Premierul danez, atacat: Agresorul, arestat pentru 12 zile. Cine este și care a fost motivația

Premierul danez, atacat: Agresorul, arestat pentru 12 zile. Cine este și care a fost motivația

Poliţia daneză a anunţat, sâmbătă, că suspectul reţinut pentru atacul de vineri seara asupra șefei Guvernului, Mette Frederiksen, este un bărbat în vârstă de 39 de ani. Acesta a fost prezentat unei instanţe, pentru o audiere preliminară. La final, instanța a decis arestarea acestuia pentru 12 zile. Autoritățile au dat informații și despre starea în care se află premierul danez.

Ce s-a întâmplat și cum se simte premierul danez

Mette Frederiksen, şefa Partidului Social-Democrat din Danemarca şi prim-ministru din 2019, a fost lovită vineri seara de un bărbat în piaţa Kultorvet din Copenhaga.

ADVERTISING

Potrivit tabloidului danez Ekstra Bladet, martorii oculari au declarat că Mette Frederiksen a fost împinsă puternic de umăr, ceea ce a făcut-o să cadă într-o parte. Martorii l-au descris pe agresor ca fiind înalt şi subţire, cu părul blond.

Ulterior, cabinetul premierului a informat sâmbătă că aceasta a suferit o entorsă cervicală uşoară în urma atacului informează Reuters. "În afară de asta, prim-ministrul este bine, dar este şocată de incident", se arată în comunicatul oficial.

După incident, Frederiksen a fost transportată la spital pentru un control. Toate evenimentele oficiale la care urma să participe sâmbătă şefa guvernului danez au fost anulate.

ADVERTISING

Agresorul, arestat pentru 12 zile. Cine este și motivația

Bărbatul în vârstă de 39 de ani care a agresat-o pe Mette Frederiksen va sta 12 zile în detenţie, a anunţat poliţia daneză, după ce bărbatul a fost audiat sâmbătă în faţa unui judecător, relatează Reuters.

Poliţia din Copenhaga a declarat că nu crede că bărbatul, care a negat că ar fi comis vreo infracţiune, a fost motivat politic în gestul său. 

"Considerăm că a fost un act izolat, spontan, iar în acest moment nu avem ca ipoteză directoare în ancheta noastră faptul că a fost un atac planificat împotriva premierului", a declarat inspectorul de poliţie din Copenhaga, citat de Ekstra Bladet.

ADVERTISING

Bărbatul acum încarcerat era aparent drogat şi consumase şi alcool, fiind lipsit de control în momentul în care a lovit-o pe Mette Frederiksen în umăr. În plus, un medic a apreciat că este dezechilibrat mintal. Bărbatul a negat, de altfel, că ar fi fost violent.

Potrivit publicaţiei, suspectul este polonez şi nu vorbeşte daneza.

El a fost acuzat de violenţă împotriva unei persoane aflate în serviciul public, iar judecătorul a decis să fie arestat preventiv pentru 12 zile.

"Având în vedere faptul că acuzatul nu are nicio legătură cu Danemarca, există riscul să plece din ţară", a motivat judecătorul decizia de arestare preventivă, potrivit televiziunii DR.

Val de agresiuni la adresa politicienilor

Agresiunea a avut loc cu două zile înainte ca danezii să se îndrepte spre urne în alegerile pentru Uniunea Europeană.

Atacul asupra premierului danez nu a fost un incident singular în Europa, înaintea alegerilor europarlamentare.

În urmă cu o lună, au fost atacaţi trei politicieni germani - în unele cazuri în legătură cu alegeri locale - iar săptămâna aceasta au avut loc în Germania noi atacuri de acelaşi gen. În 15 mai, premierul slovac, Robert Fico, a fost rănit de gloanţe trase de un atacator.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇