Miliardarul irlandezo-american Chuck Feeney, pionier al conceptului de magazin duty-free, a murit în această săptămână, la vârsta de 92 de ani. Adept al unui stil de viață ponderat, Feeney este cunoscut mai ales pentru faptul că și-a donat pe parcursul vieții aproape întreaga avere de 8 miliarde de dolari.
Născut în New Jersey în 1931 într-o familie modestă, a devenit în 1960 cofondator al grupului Duty Free Shoppers. În linie cu filozofia sa, ”trăiește în timp ce dăruiești”, Feeney și-a donat toți banii către diferite cauze, anonim, prin intermediul fundației sale, Atlantic Philanthropies, care a fost înființată în 1982, notează Business Insider. Fundația s-a închis în 2020, odată cu epuizarea fondurilor.
Judecând după felul în care a ales să-și trăiască viața, probabil că nu i-a fost prea greu să se despartă de impresionanta sa avere, de care s-a arătat incomodat încă de la începutul carierei, potrivit biografiei sale „The Billionaire Who Wasn’t: How Chuck Feeney Secretly Made and Gave Away a Fortune”, scrisă de jurnalistul irlanez Conor O’Clery.
”Am ajuns cu mine însumi la concluzia că banii, achizițiile de bărci și toate accesoriile nu mă atrag”, este citat Feeney în carte.
A ales în schimb moderația, chiar sobrietatea pe alocuri.
Conducea un Volvo la mâna a doua, își căra cărțile și documentele într-o pungă de plastic și insista ca el și familia sa să zboare la clasa economic chiar și pentru distanțe mari. Evita, de asemenea, să interacționeze cu anumite grupuri de oameni înstăriți. Warren Buffett l-a numit un ”model” și un ”erou”.
Când l-a întâlnit pentru prima dată pe Feeney, O'Clery l-a întrebat dacă poartă mereu ceasul Casio de 10 dolari pe care-l avea la mână, a povestit jurnalistul în 2017. ”De ce am nevoie de un Rolex când arată aceeași oră?”, a răspuns miliardarul.
Spre sfârșitul vieții, el și șoția lui, Helga, nu dețineau o casă, ci se mutau dintr-un oraș în altul locuind în apartamente închiriate modeste.
În 2011 s-a alăturat inițiativei ”Giving Pledge” lansate în 2010 de Buffett și de Bill Gates, iar în 2012 declara pentru Forbes că a pus deoparte 2 milioane de dolari pentru perioada pensionării și o sumă modestă pentru fiecare dintre cei cinci copii ai lor.
C.S.