Inculparea lui Hunter Biden. Sunt vizate și afacerile din România ale fiului președintelui SUA

Inculparea lui Hunter Biden. Sunt vizate și afacerile din România ale fiului președintelui SUA

Departamentul de Justiție a depus joi noi acuzații penale împotriva fiului președintelui american Joe Biden, Hunter. În rechizitoriul ce se întinde pe 56 de pagini, Hunter Biden e acuzat că a câștigat milioane de dolari de la entități private din Ucraina, România și China, fără a plăti impozite de 1,4 milioane de dolari, în timp ce a cheltuit sume foarte mari pentru un stil de viață luxos.

Hunter Biden, în vârstă de 53 de ani, a fost acuzat de trei infracțiuni fiscale grave și șase infracțiuni minore, potrivit unui rechizitoriu depus la Tribunalul Districtual al SUA, Districtul Central din California.

ADVERTISING

El riscă până la 17 ani de închisoare dacă va fi condamnat, potrivit Reuters. Departamentul de Justiție a declarat că ancheta asupra lui Biden este în curs de desfășurare.

„Inculpatul s-a angajat într-o schemă de patru ani pentru a nu plăti cel puțin 1,4 milioane de dolari în impozite federale autoevaluate pe care le datora pentru anii fiscali 2016 - 2019”, se arată în rechizitoriu.

Acesta a adăugat că, în schimb, a cheltuit sume uriașe „pe droguri, escorte și prietene, hoteluri de lux și proprietăți de închiriat, mașini, îmbrăcăminte și alte articole de natură personală”, inclusiv peste 70.000 de dolari pentru reabilitare în urma consumului de droguri.

ADVERTISING

Doar în 2018, se arată în rechizitoriu, Hunter Biden „a cheltuit peste 1,8 milioane de dolari, inclusiv aproximativ 772.000 de dolari în retrageri de numerar, aproximativ 383.000 de dolari în plăți către femei, aproximativ 151.000 de dolari în îmbrăcăminte și accesorii”.

În octombrie, Hunter Biden a pledat nevinovat la acuzațiile din Delaware că a mințit cu privire la faptul că a consumat droguri în timp ce cumpăra o armă de foc, în prima urmărire penală a copilului unui președinte american în exercițiu.

Afacerea din România și relația cu Puiu Popoviciu

Potrivit The New York Times, care publică integral rechizitoriul, procurorii fac referire la un acord între fiul lui Biden și un om de afaceri român, ale cărui inițiale sunt „G.P.”, cel mai probabil Gabriel Popoviciu.

ADVERTISING

„În toamna lui 2015, acuzatul a intrat într-un acord verbal cu Asociatul de afaceri 1, cu scopul de a ajuta un om de afaceri român, G.P., să conteste acuzațiile de mită ce îi erau aduse în țara sa. G.P. a plătit o entitate asociată cu Asociatul de afaceri 1, prin companiile românești ale lui G.P. Între noiembrie 2015 și mai 2017, firma Asociatului de afaceri 1 a primit aproximativ 3.101.258 de dolari, care au fost împărțiși în trei parți egale între acuzat, Asociatul de afaceri 1 și Asociatul de afaceri 2”, se arată în documentul de acuzare al procurorilor americani.

Faptul că Hunter a fost angajat de Popoviciu se ştie din 2019, îar în 2021, Daily Mail a publicat mai multe schimburi de emailuri între Hunter Biden, Louis Freeh, fost șef FBI, și avocați americani pe baza cărora a putut fi conturată mai bine extinsa campanie făcută pentru a-l ajuta pe afaceristul român, în timp ce tatăl lui Hunter era vicepreședinte al SUA.

Magnatul imobiliar român Gabriel Popoviciu a fost condamnat pentru mituirea unui oficial pentru a cumpăra un teren deținut de Guvern la un preț foarte mic. Popoviciu l-a angajat pe Hunter la începutul lui 2016, ca parte a unei campanii de influență pentru a convinge procurorii anticorupție să renunțe la caz.

Reacții după inculpare

Avocatul lui Hunter Biden, Abbe Lowell, a transmis un comunicat în care a susținut că clientul său și-a rambursat integral impozitele, acuzându-l pe avocatul special al SUA, David Weiss, care conduce ancheta, că a renunțat la un acord anterior.

„Dacă numele de familie al lui Hunter ar fi fost altul decât Biden, acuzațiile din Delaware, iar acum din California, nu ar fi fost aduse”, a declarat Lowell.

Casa Albă a refuzat să comenteze.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇