Ambasadorul Chinei acuză Germania de "isterie" - problema studenților spioni

Ambasadorul Chinei acuză Germania de "isterie" - problema studenților spioni

Ambasadorul Chinei în Germania, Wu Ken, a respins acuzaţiile de spionaj aduse studenților chinezi, numind astfel de avertismente o farsă politică.

Ministrul federal al Educației, Bettina Stark-Watzinger, a declarat că studenții chinezi reprezintă o amenințare de spionaj, a precizat diplomatul chinez în ediția de sâmbătă a Berliner Zeitung.

În același timp, a spus Wu, Oficiul Federal pentru Protecția Constituției (BfV), care este principala agenție națională de informații din Germania, a publicat o alertă de securitate care clasifică o organizație studențească chineză drept agenție de informații.

ADVERTISING

„O astfel de acțiune este, după părerea mea, isterică, nebunească și a devenit o sinofobie (ură față de tot ceea ce este chinez) care trebuie combătută”, a adăugat ambasadorul, citat de DPA.

Wu consideră că alerta de securitate nu a fost altceva decât o farsă politică, care a otrăvit atmosfera de cooperare.

„O astfel de acțiune stigmatizează anumite grupuri. De aici apelul meu către unii politicieni și autorități germane: ar trebui să se ocupe de treburile lor și să lase studenții în pace”.

Ministrul Educaţiei din Germania lăudase Universitatea Friedrich-Alexander Erlangen-Nürnberg (FAU), situată în Bavaria, într-un interviu acordat la sfârșitul lunii iulie. În iunie, FAU a decis să nu primească studenţi care sunt finanțați exclusiv de Consiliul chinez de burse (CSC). Programul de burse CSC ţine de Ministerul Educației din China.

ADVERTISING

La acea vreme, ministrul Stark-Watzinger a avertizat că este un instrument strategic al Chinei pentru a elimina decalajele tehnologice prin dobândirea de cunoștințe din străinătate. Mai mult, studenţii cu astfel de burse nu ar putea să-și exercite pe deplin libertatea de opinie și libertatea academică, ambele consacrate în constituția germană, a susținut ea.

Ca răspuns la anunțul recent al noii strategii de securitate a Germaniei care priveşte China, ambasadorul a declarat ziarului: „Dacă Germania consideră China un competitor și rival sistemic, acest lucru nu corespunde intereselor ambelor țări. Prin urmare, sperăm că Germania va avea o politică rațională în ceea ce priveşte relaţia cu China. O strategie ideologizată nu va duce decât la neînțelegeri și va consolida interpretările greșite”.

ADVERTISING

Noua strategie a guvernului german pentru China intenționează să reducă dependențele economice cheie față de China, dar nu încearcă să-și modifice în mod fundamental relațiile cu Beijingul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇