A moștenit 25 de milioane de euro, dar renunță la toată averea, pentru că nu o merită. Ce va face cu banii

A moștenit 25 de milioane de euro, dar renunță la toată averea, pentru că nu o merită. Ce va face cu banii

Marlene Engelhorn, moștenitoarea fondatorului gigantului chimic BASF, își respectă promisiunea că va renunța la averea sa. Ea a înființat un consiliu care va decide ce se va întâmpla cu banii pe care i-a primit.

Tânăra în vârstă de 32 de ani, care trăiește la Viena, a devenit milionară după moartea bunicii sale, descendentă directă a fondatorului BASF. Marlene a moștenit puțin peste 25 de milioane de euro, dar în urmă cu trei ani, înainte de a primii banii, a anunțat că dorește să doneze cea mai mare parte a acestora.

Engelhorn a spus marți, într-o conferință de presă, că a înființat un consiliu cetățenesc, intitulat „Guter Rat für Rückverteilung" („Sfat bun pentru redistribuire"), care va decide ce se va întâmpla cu moștenirea, relatează Spiegel.

ADVERTISING

Consiliul va fi alcătuit din 50 de persoane alese aleatoriu și va formula recomandări pentru redistribuirea banilor, sub supravegherea unor experți. „Îmi pun averea la dispoziția acestor 50 de persoane și le acord încrederea mea", a susţinut ea.

Tânăra milionară a spus în mai multe rânduri că nu i se pare corect să aibă atât de mulți bani pentru care nu a făcut nimic special. Cei mai bogați oameni din Austria dețin aproximativ jumătate din totalul activelor, lucru care afectează negativ structura socială, a explicat ea. „Democrația este amenințată de această influență disproporționată a câtorva oameni bogați", a subliniat Marlene Engelhorn.

ADVERTISING

Ea a explicat că în următoarele zile vor fi expediate 10.000 de scrisori de invitație în consiliu, iar dintre persoanele care vor accepta să facă parte din acest organism vor fi aleși cei 50 de membri, precum și 15 membri de rezervă.

Toate persoanele invitate trebuie să își înregistreze în formularul de înscriere datele personale, precum locul nașterii, vârsta și originea. Este obligatoriu ca acestea să locuiască în Austria și să aibă peste 16 ani pentru a fi acceptate.

Deși nu va avea vreun cuvânt de spus în privința cheltuirii banilor, tânăra milionară se va asigura că aceștia nu sunt folosiți „în scopuri contrare, ostile vieții sau tratamente inumane".

ADVERTISING

Consiliul se va întruni la Salzburg, timp de șase weekend-uri, din martie până în iunie, și va prezenta idei pentru redistribuirea banilor. Fiecare membru va primi o diurnă de 1.200 de euro pentru fiecare weekend, potrivit Kleine Zeitung.

La final, se va lua o decizie concretă în privința direcției sau direcțiilor în care vor fi îndreptați banii. Grupul poate decide să ofere toți banii unei singure instituții sau să-i distribuie mai multor beneficiari din țară și/sau din străinătate. În cazul în care consiliul nu va ajunge la un rezultat concret, banii se vor întoarce la Engelhorn.

Tânăra a spus că există un motiv întemeiat pentru care nu a distribuit ea însăși fondurile: credința sa în democrație: „Cred că dacă iei democrația în serios, trebuie să-i dai o șansă reală".

Engelhorn a păstrat pentru ea doar o mică parte din moștenire, ca să se poată întreține până va lua o decizie cu privire la viitorul său profesional. Ea nu se teme că mai târziu ar putea regreta decizia luată și e fericită că a renunțat la bani și la puterea pe care o oferă aceștia.

„Dacă oamenii superbogați ar fi vrut să salveze lumea, atunci ar fi făcut-o", a spus Engelhorn, respingând ideea milionarilor filantropici.

Activistă și jurnalistă germano-austriacă, Marlene Engelhorn este implicată în mai multe proiecte de justiție socială. Ea este unul dintre moștenitorii imperiului Badische Anilin und Sodafabrik (BASF), fondat de Friedrich Engelhorn (1821–1902).

Engelhorn este nepoata lui Traudl Engelhorn-Vechiatto, care a murit în 2022, la vârsta de 94 de ani, descendentă directă a lui Friedrich Engelhorn. În 1997, când BASF a fost vândut cu 11 miliarde de dolari, Traudl Engelhorn-Vechiatto a primit 2,45 miliarde de dolari, însă până la data decesului averea ei a ajuns la 4,2 miliarde de dolari.

După moartea bunicii sale, Marlene Engelhorn a primit puțin peste 25 de milioane de euro.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇