A venit iarna: Cursuri suspendate, avioane redirecționate, trenurile au întârzieri, drumuri închise și microbuz răsturnat (Foto&Video)

A venit iarna: Cursuri suspendate, avioane redirecționate, trenurile au întârzieri, drumuri închise și microbuz răsturnat (Foto&Video)

Iarna a venit în forţă şi vremea cauzează unele probleme prin ţară. Ca de obicei sunt drumuri închise de zăpadă şi viscol, dar şi oameni surprinşi de nămeţi pe te miri unde. În plus, două avioane nu au putut ateriza la Iaşi şi un microbuz cu 17 pasageri s-a răsturnat, în nordul judeţului Galaţi.

E cod galben de viscol în jumătate de ţară până marţi, iar la munte, există un risc însemnat, de gradul trei pe o scară de la unu la cinci, de producere de avalanşe, în Munţii Făgăraş, Bucegi, Rodnei, Călimani-Bistriţei, Ţarcu-Godeanu şi Parâng.

Iată cele mai importante incidente provocate de vreme luni, 8 ianuarie:

21:45 - Ninsorile abundente și viscolul au generat întreruperea accidentală a traficului feroviar în stația Mărășești și îngreunarea circulației în zona macazelor, anunță CFR Călători. Trei trenuri staționează, iar mai multe înregistrează întârzieri. „Condițiile atmosferice nefavorabile (ninsori abundente) și vântul puternic (viscol) au generat întreruperea accidentală a traficului feroviar în stația Mărășești și îngreunarea circulației în zona macazelor”, potrivit unui comunicat de presă al CFR Călători. Trei trenuri staționează, respectiv IR 1665 Bucureşti Nord– Iași staționează în Mărășești, IR 1664 Iași – București Nord staționează în stația General E. Grigorescu, iar R 7575 Galați –Mărășești staționează în stația General E. Grigorescu.

ADVERTISING

20:45 - Primăria Capitalei anunţă că sute de utilaje intervin pe arterele principale pentru a evita depunerea de polei.

20:20 - Situaţia traficului la ora 20.00. Potrivit Centrului Infotrafic, sunt impuse următoarele restricţii de circulaţie:

Drumuri naționale cu circulația oprită:

  1. DN 23B, între loc. Stupina-Ciorăşti, judeţul Vrancea
  2. Centura Ocolitoare Roman Est – Sagna, judeţul Neamţ (închis până la data de 09.01.2024, ora 08.00)
  3. DN 28A, între localităţile Târgu Frumos şi Paşcani, judeţul Iaşi

Drumuri naționale cu restricție de tonaj >7,5 tone

  1. DN 24B, între localităţile Albiţa-Huşi, judeţul Vaslui
  2. DN 28, între localităţile Costuleni şi Răducăneni, judeţul Iaşi
  3. DN 28A, între localităţile Moţca şi Paşcani, judeţul Iaşi

20:10 - Drumul naţional între Paşcani şi Târgu Frumos a fost închis, luni seară, din cauza vizibilităţii reduse. Măsura este valabilă până la ora 24:00, fiind condiţionată de încetarea viscolului.

19:30 - Și în Neamț cursurile şcolare vor fi suspendate, marţi, în şase unităţi de învăţământ, din cauza drumurilor înzăpezite, a informat prefectul Adrian-Vasile Niţă. Unităţile închise sunt Şcoala Gimnazială 1 Făurei, Şcoala Gimnazială Bahna, Şcoala Gimnazială Dulceşti, Şcoala Gimnazială Trifeşti, Şcoala Gimnazială "Nicolae Apostol" Ruginoasa şi Şcoala Gimnazială "I.I.Mironescu" Tazlău. Totodată, elevii care fac naveta din zonele cu probleme cauzate de zăpadă vor fi scutiţi de la cursuri.

ADVERTISING

18:50 - Toate școlile din județul Iași vor fi închise marți, 9 ianuarie, potrivit hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, de luni seara. Inspectoratul Școlar al Județului Iași a propus această măsură, a declarat pentru Edupedu.ro inspectorul școlar general Luciana Antoci. Inițial, autoritățile ar fi discutat ca elevii din 30 de școli din județul Iași să stea acasă din cauza ninsorii.

18:15 - Serviciul Judeţean Salvamont Salvaspeo Mureş a avertizat, luni, asupra precipitaţiilor şi răcirii vremii în munţii Călimani şi Gurghiu, arătând că există pericol de avalanşă la înălţimi de peste 1.700 metri.

"În perioada următoare vremea se va răci constant în munţii Călimani şi Gurghiu. Stratul de zăpadă la altitudini de peste 1.400 de metri este între 50-120 de centimetri şi pericolul de avalanşă la altitudini de peste 1.700 de metri este de gradul 2 din 5 maxim posibil. În perioada următoare, în zona montană a judeţului Mureş vom avea şi ninsori. Dacă planificaţi ieşiri în zona montană a judeţului nu uitaţi să vă informaţi despre starea traseului ales, despre condiţiile meteorologice şi riscul de avalanşă. Echipamentul de iarnă este obligatoriu", a precizat Salvamont Mureş pe Facebook.

ADVERTISING

17:40 - Operatorii de salubritate din toate sectoarele Bucureștiului sunt pregătiți să acționeze, având în vedere prognoza meteo, cu 379 utilaje, 1506 operatori, stocurile de materiale antiderapante însumând 19.368 tone, anunță Primăria Capitalei.

14:36 - Un microbuz cu 17 pasageri s-a răsturnat, în nordul judeţului Galaţi, din cauza vântului puternic. Autorităţile au activat Planul roşu de intervenţie la Berheci. Din primele informaţii, pasagerii din microbuz sunt în stare bună, o singură persoană acuzând dureri la o mână.

13:50 - Două avioane Wizz Air nu au putut ateriza pe aeroportul din Iaşi, din cauza ninsorii şi a vântului puternic, fiind redirecţionate către Suceava. E vorba despre zborul Wizz Air de la Bruxelles, care ar fi trebuit să ajungă la Iaşi la ora 11.25, unde a aterizat la ora 13.01. Şi de zborul Wizz Air Billund-Iaşi, care a fost redirecţionat către aeroportul sucevean, unde a aterizat la ora 13.10.

Potrivit site-ului aeroportului ieşean, cursa Iaşi-Larnaca, ce ar fi trebuit să plece de la Iaşi la 12.40, va decola cu două ore şi jumătate întârziere. Judeţul Iaşi se află sub cod galben de ninsori şi vânt puternic până marţi dimineaţă la ora 10.00.

13:14 - Iată cât ține valul de frig, unde vor fi minus 16 grade și când va ninge – prognoza meteo pe două săptămâni

12:40 - Trei turiști între 25 și 45 de ani au rămas înzăpeziți cu mașina la Piatra Arsă, în județul Dâmbovița. Când și-au dat seama că sunt în pericol, au sunat la 112 și au cerut ajutor. S-au deplasat jandarmii montani de la Postul Zănoaga, însă din cauza vremii nu au putut să înainteze cu autospeciala până în zona indicată de turiști, fiind nevoiți să continue drumul pe jos. Cei trei bărbați plecaseră cu mașina din București și voiau să meargă în drumeție spre Vârful Omu. Din cauza ninsorii, au fost nevoiți să abandoneze traseul și să se întoarcă la Piatra Arsă, unde și-au găsit mașina înzăpezită. Turiştii au fost salvați de jandarmi, în urma unei intervenții care a durat patru ore. Aceștia au fost însoțiți de jandarmi pe o distanță de aproximativ 1,5 km, până la autospeciala de serviciu. Ulterior, au fost transportați în condiții de siguranță până la cabana Dichiu. Mașina a fost deblocată cu sprijinul angajaților de la Lucrări Drumuri și Poduri Dâmbovița, iar turiștii și-au continuat deplasarea spre București.

Turiști bucureșteni ajutați de jandarmii montani dâmbovițeni Trei turiști au rămas înzăpeziți cu autoturismul la Piatra Arsă. Când și-au dat seama că sunt în pericol, aceștia au sunat la 112 și au cerut ajutor. S-a întâmplat ieri după-amiază, în jurul orei 17.00.La caz s-au deplasat jandarmii montani de la Postul Zănoaga, însă, condițiile meteorologice nu le-au permis să înainteze cu autospeciala până în zona indicată de turiști, fiind nevoiți să continue drumul pe jos. Aceștia au aflat că cei trei bărbați, cu vârste între 25 și 45 de ani, au plecat cu autoturismul din București și intenționau să meargă în drumeție spre Vârful Omu. Din cauza ninsorii, a vântului puternic și vizibilității scăzute, turiștii au fost nevoiți să abandoneze traseul și să se întoarcă la Piatra Arsă, unde și-au găsit mașina înzăpezită.Fiind echipați pentru condiții de iarnă, jandarmii i-au însoțit aproximativ 1,5 km, până la mașina de serviciu. Ulterior, aceștia au fost transportați în condiții de siguranță până la cabana Dichiu. Totodată, autovehiculul rămas înzăpezit a fost deblocat cu sprijinul angajaților de la societatea Lucrări Drumuri și Poduri Dâmbovița, iar turiștii și-au continuat deplasarea spre București.

Publicată de Inspectoratul de Jandarmi Județean Dâmbovița pe Luni, 8 ianuarie 2024

12:00 - Două sectoare de drum naţional din judeţele Neamţ şi Vrancea au fost închise din cauza vremii (ninsoare viscolită), anunţă Centrul INFOTRAFIC din IGPR.

Drumurile închise sunt:

1. DN 15D, localitatea Gâdinţi, judeţul Neamţ

2. DN 23B, între loc. Stupina-Ciorăşti, judeţul Vrancea

❗Viscolul puternic face ca vizibilitatea să fie zero pe DN 23B, în județul Vrancea. Astfel, s-a luat decizia închiderii circulației rutiere pe sectorul cuprins între km. 6-14, localitățile Stupina - Ciorăști.

Publicată de Directia Regionala de Drumuri si Poduri Buzau pe Luni, 8 ianuarie 2024

Sunt şi două drumuri naţionale cu restricţie de tonaj (de 7,5 tone):

1. DN 24B, între localităţile Albiţa-Huşi, judeţul Vaslui

2. DN 28, între localităţile Cozia şi Răducăneni, judeţul Iaşi

”Sunt semnalate precipitaţii sub formă de ninsoare, carosabilul fiind acoperit parţial cu zăpadă, dar fără a fi impuse restricţii de trafic, pe mai multe drumuri din judeţele Bacău, Covasna, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Vaslui şi Vrancea. Se circulă în condiţii de iarnă, pe alocuri vizibilitatea este redusă, acţionându-se cu utilaje pentru deszăpezire”, precizează reprezentanţii Infotrafic.

✅ Pe DN24, km77, județul Galati, utilajele acționează fără oprire, astfel încât participanții la trafic să circule în...

Publicată de Directia Regionala de Drumuri si Poduri Buzau pe Luni, 8 ianuarie 2024

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇