500 de zile de război: Aliat neașteptat pentru aderarea la NATO. Putin se duce în Turcia. Războiul și spiritul Ucrainei în 2:17 minute (Video)

500 de zile de război: Aliat neașteptat pentru aderarea la NATO. Putin se duce în Turcia. Războiul și spiritul Ucrainei în 2:17 minute (Video)

A venit și ziua 500 de război. Lumea a stat cu ochii pe întâlnirea de la Istanbul dintre Volodimir Zelenski și Recep Tayyip Erdogan, iar președintele Ucrainei nu a plecat cu mâna goală. În conferința de presă comună, Erdogan a spus că Ucraina „merită” să fie în NATO, că lucrează pentru prelungirea acordului pe cereale, în timp ce Zelenki a vorbit despre momentul în care va recupera Crimeea și a mulţumit Turciei pentru susţinerea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. S-a întors acasă și cu eroi de la Azovstal care ar fi trebuit să stea în Turcia până la sfârșitul războiului.

Zelenski a marcat ziua 500 de confruntări printr-o vizită pe Insula Șerpilor, ocazie cu care a promis că Ucraina își va recupera toate teritoriile. Și cu ocazia celor 500 de zile, a fost lansat un video de 2:17 minute cu imaginile războiului și spiritul Ucrainei.

500 днів повномасштабної війни. І жодного дня слабкості.Дякую всім, хто бʼється заради свободи та незалежності України!🇺🇦🇺🇦🇺🇦——500 days of the full-scale war. And not a single day of weakness.Thank you to everyone who fights for the freedom and independence of Ukraine!🇺🇦🇺🇦🇺🇦

Publicată de Володимир Зеленський pe Sâmbătă, 8 iulie 2023

În timpul ăsta, imagini difuzate de Ministerul rus al apărării îl arată pe Serghei Şoigu inspectând trupele şi pregătirea unităţilor nou formate de militari.

Iar președintele SUA a fost criticat de grupurile pentru drepturile omului după ce a fost de acord să furnizeze muniție cu fragmentare Ucrainei. Biden a spus că decizia a fost „foarte dificilă”, iar oficiali de la Casa Albă au declarat au primit asigurări din partea Kievului că vor fi minimalizate riscurile în ceea ce privește civilii.

Vineri, în ziua 499 de război, Kievul a înregistrat avansuri pe trei fronturi, Zelenski a vorbit cu Erdogan, oficiali SUA au anunțat că vor livra muniție cu dispersie, o decizie dificilă și controversată, dar au spus ferm că Ucraina nu se va alătura NATO, la întâlnirea de la Vilnius de săptămâna viitoare.

ADVERTISING

Întâlnirea Zelenski - Erdogan

  • Ucraina "merită să adere la NATO" - este declarația pe care a făcut-o preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, vineri, după întâlnirea de la Istanbul cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, informează AFP. Şeful statului turc, care a anunţat vizita preşedintelui rus, Vladimir Putin, "luna viitoare", a fost de părere, pe de altă parte, că Rusia şi Ucraina "ar trebui să revină la negocierile de pace".
  • Reacția lui Zelenski - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat „fericit să audă” că Turcia sprijină cererea Ucrainei de a adera la alianţa NATO, conform CNN. El a spus că a vorbit cu Erdogan despre „probleme cheie ale activităţii în contextul NATO, în special pregătirea pentru summitul de la Vilnius”, dar și despre „cooperare în domeniul industriei militare, dezvoltarea tehnologiilor, producţia de drone şi alte direcţii strategice”.
Зустріч з представниками ЗМІ разом із Президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом

Зустріч з представниками ЗМІ разом із Президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом.

Publicată de Володимир Зеленський pe Vineri, 7 iulie 2023
  • Acordul pe cereale - Președintele Erdogan a afirmat că Turcia lucrează pentru extinderea acordului şi că va vorbi cu preşedintele rus Vladimir Putin despre această chestiune. El a mai spus că, în loc să reînnoiască un acord pe un an la fiecare două luni, speră că acesta ar putea fi pus în aplicare pentru o perioadă de doi ani, cu reînnoire la fiecare trei luni. Acordul actual expiră pe 17 iulie, iar Rusia a anunțat că nu vede niciun motiv să îl prelungească.
  • Acorduri încheiate - Volodimir Zelenski a anunțat și încheierea unor acorduri cu Turcia. „Am încheiat anumite acorduri. (...) Am cerut Turciei să se alăture eforturilor de reconstrucţie şi transformare a Ucrainei, este un proiect colosal şi avem nevoie de experienţa şi tehnologia Turciei pentru a ne ajuta”, a spus Zelenski. A fost semnat un Memorandum în domeniul industriilor strategice, care va promova colaborarea companiilor din cele două țări pentru fabricarea de vehicule autonome, în special de vehicule aeriene fără pilot; creşterea producţiei de diferite tipuri de UAV; cercetare şi dezvoltare în domeniul sistemelor autonome, spaţiului etc.
  • Recuperarea Crimeei și integritatea teritorială - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, în conferinţa de presă comună cu preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan, că el crede că ţara sa va recâştiga controlul asupra Crimeei şi a mulţumit Turciei pentru susţinerea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, relatează CNN. "Am vorbit despre situaţia din Crimeea, pe care Rusia încă o controlează ilegal şi o foloseşte ca pe un cap de pod al ameninţărilor şi al pericolului. În orice caz, ne vom relua controlul asupra Crimeei. (...) Sunt recunoscător Turciei pentru că ne sprijină integritatea teritorială şi suveranitatea”, a spus Zelenski.
ADVERTISING

Evoluții pe front

  • Orașul lui Zelenski, atacat - Krivoi Rog, orașul natal al președintelui Zelenski a fost atacat de ruși în noaptea de vineri spre sâmbătă. De obicei, orașul este vizat de ruși în momentele simbolice, iar sâmbătă se împlinesc 500 de zile de la începutul războiului din Ucraina. Un bărbat în vârstă de 26 de ani a fost rănit în urma atacului nocturn și mai multe depozite au fost distruse.
  • Zelenski pe Insula Șerpilor - Președintle Zelenski a vizitat Insula Șerpilor din Marea Neagră în cea de 500-a zi de război. "Astăzi, ne aflăm pe Insula Şerpilor, care nu va fi niciodată cucerită de ocupanţi, la fel ca restul Ucrainei, pentru că suntem ţara celor curajoşi", a declarat şeful statului. El a promis că Ucraina va recuceri toate teritoriile sale ocupate în prezent de Rusia.
  • Șoigu inspectează trupele - Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a inspectat trupele şi a supravegheat pregătirea unităţilor nou formate ale militarilor sub contract, a declarat sâmbătă instituţia, care a publicat pe contul de Telegram imagini cu oficialul rus.
  • Regiune rusă bombardată - Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, susține că orașul Shebekino a fost bombardat sâmbătă dimineața.
  • Pierderile Rusiei, potrivit forțelor armate ale Ucrainei.
  • Depozit demilitarizat - Un depozit de azotat de potaziu din Suhodilsk, regiunea Luhansk, a fost demilitarizat, anunță Nexta.
  • Lupte intense în Bahmut - Au fost reluate luptele în Bahmut, anunță ministrul britanic al Apărării sâmbătă. Armata ucraineană înaintează în zone nordice și sudice ale orașului.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Cheltuileile țărilor NATO pentru apărare - Țările NATO au ajuns la un acord pentru a crește cheltuielile militare la cel puțin 2% din PIB, au declarat vineri seara, pentru Reuters, doi diplomați, sub protecția anonimatului. Acordul privind noul obiectiv de cheltuieli a fost una dintre chestiunile nerezolvate înaintea summitului NATO care va avea loc săptămâna viitoare, marți și miercuri, la Vilnius. În 2014, liderii NATO au convenit să crească cheltuielile pentru apărare „spre 2% din PIB” în decurs de un deceniu. În 2023, ținta fusese îndeplinită de doar 11 din cei 31 de membri ai alianței.
  • Biden, criticat - Președintele SUA a fost criticat de grupurile pentru drepturile omului după ce a fost de acord să furnizeze muniție cu fragmentare Ucrainei, decizie etichetată de un democrat american ca fiind ”o greșeală teribilă”. Washington a declarat că a primit asigurări din partea Kievului că vor fi minimalizate riscurile în ceea ce privește civilii. Biden a declarat că decizia a fost ”foarte dificilă”, dar armata ucraineană ”rămânea fără muniție”.
  • Bombe pe acoperișul de la Zaporojie? - Șeful organismului de supraveghere nucleară, Rafael Mariano Grossi, a declarat că operațiunile de inspectare a mai multor zone ale centralei nucleare Zaporojie ”înregistrează progrese”. Ucrainenii au susținut că ”obiecte externe asemănătoare unor dispozitive explozive” au fost amplaste pe acoperișuri. Oficialii ONU au anunțat că nu au găsit până acum nimic care să indice prezența unor astfel de dispozitive, însă zona acoperișurilor nu a fost încă inspectată.
  • Jumătate din companii au rămas în Rusia - Potrivit unui raport al Școlii de Economie din Kiev și B4Ukraine, o coliție de ONG-uri care îndeamnă companiile internaționale să plece din Rusia, 56% dintre companiile străine încă operau în această țară anul trecut. Pe de altă parte, veniturile Rusiei din vânzările de țiței și gaze naturale s-au redus la jumătate.
  • Maia Sandu, mesaj la 500 de zile - Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis sâmbătă un mesaj, cu ocazia marcării a 500 de zile de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, în care şi-a exprimat convingerea că Ucraina va ieşi învingătoare. „Ucraina va învinge. Altfel nu poate fi. Ucrainenii sunt oamenii păcii şi noi suntem alături de ei", a spus Maia Sandu, care şi-a încheiat mesajul cu consacratul salut în limba ucraineană ''Slava Ukraini!''
  • Germanii vor Ucraina în NATO - Majoritatea germanilor sunt favorabili aderării Ucrainei la NATO, dar cei mai mulţi dintre ei preferă ca acest lucru să se întâmple după ce războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei se va fi încheiat, indică un sondaj realizat de institutul YouGov, relatează sâmbătă DPA.

    Ancheta sociologică arată că 42% dintre germani sunt pentru intrarea Ucrainei în NATO după încheierea războiului, în timp ce 13% sunt favorabili unei aderări imediate şi 29% se opun fundamental scenariului intrării ţării est-europene în Alianţa Nord-Atlantică.

    Potrivit aceluiaşi sondaj, o majoritate a germanilor doresc ca Ucraina şi Rusia să înceapă acum negocieri de pace, 58% susţinând că aceste tratative ar trebui să fie lansate imediat. Un sfert dintre germani, mai exact 26%, se opun desfăşurării unor negocieri de pace între Kiev şi Moscova.

Azi se fac 500 de zile de când Rusia și-a început războiul brutal împotriva Ucrainei. 500 de zile de când oamenii...

Publicată de Maia Sandu pe Sâmbătă, 8 iulie 2023
  • Putin merge în Turcia - La conferința de presă cu Volodimir Zelenski, președintele Turciei a menționat că se lucrează la prelungirea acordului de export al cerealelor, care expiră la 17 iulie. Acordul va fi unul dintre cele mai importante subiecte de pe ordinea de zi a întâlnirii sale cu Putin care va veni în luna viitoare în Turcia, a menţionat Erdogan, confirmând astfel vizita președintelui rus. Ulterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că nu a fost stabilită o dată.
  • Polonia mută trupe - Polonia a început să desfăşoare peste 1.000 de militari către estul ţării, a anunţat ministrul apărării polonez Mariusz Blaszczak, pe fondul sporirii îngrijorării că prezenţa combatanţilor Wagner în Belarus ar putea conduce la creşterea tensiunilor în zona frontalieră, transmite Reuters.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇