Alina Gorghiu îi ia apărarea lui Iohannis, după zborul cu avionul de lux

Alina Gorghiu îi ia apărarea lui Iohannis, după zborul cu avionul de lux

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a declarat miercuri, despre deplasarea în vizita oficială în Japonia a preşedintelui Klaus Iohannis cu o aeronavă privată, că niciun preşedinte nu merge într-o deplasare de stat cu un avion de linie.

„Este o notă populistă care cred eu că nu se justifică atunci când vorbim de o vizită atât de importantă”, a mai spus ea, precizând că este nepermis ca România în anul 2023 să nu aibă la dispoziţia preşedintelui statului, a premierului, a statului român, o aeronavă oficială.

„Elementul care mie mi se pare cel mai important din acest tablou sau din această ştire şi anume că, în sfârşit, după cinci ani de discuţii bilaterale, de negocieri, de dialog purtat între România şi oficialii din Japonia, se semnează acest parteneriat strategic între România, una dintre puţinele ţări din Europa care are acest parteneriat strategic, și Japonia, a treia cea mai mare economie a lumii, după SUA şi China”, a spus Alina Gorghiu într-o intervenţie la Digi24, potrivit News.ro.

ADVERTISING

Gorghiu e de acord cu Ciolacu: trebuie un avion oficial

Preşedintele interimar al Senatului a precizat că „sunt două modalităţi în care o vizită oficială a unui şef de stat poate să aibă loc în privinţa transportului, fie are o aeronavă privată statul respectiv şi asta se întâmplă în majoritatea statelor europene, statele au o aeronavă care aparţine statului şi cu care oficialii statului se deplasează în delegaţii oficiale”.

„Varianta doi este cea despre care discutăm astăzi şi anume aceea în care şeful statului, premierul sau alţi oficiali închiriază aeronave. De multe ori se ia de la Tarom şi ştiu că preţurile au fost extraordinar de mari pentru acele aeronave închiriate. Nu am niciun fel de ezitare să vă spun că instituţia prezidenţială, ca întotdeauna, va face publice costurile acestei deplasări”, a adăugat Gorghiu.

ADVERTISING

Alina Gorghiu a mai spus că această controversă a deplasărilor făcute de preşedinte sau de premier există de ani de zile şi a menţionat că e de acord cu preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, pe tema achiziţiei unei aeronave oficiale.

„Este nepermis ca România în anul 2023 când este un stat extrem de important la nivelul Uniunii Europene, un stat care face parte din NATO şi întâmpină tot felul de dificultăţi în regiune, să nu aibă la dispoziţia preşedintelui statului, a premierului, a statului român, o aeronavă. Această achiziţie a fost subiect de polemică publică şi de controversă publică de prea mult timp”, a afirmat Gorghiu.

ADVERTISING

„Niciun preşedinte de stat, într-o vizită oficială nu merge cu avion de linie în Japonia. Să mă iertaţi, dar este o notă populistă care cred eu că nu se justifică atunci când vorbim de o vizită atât de importantă. (..) Vă rog să îmi arătaţi vizite ale altor şefi de stat, în Japonia, cu avionul de linie”, a precizat ea.

PSD vrea să cumpere avion pentru demnitari

PSD a anunțat că vrea să cumpere o aeronavă pentru demnitari după ce președintele Klaus Iohannis a mers în vizita oficială din Japonia cu un avion privat închiriat de la compania luxemburgheză Global Jet.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, citat de Mediafax, a spus că subiectul cumpărării de către stat a unui avion prezidenţial este mai vechi şi „toată lumea a fugit de aşa ceva, pentru că nu au vrut să fie văzuți ca și oameni care vor să facă astfel de cheltuieli”.

Și preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Marcel Ciolacu, consideră că un stat de mărimea, de pretenţiile şi de poziţia României în interiorul UE şi NATO merită să aibă o aeronavă prezidenţială.

„Ce ne dorim de la România în viitor? Ne dorim o Românie normală, în care preşedintele statului are aeronavă şi, cu demnitate, reprezintă România, pentru că este preşedintele pe care noi l-am ales, majoritatea? Eu cred că un stat de mărimea, de pretenţiile României şi de poziţia României în interiorul UE şi NATO merită să aibă o aeronavă prezidenţială şi această discuţie să fie închisă odată pentru totdeauna.

„Ca să înţelegem foarte clar - aeronavă prezidenţială nu înseamnă că aici călătoreşte numai preşedintele în deplasările externe, ci este o aeronavă care se pune la dispoziţia statului român, unde cheltuielile sunt deschise”, a spus preşedintele PSD, citat de News.ro.

Marcel Ciolacu a precizat că este momentul să se ia o astfel de decizie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇