Alegeri în Marea Britanie: Victorie zdrobitoare a laburiștilor, rezultat neașteptat de bun pentru partidul lui Niegel Farage

Alegeri în Marea Britanie: Victorie zdrobitoare a laburiștilor, rezultat neașteptat de bun pentru partidul lui Niegel Farage

Laburiștii au obținut o victorie zdrobitoare la alegerile legislative din Marea Britanie, care au avut loc joi.

Așadar, laburiştii au câştigat cel puţin 410 mandate, cu 209 mai multe decât la precedentele alegeri din 2019. Erau necesare 326 de mandate pentru a avea majoritate.

Conservatorii au 119 mandate, pierzând 248 de locuri în parlament, conform rezultatelor finale anunțate vineri dimineaţă.

Liberal-democraţii au, de asemenea, 71 de parlamentari, cu 63 mai mulţi decât în precedenta legislatură, iar partidulul Reform UK al lui Nigel Farage - care intră în premieră în parlament, după şapte încercări anterioare - are patru locuri. 

Victoria detașată a Partidului Laburist pune capăt unei perioade de 14 ani de când la putere s-au aflat conservatorii și îi deschide uşa Downing Street liderului său, Keir Starmer.

ADVERTISING

Este de așteptat ca rezultatele să fie validate chiar azi, iar Keir Starmer să fie însărcinat de rege tot azi cu formarea guvernului.

Reacția laburiștilor

Marea Britanie este "pregătită pentru schimbare" şi aspiră la o revenire a "politicii ca un serviciu făcut publicului", a declarat liderul laburiştilor, Keir Starmer, care urmează să devină prim-ministru după victoria zdrobitoare a partidului său la alegerile legislative.

"Alegătorii de aici şi din întreaga ţară au vorbit şi sunt pregătiţi pentru schimbare, pentru a pune capăt politicii spectacolului şi revenirea politicii ca un serviciu făcut publicului", a spus fostul avocat pentru drepturile omului.

image-11

Foto: Twitter/BreakingNews

Rishi Sunak demisionează

Premierul britanic Rishi Sunak şi-a anunţat demisia din funcţia de lider al Partidului Conservator, în urma înfrângerii categorice suferite în alegerile legislative desfăşurate joi.

ADVERTISING

"Îmi pare rău", a spus Rishi Sunak într-un discurs rostit vineri înainte de a părăsi Downing Street 10, la o zi după victoria zdrobitoare a laburiştilor în alegerile generale. El va rămâne lider al conservatorilor până la desemnarea unui succesor.

În discursul rostit, sub privirille soţiei sale, care a stat în spatele lui, Rishi Sunak şi-a cerut scuze pentru pierderea alegerilor.

"Aş dori să spun, în primul rând, că îmi pare rău. Mi-am dat toată silinţa pentru această funcţie, dar aţi trimis un semnal clar că guvernul Regatului Unit trebuie să se schimbe şi că judecata dumneavoastră este singura care contează. V-am auzit furia, dezamăgirea. Şi îmi asum responsabilitatea pentru această pierdere", a declarat el adresându-se naţiunii.

Cum sunt aleși parlamentarii în Marea Britanie

Cele patru teritorii ale Regatului Unit - Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord - sunt împărțite în 650 de circumscripții electorale. Candidatul care obține cele mai multe voturi este ales parlamentar în fiecare circumscripție.

ADVERTISING

În parlament, majoritatea este obținută cu cel puțin 326 de mandate. Dacă un partid obține majoritatea, va forma guvernul și liderul partidului devine prim ministru. Dacă niciun partid nu obține singur majoritatea, încep negocieri pentru formarea unei coaliții.

În Marea Britanie nu se votează liste, ci alegătorii votează un candidat, care își câștigă astfel locul în parlament. Astfel, chiar dacă un partid obține un număr mare de voturi la nivel național, dar candidații partidului nu se află pe primul loc în circumscripții, reprezentarea partidului respectiv în parlament este nesemnificativă, în ciuda numărului mare de voturi obținute.

Sondajele prevesteau o înfrângere zdrobitoare a conservatorilor

Sondajele anunțau o revenire a Partidului Laburist la putere, după 14 ani de guvernare a conservatorilor, care urmau să sufere o înfrângere zdrobitoare conservatorilor.

În ce privește climatul general, AFP scria că după mulţi ani dificili în care poporul britanic a trebuit să suporte Brexit-ul, criză economică şi socială, pandemia de Covid, scandaluri şi instabilitate politică – trei prim-miniştri conservatori din 2022 şi încă cinci din 2010 până atunci – alegătorii tânjesc după un singur lucru: schimbare.

Cine va fi noul prim ministru

Britanicii nu au votat cu optimism sau speranţă nebună, dar au ales să îi dea o şansă lui Keir Starmer, cel care urmează să fie noul prim ministru, funcţie care revine liderului partidului politic care obţine majoritatea locurilor în alegerile legislative.

Keir Starmer este un politician laburist auster, puţin cunoscut, de 61 de ani, fost avocat pentru drepturile omului şi apoi procuror general, înainte de a fi ales deputat în Parlament în urmă cu doar nouă ani.

Este de aşteptat ca el să devină prim-ministru, o

Keir Starmer nu este nici charismatic, nici foarte popular. El a rămas extrem de prudent, chiar vag, în timpul campaniei, pentru a nu compromite avansul de 20 de puncte al partidului său faţă de conservatori.

Scopul său? Să proiecteze o imagine de seriozitate şi de fermitate, în special în ceea ce priveşte politicile fiscale şi economice, după ce şi-a reorientat partidul fără nicio ezitare de la eşecul monumental al lui Jeremy Corbyn, care se poziţionase foarte la stânga în 2019.

Promisiunile sale? Sunt limitate. Partidul Laburist nu are o "baghetă magică", a avertizat el deja.

Dar acest om cu origini modeste, fiul unui fabricant de unelte şi al unei asistente medicale, vorbeşte despre integritate şi simţul serviciului în politică.

"Primul lucru pe care îl voi face (odată ce voi fi lider al guvernului) va fi să schimb mentalitatea politicii, care trebuie să fie o politică ce serveşte" poporul, a declarat el marţi, într-o aluzie la numeroasele scandaluri care au marcat toţi aceşti ani de putere conservatoare. "Ţara pe primul loc, partidul pe locul doi", a repetat el, aşa cum o face adesea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇