Un oligarh român l-a plătit pe Hunter Biden pentru a influența politica SUA

Un oligarh român l-a plătit pe Hunter Biden pentru a influența politica SUA

Anchetatorii de la biroul procurorului special David Weiss îl acuză pe Hunter Biden că a acceptat plăţi de la un om de afaceri român care încerca să „influenţeze agenţiile guvernamentale americane”, în timp ce tatăl său, Joe Biden, era vicepreşedinte.

Dacă această acuzaţie este adevărată, procurorii ar fi cel mai aproape de a-l lega pe preşedintele Joe Biden de afacerile din străinătate ale fiului său – o chestiune pe care republicanii din Congres au analizat-o ani de zile, notează ABC News.

Afirmaţia procurorului special figurează într-o declaraţie depusă miercuri în instanţă în dosarul fiscal federal cu care se confruntă Hunter Biden şi provine din demersurile acestuia făcute în numele lui Gabriel Popoviciu, „un român înstărit despre care procurorii spun că l-a angajat pe fiul preşedintelui pentru o activitate juridică la sfârşitul anului 2015”, scrie ABC News.

ADVERTISING

Publicația notează că Popoviciu se confrunta la momentul respectiv cu acuzaţii de corupţie în România.

La viitorul proces fiscal al lui Hunter Biden, "guvernul va prezenta dovezi că Hunter Biden şi asociatul său de afaceri au primit compensaţii băneşti de la un mandatar străin care încerca să influenţeze politica şi opinia publică americană şi să determine Statele Unite să investigheze ancheta care îl viza pe Popoviciu în România", au scris procurorii, în documentul depus miercuri.

ADVERTISING

Potrivit procurorilor, Hunter Biden şi asociatul său de afaceri "erau îngrijoraţi că activitatea de lobby ar putea provoca implicaţii politice pentru tatăl inculpatului (Joe Biden - n.red.)", astfel încât afacerea a fost structurată într-un mod care "a ascuns adevărata natură a activităţii pe care o desfăşurau".

Biroul procurorului special făcuse o referire scurtă la colaborarea lui Hunter Biden cu Popoviciu şi în actul de acuzare din decembrie. Cu toate acestea, declaraţia de miercuri a fost prima care a sugerat că Hunter Biden a fost remunerat în calitate de lobbyist, precizează ABC News.

ADVERTISING

Procurorii au declarat că Hunter Biden şi doi parteneri de afaceri au împărţit mai mult de 3 milioane de dolari plătiţi de Popoviciu între noiembrie 2015 şi 2017.

Hunter Biden este acuzat de trei infracţiuni fiscale grave şi alte infracţiuni minore pentru că nu ar fi plătit 1,4 milioane de dolari datoraţi ca impozite între 2016 şi 2020. Procesul, care va avea loc în California, este programat să înceapă la începutul lunii septembrie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇