Franța, Germania și Polonia, ținte constante ale dezinformării ruse

Franța, Germania și Polonia, ținte constante ale dezinformării ruse
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Înaintea alegerilor europene, Franţa, Germania şi Polonia au devenit „în permanenţă” ţinte ale dezinformării ruse, a declarat marţi, cu două zile înainte de începerea scrutinului, vicepreşedinta Comisiei Europene Vera Jourova.

„Potrivit Observatorului european al mass-mediei digitale (EDMO), înainte de alegeri, există trei ţări importante atacate în permanenţă de Rusia: este vorba despre Franţa, Germania şi Polonia”, a declarat Vera Jourova în timpul unei conferinţe de presă, relatează AFP.

"Au fost observate atacuri de dezinformare de o mai mare amploare asupra unor subiecte specifice", a mai spus ea. În Franţa, acestea se referă la Jocurile Olimpice şi Noua Caledonie, iar în Germania la "problemele legate de imigraţie şi securitate".

ADVERTISING

Comisarul ceh a declarat că Polonia "a fost ferită mult timp", dar că recent a fost vizată de propagarea unei "naraţiuni conform căreia refugiaţii ucraineni devin o povară insuportabilă pentru societate".

Vera Jourova a menţionat, de asemenea, un atac cibernetic împotriva agenţiei de presă poloneze PAP produs vineri, care a dat naştere unui mesaj fals care anunţa mobilizarea a 200.000 de polonezi pentru a lupta în Ucraina. "Nu este previzibil, acest gen de mesaj care face să crească adrenalina?", a comentat ea.

ADVERTISING

"Propaganda rusă se bazează pe o bună cunoaştere a sensibilităţilor fiecărei ţări", a subliniat Jourova.

Comisarul european a mers recent în vizită în Statele Unite pentru a se întâlni cu şefii marilor platforme digitale, cerându-le acestora "vigilenţă maximă" în faţa "eventualelor campanii de ingerinţă şi dezinformare din partea Rusiei, care pot părea, din California, o ameninţare îndepărtată".

Ea a subliniat că platformele - care fac obiectul noilor reguli ale Digital Services Act - trebuie să implementeze "resurse adecvate" pentru a asigura moderarea conţinutului.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇