra rușilor, anunță autoritățile ucrainene, citate de CNN. Au fost lovite zone rezidențiale și patru persoane au fost rănite. Douăzeci de rachete de la lansatoare multiple de rachete GRAD și 10 proiectile de artilerie ar fi lovit Nikopol.
  • De cealaltă parte, oficiali instalaţi de Rusia în zonele ocupate din regiunea Zaporojie au anunţat că forţele ucrainene au bombardat oraşul Energodar, unde se află centrala nucleară, informează Reuters. Forţele ucrainene ar fi început să bombardeze oraşul la 15.00 ora locală, susțin oficialii pro ruși, acuzându-i pe ucrainei că fac acest lucru pentru a provoca Rusia să răspundă cu tiruri.
  • Starea de urgenţă a fost prelungită în regiunea Crimeea, anexată de Rusia, iar agenţi ai Serviciului rus de Securitate (FSB) caută membri ai unei unităţi de elită ucrainene suspectaţi de comiterea atacurilor recente, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate ruse.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se întâmplă în Rusia

  • Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat marţi, în mesajul transmis participanţilor la o conferinţă internaţională privind securitatea, găzduită de Moscova, că SUA încearcă să „prelungească” conflictul din Ucraina, pentru a extinde „sistemul de tip NATO şi în regiunea Asia-Pacific”. Putin a adăugat că vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan a fost „o provocare planificată minuţios”.
  • Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat, marţi, în timpul unui discurs la conferinţa internaţională de securitate de la Moscova, că Rusia se descurcă și fără arme nucleare în Ucraina. Ca și Putin, Şoigu a acuzat SUA și Marea Britanie că plănuiesc operaţiunile militare în Ucraina, iar NATO şi-a sporit desfăşurarea de trupe pe Flancul Estic şi în Europa Centrală „de mai multe ori”.
  • FSB a anunțat că a dejucat un atentat terorist în Stavropol. Atacul ar fi fost pus la cale de un localnic care ar fi jurat în iunie „credință Sectorului de Dreapta” (partid naționalist ucrainean). El ar fi plănuit să incendieze clădirile administrative din Mineralnie Vodi și Zeleznovdsk.
ADVERTISING

Sprijin pentru Ucraina, sancțiuni pentru ruși

  • Finlanda va reduce numărul de vize turistice pentru cetățenii ruși. Prioritate vor avea rușii care vor să studieze sau să lucreze în Finlanda, a anunțat ministrul de Externe Pekka Haavisto.
  • Franța este pregătită să ajute la deminarea teritoriilor din Ucraina, a anunțat adjunctul șefului biroului prezidențial din Ucraina, Kirilo Timoșenko.
  • Ucraina a primit încă 6 obuziere M109 din Letonia, relatează ministrul Apărării Oleksii Reznikov.
  • Alte 5 nave au părăsit porturile ucrainene transportând porumb și grâu, trei de la Chornomorsk și două de la Pivdennyi, în cadrul acordui de export de cereale negociat de ONU, a declarat marți Ministerul turc al Apărării.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇