Războiul din Ucraina se poate extinde, valul extremist din UE convine mai multor actori geopolitici externiInterviu

Războiul din Ucraina se poate extinde, valul extremist din UE convine mai multor actori geopolitici externi<span style="color:#990000;">Interviu</span>

Războiul din Ucraina va continua, se poate extinde și cu siguranță va influență negativ încă multe decenii securitatea, politica și economia europeană. Pentru a minimiza efectele negative ale acestui război, UE are nevoie de o resetare serioasă a modului cum își planifică  politicile economice.

Fostul șef al diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu (European Council on Foreign Relations), analizează, într-un interviu la cald pentru spotmedia.ro, efectele asupra politicii externe a UE ale ascensiunii dreptei extreme în Parlamentul European.

ADVERTISING

Tema majoră a acestor alegeri a fost aceea a ascensiunii extremei drepte. În ce măsură putem vorbi de o agendă comună a platformelor politice de extremă dreapta?

Este o combinație de agende. Pe foarte multe subiecte există o coordonare și coincidență clară de poziții. Aici m-aș referi la mesajele anti-elită, anumite subiecte de societate. În același timp sunt și o sumedenie de subiecte care divizează aceste partide – multe subiecte de politică externă, inclusiv războiul din Ucraina sau evenimentele din Orientul Mijlociu.

În fond, pentru multe din ele sentimentul naționalist stă la baza proiectului național, or, acest lucru evident limitează capacitatea lor de cooperare, pentru că mesajul lor este deseori îndreptat împotriva statelor în care operează "partenerii" lor politici.

Și totuși coordonarea dintre aceste partide este mult mai mare și mai sistematică decât era acum un deceniu.

ADVERTISING

Cui convine, geopolitic, o eventuală creștere a polului de extremă dreapta? Are Rusia vreun “merit” și trage un folos?

Creșterea polului de dreapta este rezultatul, în primul rând, al unor tendințe politice și economice în interiorul societăților vestice – aceeași tendință se observă atât în SUA, cât și în UE.

Deci nu aș exagera rolul factorilor externi.

ADVERTISING

În același timp aceste tendințe convin și mai multor actori geopolitici externi și deseori ostili Vestului democratic.

Și, într-adevăr, unii actori externi, în primul Rusia, dar și alții încearcă să contribuie la amplificarea acestui fenomen politic, inclusiv prin atacuri hibride – campanii de dezinformare pe Internet, manipularea fluxurilor migratorii, al prețurilor la gaz sau cereale și altele.  

În acest scenariu, s-ar putea compromite agenda UE pentru Ucraina și Republica Moldova? Acum, sprijinul UE e consecvent.

Evident acest val complică lucrurile, în primul rând, în UE și poate avea și repercusiuni nu tocmai bune în plan extern. Dar nu aș dramatiza rezultatele acestor alegeri al nivel european.  

Să nu uităm că acest fenomen nu este unul nou. În unele state partidele extremiste câștigă teren, în altele nu.

Multe dintre ele mai și trec printr-o deradicalizare a programelor politice. Unele din ele deja au și renunțat la obiectivul ieșirii din UE, al retragerii din spațiul Scehngen sau zona euro în ultimii ani. Unele dintre ele sprijină extinderea UE, deși insistă pe niște criterii foarte stricte.

Multe dintre ele, cel puțin formal, susțin Ucraina. În acest sens și aceste partide nu au poziții statice.

Vedeți posibilã și necesară o trecere a economiei UE în paradigmă economiei de război?

UE are nevoie de capacitate economică și de o agilitate sporită să facă față efectelor acestui război. Războiul din Ucraina va continua, se poate extinde și cu siguranță va influență negativ încă multe decenii securitatea, politica și economia europeană.

Pentru a minimiza efectele negative ale acestui război, UE are nevoie de o resetare serioasă a modului cum își planifică politicile economice. Și aici este nevoie atât de investiții sporite în industria de apărare, cât și modalități de a accelera investițiile necesare în interconectoare electrice, tranziția energetică, infrastructură și multe altele.

La ce să fim atenți după vot? Care sunt temele esențiale pentru legislatura care va veni?

Gradul de sprijin pentru Ucraina.

Dar evident foarte multe vor depinde și de rezultatul alegerilor din SUA.

Alegeri vor fi și în SUA. Și acolo existã scenariul vulnerabil, cel al revenirii lui Donald Trump. Va putea UE să suplinească sprijinul american, în cazul în care SUA nu vor mai sprijini activ Ucraina?

În mare parte acțiunile SUA din ultimul an deja sunt influențate de ascensiunea lui Donald Trump. În acest sens, Trump este de facto un fel de co-decident al politicii americane față de Ucraina impunând foarte multe constrângeri și administrației Biden.

Ce va urma după luna noiembrie este destul de imprevizibil. Mă refer atât la rezultatul alegerilor, cât și comportamentul exact al următoarei administrații.

Putem asista atât la surprize negative, cât și pozitive din partea și a unei și a altei administrații.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇