China susține că a demascat un spion britanic, care a transmis secrete de stat la MI6

China susține că a demascat un spion britanic, care a transmis secrete de stat la MI6

Ministerul Securităţii Publice, agenţia de informaţii a Beijingului, anunţă că serviciile secrete externe britanice MI6 au folosit un cetăţean străin al cărui nume de familie este Huang pentru a stabili o ”relaţie de cooperare în domeniul informaţiilor”.

Bărbatul, care conducea un cabinet de consultanţă, ”a intrat în China în mai multe rânduri cu instrucţiuni de a-şi folosi profilul public drept acoperire pentru a culege pentru Marea Britanie informaţii despre China (…) şi a căuta alte persoane pe care MI6 să le poată contacta”, potrivit ministerului chinez, citat de AFP.

ADVERTISING

El a transmis 17 informaţii clasificate către MI6, inclusiv secrete de stat, până să fie identificat, potrivit agenţiei chineze.

”Măsuri coercitive” împotriva spionului

Ministerul anunţă că o anchetă a ”descoperit rapid probe care arată că Huang era angajat în activităţi de spionaj”, aşa că a ”luat măsuri coercitive” împotriva acestuia.

Ministerul nu oferă alte detalii despre identitatea lui Huang sau despre angajatorul acestuia.

Contactat de AFP, Ministerul britanic de Externe nu a răspuns imediat, aşa că agenţia de presă nu a fost în măsură să verifice în mod independent acuzaţiile Beijingului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De mai multe luni, Londra şi Beijingul se acuză reciproc de spionaj. Guvernul lui Rishi Sunak a avertizat că spioni chinezi ţintesc tot mai mult funcţionari, iar un cercetător de la Parlamentul britanic a negat recent că a spionat în favoarea Beijingului.

Anul trecut, China a efectuat percheziţii într-o serie de cabinete mari de consiliere şi de cercetare.

În mai, Beijingul anunţa că a percheziţionat birourile firmei americane de consultanţă Capvision, pentru a-şi apăra ”interesele în domeniul securităţii naţionale”.

ADVERTISING

În aprilie, China a interogat personalul filialei de la Shanghai al altei firme de consultanţă americane, Bain.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇